Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2009. 01. 01- 2011. 03. 18

Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2009.01.01.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város lakosságának mind teljesebb ellátása, az infrastruktúra fejlesztése, környezetvédelmi, belvíz elvezetési, út-, járdaépítési feladatok ellátása céljából, valamint illetékességi területén a feladatai ellátásához szükséges pénzügyi források kiegészítése érdekében a helyi adókról szóló, többször módosított 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § Az önkormányzat e rendeletével

a.) vagyoni típusú adót
- építményadót
b.) kommunális jellegű adót
- magánszemélyek kommunális adóját
- idegenforgalmi adót
c.) helyi iparűzési adót vezet be
határozatlan időre.

2. § A rendelet hatálya Simontornya város közigazgatási területére terjed ki.

3. §

Építményadó

(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban: építmény).
(2) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete
(3) Az adó mértéke: 200 Ft/m2.
(4) Mentes az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a belterületen lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész.

4. §

Magánszemélyek kommunális adója

(1) Kommunális adókötelezettség terheli a Htv. 12. §-ában, valamint a 18. §-ában meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.
(2) Mentes az adó alól
a.) a magánszemély tulajdonában álló lakás és nem lakás céljáró szolgáló külterületi építmény, amely után építményadót fizetnek;
b.) az adóalany tulajdonában lévő belterületi földrészlet (telek), amelyen lakás, és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész áll;
c.) az adóalanynak a lakástulajdonával azonos helyrajzi számon lévő minden nem lakás céljára szolgáló egyébként adóköteles építmény;
d.) az adóalany tulajdonában álló garázs.
(3) Az adó mértéke adótárgyanként: 7.000 Ft .

5. §

Idegenforgalmi adó

(1) Idegenforgalmi adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. (Htv. 30. § (1) bek. a.) pont)
(2) Az adóbeszedésre kötelezett az adó összegét közli a magánszeméllyel, és az adót beszedi. A beszedett adóról köteles az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni. Az adómentes tartózkodás jogcíméről az adóalany nyilatkozatát be kell szereznie. A nyilatkozat formáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(3) Az adó alapja: a megkezdett vendégéjszakák száma.
(4) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 200 Ft.

6. §

Helyi iparűzési adó

(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység). (Htv. 35. § (1) bek.)
(2) Az adó mértéke
a) az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 1,9 %-a;
b) a Htv 37. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén 1.000 Ft/nap;
c) a Htv 37. § (2) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén 5.000 Ft/nap.
(3)
a.) Az adózónak – amennyiben a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az átalányadózást választotta – minden, a bevétel megszerzése, és a tevékenység folytatása érdekében felmerült, a nettó árbevételt csökkentő kiadásról bizonylattal igazolt költségnyilvántartást kell vezetnie, az adóhatóság által ellenőrizhető módon, kivéve, ha élt a Htv. 39/A. § (2) bekezdésében foglalt lehetőséggel.
b.) Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozó, amennyiben nem él a Htv. 39/B. § (1) bekezdésében foglalt lehetőséggel, az (1) bekezdés szerinti költségnyilvántartást köteles vezetni.

7. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben (adókötelezettség keletkezése, az adó alanya, mentességek, kedvezmények, adóelőleg fizetés, önadózás, stb.) a Htv., valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadóak.
(2) Ez a rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba.
Egyidejűleg hatályát veszti Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 15/1999.(XII.15.) számú rendelete, és az azt módosító
- 14/2000.(XII.27.)
- 15/2001.(XII.15.)
- 5/2002.(V.15.)
- 10/2002.(XII.23.)
- 2/2005.(II.10.)
- 19/2006.(XII.22.)
- 7/2007.(V.10.)
- 19/2007.(XII.10.)
számú önkormányzati rendeletek.