Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/1995. (VII.20.) önkormányzati rendelete

a városi kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2014. 06. 15

Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/1995. (VII.20.) önkormányzati rendelete

2014.06.15.

a városi kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

1. § Simontornya Város Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy Simontornya szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket megfelelőképpen értékelve példaként állíthassa a jelen- és utókor elé. A helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. LXV. törvény 1. §. (6) bekezdés a.) pontja, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §-ában kapott felhatalmazás alapján, "SIMONTORNYA DÍSZPOLGÁRA" címet és "SIMONTORNYÁÉRT" helyi díjat alapít.

A díszpolgári cím

2. § (1) „ Simontornya Város Díszpolgára” cím annak az állampolgárnak adományozható, aki Simontornya város érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységgel, vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megőrzéséhez, polgárai életkörülményeinek javulásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartás miatt egyébként személye, vagy annak emléke köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím első alkalommal legfeljebb 3 személynek, ezt követően 4 évente 1 adományozható.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és 50.000 Ft-nak megfelelő értékű arany pecsétgyűrű jár.

(4) Az oklevél az adományozás indokát, a kiállítás keltét, az irat számát tartalmazza, s azt a város polgármestere és jegyzője írja alá.

Jogok, kötelességek

3. § (1) Simontornya Város Díszpolgára az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a külön jogokat, melynek e rendelet szerint Simontornya város díszpolgárait megilletik.

(2) Simontornya Város Díszpolgára:

a) az önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég, és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;

b) díjtalanul látogathat mindent – az önkormányzat által rendezett – helyi közművelődési, művészeti és sportrendezvényt;

c) ingyenesen jogosult valamennyi városi, vagy önkormányzati sajtótermékre, melyek költségeit az önkormányzat viseli;

d) amennyiben életkörülményei alakulása ezt igényli, vagy szükségessé teszi, az önkormányzat – lehetőségei szerint – anyagi, erkölcsi, vagy természetbeni segítségben részesíti;

e) elhalálozása esetén – hozzátartozói beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

A díszpolgári cím adományozásának rendje

4. § (1) A díszpolgári címet a várossá avatás évfordulóján – ünnepélyes keretek között – Simontornya város polgármestere adja át.

(2) A díszpolgári cím odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a képviselő-testület 5 tagú előkészítő bizottságot hoz létre.

(3) Az előkészítő bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki.

Az előkészítő bizottság egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé.
(4) A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.
(5) 1 hatályon kívül

A díszpolgári cím visszavonása

5. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen a díszpolgári címre különösen az, aki közösségellenes magatartást tanúsít, vagy akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(3) A visszavonás módjára a 3. §. (2) – (5) bekezdésében foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

A „Simontornyáért” díj

6. § (1) „Simontornyáért” díj adományozható a város érdekében végzett kiemelkedő eredményességű, maradó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért.

(2) Adományozására egész évben, nemzeti ünnepek, jubileumok alkalmából, a városi eseményekhez kapcsolódóan van lehetőség.

(3) Az elismeréssel képzőművészeti kivitelezésű plakett, az adományozást igazoló okirat, és a mindenkori minimál bér összegének megfelelő pénzjutalom jár.

(4) A „Simontornyáért” díjból évente legfeljebb 2 db adományozható.

(5) Az okirat az adományozás indokait, a kiállítás keltét, az irat számát tartalmazza, azt a polgármester és a jegyző írja alá.

7. § (1) A „Simontornyáért” díj adományozására javaslatot tehetnek:

- a város képviselő-testületének tagjai
- a városi képviselő-testület bizottságai
- a város jegyzője
(2) 2 hatályon kívül

8. §3 Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete:

a) Gyermekeinkért,

b) …… Év közszolgálatáért,

c) Simontornya Sportolója,

d) A Város Ifjú Tehetsége, kitüntető címet alapít.

9. §4 (1) A Gyermekeinkért kitüntető cím adományozható a nevelési-oktatási intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottaknak, valamint azon személyeknek, akik a gyermekek neveléséért oktatási intézményen kívüli kimagasló munkát végeztek.

(2) A kitüntető címmel évente 2 személy tűntethető ki.

10. §5 (1) A kitüntető címre minden év április 30-ig javaslatot tehet minden simontornyai polgár, valamint minden simontornyai székhelyű társadalmi szervezet a jegyzőnek.

(2) A javaslatnak maximum két A/4 oldal terjedelemben tartalmaznia kell a jelöltek azon szakmai teljesítményeit, amelyek a javaslattevő szerint a kitüntetésre méltóvá teszik.

