Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2004. (XII.30.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek kialakításáról és megváltásáról

Hatályos: 2005. 01. 01- 2009. 12. 15

Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2004. (XII.30.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek kialakításáról és megváltásáról

2005.01.01.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város gépkocsik parkolási lehetőségének javítása érdekében a következő rendeletet alkotja meg és annak alkalmazását rendeli el:

1. § (1) A város területén az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 42. § (1) és (2) bekezdése 4. sz. melléklete előírásainak megfelelően az alábbiakban meghatározott közterületeket parkolóhely céljára kell használni.

Bem utca

989/14 hrsz

Hunyadi utca

1354 hrsz

Mészáros utca

27 hrsz

Sió balpart utca

125 hrsz

Laposi tér

279 hrsz

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Pénzügyi és Gazdaságpolitikai Bizottságot további területeknek szükség szerinti parkolóhely létesítése céljára történő előkészítésére, majd annak évenként történő testületi kijelölésére.

2. § (1) A parkolóhely létesítése céljára kijelölt területen elsődlegesen azoknak az építtetőknek kell bérleti jogot biztosítani, akik egyébként ezért nem kaphatnának a városban építési, illetve fennmaradási engedélyt, vagy rendeltetési mód megváltoztatására engedélyt, mert az OTÉK 42. § (1) és (2) bekezdés előírásainak megfelelően saját építési telkükön az előírt személygépkocsi elhelyezését biztosítani nem tudja.

(2) Az építtető a bérleti szerződés alapján a parkolóhelyen parkolási jogot kap.

3. § (1) A gépjárművenként fizetendő díjat egy összegben, a szerződés aláírásával egyidejűleg kell megfizetni. A díj egyszeri és vissza nem térítendő hozzájárulás a parkolóhely használatára. A díj mértékét a város Jegyzőjének javaslata alapján a Képviselő-testület állapítja meg.

(2) A simontornyai székhellyel rendelkező vállalkozásoknak kérelem alapján a Képviselő-testület kedvezményt adhat.

4. § (1) 2005. évben a parkolóhely határozatlan időre – de legfeljebb a tevékenység megszűnéséig – szóló használati (megváltási) díja 150.000.- Ft, azaz százötvenezer forint összeget kell gépkocsinként megfizetni.

(2) Amennyiben a szükséges parkolók száma meghaladja a 2 db-ot, akkor a kettő feletti parkolók után a fizetendő megváltási díj 120.000.- Ft, azaz százhúszezer forint.

(3) Amennyiben a rendeltetésszerű használatkor az OTÉK által előírt parkolóhely szám növekszik, úgy a különbözeti gépkocsik után további díj fizetendő. Ezen összeg meghatározására vonatkozóan a 4. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

5. § (1) A parkoló megépítéséről, kialakításáról az Önkormányzat gondoskodik, a Polgármesteri Hivatal útján.

(2) A díj felhasználásáról az éves költségvetési beszámolóban számot kell adni.

6. § Ezen rendelet 2005. január 1-én lép hatályba és a hatályba lépés napján első fokon még el nem bírált ügyekre is kiterjed. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a Jegyző gondoskodik.