Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2005. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a légúti allergiás megbetegedést okozó gyomnövények visszaszorításáról

Hatályos: 2012. 04. 14

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2005. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a légúti allergiás megbetegedést okozó gyomnövények visszaszorításáról

2012.04.14.

Simontornya Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, továbbá a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § és 16. § (2) bekezdése alapján a légúti allergiás megbetegedést okozó gyomnövények visszaszorításáról a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A légúti allergiás megbetegedést okozó gyomnövények: különösen a parlagfű – Ambrosia elatkor; ürömfajok – Artemisia sp.; libatop-félék – Chenopodiaceae; csalán-félék – Urticaceae; kender – Cannabinaceae (továbbiakban: allergén gyomok) irtása, visszaszorítása.

2. § (1) A rendelet hatálya Simontornya város közigazgatási területére (továbbiakban: város területe) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya magánszemélyekre, jogi és nem jogi személyiségű szervezetekre egyaránt kiterjed.

Az allergén gyomok visszaszorításának szabályai

3. § (1) A város területén a tulajdonosok a tulajdonukban lévő területet kötelesek allergén gyomoktól mentesen, illetőleg azok virágzását, maghozását megakadályozva tartani, vagy tartatni.

(2) Az allergén gyomokkal borított területek gyomirtását lehetséges mechanikai, az engedélyezett vegyszeres és biológiai készítmények, eszközök felhasználásával kell elvégezni.

(3) A gyomirtásra alkalmazható kémiai és biológiai technológiák tekintetében a Tolna Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

4. § (1) Az allergén gyomokkal kapcsolatos tudnivalók terjesztésének, valamint az önkormányzati tulajdonú területek gondozására a fedezetet az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

(2) Az allergén gyomokkal fertőzött és gondozatlan területek tulajdonosainak felkutatása folyamatosan történik, és 8 napos határidővel felszólítja őket a terület gyommentesítésére, vagy azok virágzásának, maghozásának megakadályozására, melynek lejártát követően a végrehajtás ellenőrzésre kerül.

Szabálysértési rendelkezések

5. § (1)1 hatályon kívül

(2) Azokon a területeken, ahol az allergiakeltő növények irtási kötelezettségének nem tesznek eleget, a terület tulajdonosa (kezelője, bérlője) költségére az azoktól történő mentesítés hatósági úton is elvégeztethető – a vonatkozó államigazgatási eljárási szabályok figyelembevételével.

Hatályba léptető rendelkezés

6. § A rendelet 2005. május 15-én lép hatályba.

1

Hatályon kívül helyezte a 7/2012.(III.28.) számú rendelet 1. § (1) bekezdésének d) pontja