(3) A kitüntető címet minden év május 31-ig a képviselő-testület adományozza az általa kinevezett oktatási, illetve Családsegítő Szolgálat vezetőinek támogató javaslata alapján.

(4) Az adományozásról szóló határozatot díszoklevél formájában a Pedagógus Napon ünnepélyes keretek között a polgármester adja át a kedvezményezettnek.

Minden kedvezményezett személy a mindenkori minimálbér összegének megfelelő pénzjutalomban részesül.

11. §6 (1) A képviselő-testület a közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítésének, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzésének elismeréseként a város közalkalmazott és köztisztviselő dolgozói részére „Simontornya Város ….. Év Közszolgálatáért” címet alapít.

(2) A cím odaítélésének feltételei:

- A köztisztviselő, közalkalmazott kiemelkedő munkavégzése, kiváló értékelése, minősítése.
- A munkáltatói jogokat gyakorló és a köztisztviselői kar, érdekképviseleti szervek együttes javaslata.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott címmel évente egy fő tüntethető ki.
(4) A cím adományozása emléklap, és a mindenkori minimálbér összegének megfelelő mértékű pénzösszeg juttatásával jár együtt.
A kitüntetés átadására a várossá avatás évfordulóján kerül sor.

11/A. §7 (1) Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Simontornya sportmúltjának és sporthírnevéhez méltó sportteljesítmény elismeréseként, Simontornya Sportolója Díját adományozza:

a) bármely sportágban kiemelkedő sporteredményt elérő simontornyai lakhellyel rendelkező, vagy Simontornyán működő sportegyesület sportolójának;

b) a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, simontornyai lakhellyel rendelkező, vagy Simontornyán működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a város sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembernek.

(2) A Díj adományozásával Díszoklevél és a mindenkori minimálbér 50%-ának megfelelő pénzjutalom jár. (3) A Simontornya Sportolója Díj adományozására évente egyszer, legfeljebb 2 személy részére a várossá avatás évfordulóján (július első hete) kerül sor.

11/B. §8 (1) A Város Ifjú Tehetsége Díj adományozható a Simontornyán állandó lakhellyel és általános, középfokú oktatási intézményben tanulói vagy felsőfokú oktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 24. életévét be nem töltött diáknak, aki kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkezik, vagy tanulmányi versenyen/versenyeken kiváló eredményt ért el, vagy egyetemi tudományos munkában vesz részt (pl.: kutatási és demonstrátori munka).

(2) A Díj adományozásával Díszoklevél és a mindenkori minimálbér 50%-ának megfelelő pénzjutalom jár. (3) A Város Ifjú Tehetsége Díj adományozására évente egyszer, legfeljebb 1 személy részére a várossá avatás évfordulóján (július első hete) kerül sor.

11/C. §9 (1) Az ER 11/A. § - 11/B. §-ban meghatározott kitüntetések adományozására javaslatot tehet:

a) bármely települési és nemzetiségi képviselő,

b) az önkormányzat

ba) polgármestere

bb) jegyzője

bc) sportkérdésekben és oktatási ügyekben illetékes szakbizottsága,

c) az érintett

ca) oktatási intézmények pedagógusai sportegyesületek.

Vegyes és zárórendelkezések

12. § A városi önkormányzat által alapított kitüntető díjak adományozásával kapcsolatos előkészítő, szervező tevékenységet a Városi Polgármesteri Hivatal látja el.

(2) Az elismerésben részesített személyekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 3. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesítéséről.

(3) A díszpolgári címmel és a „Simontornyáért” díjjal járó juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell megtervezni és biztosítani.

(4) A díjak külföldi állampolgár részére is adományozhatók, pénzjutalom nélkül.

13. § Ez a rendelet 1995. augusztus 1-én lép hatályba.

1

Hatályon kívül helyezte a 7/2014.(V.29.) számú módosító rendelet 6. § (2) bekezdésének a) pontja

2

Hatályon kívül helyezte a 7/2014.(V.29.) számú módosító rendelet 6. § (2) bekezdésének b) pontja

3

Módosította a 7/2014.(V.29.) számú módosító rendelet 1. §-a.

4

Módosította a 7/2014.(V.29.) számú módosító rendelet 2. §-a.

5

Kiegészítette a 14/2001.(XI.15.) számú módosító rendelet 1. §-a.

6

Kiegészítette a 12/2008.(VI.5.) számú rendelet 1. §-a.

7

Kiegészítette a 7/2014.(V.29.) számú módosító rendelet 3. §-a.

8

Kiegészítette a 7/2014.(V.29.) számú módosító rendelet 4. §-a.

9

Kiegészítette a 7/2014.(V.29.) számú módosító rendelet 5. §-a.