Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2006. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2012. 04. 14

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2006. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

2012.04.14.

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testülte a Magyar Köztársaság nemzetijelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezések használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. §./3/ bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §./1/ bekezdése alapján - a város közterületeinek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról - a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Simontornya város közigazgatási területén minden önkormányzati tulajdonban álló középületre és közterületére.

(2) Fel kell lobogózni valamennyi önkormányzati tulajdonú középületet és a közterületet a Petőfi Sándor utca - 61. számú, Dunaföldvár - Barcs közötti főközlekedési út kereszteződésétől a Petőfi Sándor utca, a Szent István király utca teljes hosszában a Kossuth Lajos térrel bezárólag

a) március 15-én, az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a modem parlamentáris Magyarország megszületésének napján,

b) május l-én, a Munka Ünnepén,

c) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén,

d) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának napján.

(3) Ugyancsak fel kell lobogózni minden, a város Önkormányzatának tulajdonában álló középületet, illetőleg az 1. §. (2) bekezdésében felsorolt közterületet Simontornya várossá nyilvánításának napján, július 1-én.

(4) Az 1. §. (2) bekezdés a(, b(, c( pontjaiban felsorolt napokon a közterületeken és az önkormányzati tulajdonban lévő középületeken a nemzeti zászlót, a Városháza épületére a nemzeti zászlót és Simontornya város zászlaját kell kitűzni. Az 1. §. (3) bekezdésében megjelölt napon az önkormányzati tulajdonú középületekre és az 1. §. (2) bekezdésében felsorolt közterületeken a nemzeti zászlót, a Városháza épületén, illetőleg a Képviselő-testület ünnepi ülésének helyt adó helyiségben a nemzeti zászlót és Simontornya város zászlaját kell kitűzni, vagy elhelyezni.

2. § (1) A magyar nemzeti zászlóbeszerzéséről a középület tulajdonosa, az önállóan gazdálkodó teljes jogkörű költségvetési szerv vezetője, a közterületek tekintetében Simontornya Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) köteles gondoskodni.

(2) Simontornya város zászlajának beszerzéséről a Hivatal gondoskodik.

(3) A nemzeti ünnepekről és a várossá avatás évfordulójának napjáról történő méltó megemlékezéshez történő fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.

3. § (1) A fellobogózást az ünnepet megelőző napon, a zászlók leszedését az ünnepet követő munkanapon kell elvégezni.

(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágítást biztosító lámpaoszlopokra, forgalomirányító jelzőlámpákra zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy aza berendezés üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.

4. § (1) Simontornya Város Polgármestere (a továbbiakban: polgármester) az 1. §. (2)-(3) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti az önkormányzati tulajdonú középületek és az 1. §-a szerinti közterületek teljes, vagy részleges fellobogózását.

(2) Az országos hatáskörű szervek vezetői, egyházak, társadalmi szervezetek ünnepeik alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, költségtérítés ellenében.

5. § Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló személyiségek, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, a város díszpolgárai elhunyta, vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonú középületek gyászlobogóval faló fellobogózását, a magyar nemzeti lobogó félárbocra eresztését.

6. §1 hatályon kívül

7. § (1) A rendelet szempontjából középületnek minősülnek: az állami szervek, az Önkormányzat Képviselő-testületének hivatala, az Önkormányzat által fenntartott közfeladatot ellátó intézmények által használt ingatlanai, egyéb közérdeket szolgáló intézmények, közforgalmú közlekedést szolgáló létesítmények (vasútállomás, autóbusz állomás).

(2) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről - hirdetőtáblán történő közzététel útján - Simontornya Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/1999.(IV.15.) számú önkormányzati rendelet 46. § (8) bekezdésében foglaltak szerint a jegyző gondoskodik.

(3)2 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Hatályon kívül helyezte a 7/2012.(III.28.) számú rendelet 1. § (1) bekezdésének e) pontja

2

Beiktatta a 17/2009.(IX.29.) számú rendelet 1. §-a.