Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2009. (I.30.) önkormányzati rendelete

a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével kapcsolatos szabályokról

Hatályos: 2009. 01. 30

Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2009. (I.30.) önkormányzati rendelete

a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével kapcsolatos szabályokról

2009.01.30.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 15/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Bevezető és értelmező rendelkezések

1. § Jelen rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat – beleértve az önkormányzati fenntartású intézményeket is – által:

1. közvetve vagy közvetlenül – szerződéssel vagy céljellegű előirányzat keretében – nyújtott támogatásokkal, továbbá
2. az önkormányzat pénzeszközeinek felhasználásával, valamint az önkormányzat vagyongazdálkodásával összefüggésben létrejövő szerződések megkötésével, valamint a
3. civil szervezetek (nonprofit szervezetek) részére juttatott támogatásokkal
kapcsolatos eljárásokra.

2. § Jelen rendelet 5. §-a alkalmazásakor a közzétételi kötelezettség szempontjából támogatásnak minősül: az önkormányzat által saját költségvetése terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, fejlesztésre adandó, illetve működési célokra biztosítandó pénzbeli juttatás.

3. § Jelen rendelet 6. §-a alkalmazásakor, a számadási kötelezettség szempontjából támogatásnak minősül: az önkormányzat által saját költségvetése terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből, továbbá az Európai Unióból származó forrásokból az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen, céljelleggel – nem szociális ellátásként – nyújtott pénzbeli juttatás.

4. § Jelen rendelet 7. §-ában foglaltak alkalmazásakor a szerződés értéke alatt a szerződés tárgyáért kikötött – általános forgalmi adó nélkül számított – ellenszolgáltatást kell érteni, ingyenes ügylet esetén pedig a vagyon piaci vagy könyv szerinti értéke közül a magasabb összeget kell figyelembe venni. Az időszakonként visszatérő – egy évnél hosszabb időtartamra kikötött – szerződéseknél az érték kiszámításakor az ellenszolgáltatás egy évre számított összegét kell alapul venni. Az egy költségvetési évben ugyanazon szerződő féllel kötött azonos tárgyú szerződések értékét a közzétételi kötelezettség szempontjából egybe kell számítani (Áht. 15/B. § (2) bekezdése).

II. Fejezet

A támogatások nyújtására és a támogatással kapcsolatos adatok közzétételére vonatkozó rendelkezések

5. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a polgármesteri hivatalnak a támogatás odaítélése előkészítésében, és a támogatásról szóló döntés végrehajtásában résztvevő Pénzügyi Osztály köteles az önkormányzat által a 2. §-ban meghatározott Kettőszázezer forint összeget meghaladó mértékű támogatás nyújtása esetén, a támogatás kedvezményezettjének nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat legkésőbb a támogatás odaítéléséről szóló döntés meghozatalát követő 15. naptól az önkormányzat internetes honlapján megjelentetni. Az adatok hozzáférhetőségét legalább 5 évig biztosítani kell.

(2) A támogatásban részesülő vonatkozásában – a Kettőszázezer forint összeghatár kiszámításánál – az adott költségvetési évben adott támogatásokat egybe kell számítani.

6. § (1) Az önkormányzat által támogatásban részesülő szervezetek és magánszemélyek számára a támogatás nyújtásának feltételeiről szóló szerződésben illetve értesítőben számadási kötelezettséget kell előírni a részükre juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról.

(2) A támogatás felhasználását, és az arról szóló számadást a polgármesteri hivatalnak a támogatás odaítélése előkészítésében, és a támogatásról szóló döntés végrehajtásában résztvevő Pénzügyi Osztálya köteles ellenőrizni.

(3) Az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaságok és közhasznú társaságok részére nyújtott támogatások felhasználásáról szóló számadást, továbbá valamennyi, az 1.000.000 Ft-ot meghaladó összegű támogatás felhasználásáról szóló számadást a Pénzügyi Osztály köteles jóváhagyás végett a támogatás nyújtásáról döntést hozó testület elé terjeszteni a Pénzügyi – Gazdaságpolitikai Bizottság egyidejű tájékoztatása mellett. Az 1.000.000 Ft-ot elérő vagy meghaladó összegű támogatás felhasználásáról szóló számadás jóváhagyása minden esetben a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(4) Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást a Pénzügyi Osztály köteles felfüggeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót a Pénzügyi Osztály visszafizetésre kötelezi.

III. Fejezet

A közzétételi kötelezettség egyéb eseteire vonatkozó szabályok

7. § Az önkormányzat pénzeszközei felhasználásával, valamint az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő – nettó 5.000.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó értékű – árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésére, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések típusára, tárgyára, a szerződést kötő felek nevére, a szerződés értékére, határozott időre kötött szerződések esetében annak időtartamára, valamint ezen adatok változásaira vonatkozó adatok közzétételére az adatoknak az önkormányzat internetes honlapján történő megjelentetésével az eljárást előkészítő és lebonyolító Pénzügyi Osztály köteles a szerződés létrejöttét (valamint annak a meghatározott adatokat érintő módosítását) követő 60 napon belül.

IV. Fejezet

Civil szervezetek (nonprofit szervezetek) részére juttatott támogatásokkal kapcsolatos szabályok

8. § (1) A civil szervezetek (nonprofit szervezetek) részére az önkormányzat költségvetéséből csak nyilvános pályázat útján lehet támogatást nyújtani. Ha a támogatást az önkormányzat éves költségvetési rendelete tételesen tartalmazza a civil szervezet megnevezésével, nyilvános pályázati eljárást lefolytatni nem kell.

(2) A pályázatot az ágazatilag illetékes bizottság bírálja el, és – az alapítványi, sport és művelődési ház támogatás kivételével, amely elbírálása és jóváhagyása képviselő-testületi hatáskörbe tartozik – hagyja jóvá.

(3) A támogatás nyújtásával kapcsolatos rendelkezéseket szerződésbe kell foglalni. A támogatott szervezet köteles a támogatás felhasználásáról a tárgyévet követő év február 1-jéig elszámolni a támogatás odaítélése előkészítésében és a támogatásról szóló döntés végrehajtásában résztvevő Pénzügyi Osztálynak.

(4) A támogatásról szóló döntés közzétételére, a támogatás összeghatárára vonatkozó rendelkezés figyelembevételével a jelen rendelet 5. § (1), a támogatással történő elszámolási kötelezettséggel kapcsolatos szabályokra a jelen rendelet 6. § (1)-(2) illetve (4) bekezdéseiben foglaltak értelemszerűen alkalmazandóak.