Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2009. (IX.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről

Hatályos: 2009. 10. 01

Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2009. (IX.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről

2009.10.01.

A sport része az egyetemes és nemzeti kultúrának, kiemelkedően fontos szerepet tölt be a gyerekek és az ifjúság nevelésében, a személyiség formálásában, megalapozza a testi, a lelki és a tudati egészséget. Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete aktív részvétellel elősegíti a sportoláshoz, a mindennapi mozgáshoz való alanyi jog érvényesülését, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód szokássá válását, a gyermekek és az ifjúság mindennapos sportolását, a szabadidő sporttal való eltöltését, az utánpótlás nevelését és a versenysportot, így az önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Simontornya Város Önkormányzata által kötelezően ellátandó és az önként vállalt sporttal kapcsolatos feladatokra, illetve az ehhez rendelt szükséges pénzösszegek felhasználására.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a város közigazgatási területén működő, valamennyi hivatalosan bejegyzett, sporttevékenységet végző jogi személyiségű sportszervezetre, városi sportági szövetségre, nevelési-, oktatási- és sportintézményre, iskolai sportkörre.

2. A rendelet célja

2. § Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a sportoláshoz való jog gyakorlását közérdeknek, a sporttevékenység támogatását közcélnak tartja, és segíti az ebben résztvevő helyi sportszervezetek tevékenységét. A sportrendelet célja, hogy a helyi adottságoknak megfelelően, a sportkoncepció megvalósításához megállapítsa Simontornya Város Önkormányzatának (a továbbiakban: önkormányzat) sporttevékenységgel kapcsolatos feladatait és kötelezettségeit, valamint az önkormányzat költségvetéséből sportra fordítandó összeget, illetve annak felhasználását.

3. Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

3. § (1) Az önkormányzat – a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekre – feladatának tekinti:

a) meghatározni Simontornya város sportkoncepcióját, és gondoskodni annak végrehajtásáról;

b) a sporttevékenység ellátásához szükséges intézményi háttér és infrastruktúra megteremtésének elősegítése, a tulajdonában lévő létesítmények fenntartása és működtetése;

c) megteremti az iskolai testnevelés, az iskolai sportkörök működésének feltételeit; támogatja a mindennapos testnevelést a tankötelezettség időszakában;

d) közreműködik a szabadidős, a gyermek- és az ifjúsági, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és fogyatékkal élők sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításában;

e) az éves költségvetési rendeletben meghatározza a sportfeladatokra fordítható anyagi kereteket.

(2) Az önkormányzat sportfeladatait Simontornya Város Polgármestere, a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményeket üzemeltető intézmények, egyesületek, vállalkozók, társaságok útján látja el.

4. A sporttámogatás mértéke, formái

4. § (1) Az önkormányzat a helyi sportfeladatok ellátásában résztvevőket, az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményeket működtető intézményeket, egyesületeket, gazdasági társaságokat, vállalkozókat az ellátandó sportfeladataik arányában támogatásban részesítheti.

(2) Az önkormányzat támogathatja az egyes sportrendezvényeket a város sportlétesítményeinek ingyenes, illetve kedvezményes használatával.

5. Támogatás, finanszírozás és elszámolás rendszere

5. § (1) Az önkormányzat a sportcélra fordítható támogatások keretösszegéről a költségvetési rendeletében dönt. A támogatás forrásai: a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.

(2) Támogatott célok:

a) - eszközbeszerzés,

b) - működési feltételek biztosítása, versenyprogram lebonyolítása,

c) - szabadidős rendezvények,

d) - szervezett és visszatérő helyi sportrendezvények megvalósítása.

(3) Támogatási feltételek:

a) A támogatottal szemben támasztott jogszabályi feltételek teljesülése. (bírósági bejegyzés, adószám, bankszámlaszám, statisztikai adatszolgáltatás teljesítése, valós működés)

b) Támogatási kérelem benyújtása minden év január 31. napjáig. (1. számú melléklet szerinti adatlapon)

c) A támogatott az előző évben kapott önkormányzati támogatásról elszámolt január 31. napjáig. (2. számú melléklet)

(4) A (3) bekezdésben meglévő feltételek esetén az önkormányzat csak akkor nyújthat sportszervezet részére támogatási szerződés alapján támogatást, ha annak:

a) - nincs lejárt köztartozása,

b) - nincs tartozása az önkormányzat felé,

c) - nem áll csőd, felszámolási- vagy végelszámolási eljárás, valamint végrehajtási eljárás alatt,

d) - legalább 1 éve bejegyzett és működő szervezet.

(5) Az önkormányzat sporttámogatásként az éves költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg elosztásáról a Képviselő-testület Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága határoz minden év március hónapjában.

(6) A támogatás szerződés alapján vehető igénybe, melyet a polgármester készít elő.

(7) Az önkormányzati sportcélú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai, jelen rendelet valamint az önkormányzattal kötött megállapodások szerint tevékenykedni; a törvényi előírások vagy a vállalt kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával, illetve az önkormányzattal kötött szerződések felmondásával járhat.

(8) Az a sportszervezet, amely a jelen szakasz (3) bekezdésének c.) pontja szerinti határidőig, és ott megjelölt mellékleteken nem számol el, annak a támogatást 90 napon belül vissza kell fizetnie, valamint 3 évig támogatásban nem részesülhet.

6. Sportlétesítmények működtetése

6. § (1) Az önkormányzat rendszeres karbantartással biztosítja a tulajdonában lévő játszóterek, sportpályák biztonságos működését, elősegíti állaguk megóvását.

(2) Az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények állagmegóvása a használó kötelessége.

(3) A sportlétesítmények működtetői biztosítják a rendezvények szervezésénél a szervezett diáksport és a versenysport elsőbbségét.

(4) A sportlétesítmények működtetői gondoskodnak a létesítmények megfelelő őrzéséről, a rongálók felelősségre vonásáról, a károk megtérítéséről.

7. Együttműködés a helyi szervezetekkel

7. § (1) Az önkormányzat és a sporttal foglalkozó szervezetek kölcsönösen tájékoztatják egymást az általuk szervezett sporteseményekről.

(2) Az önkormányzat és a sporttal foglalkozó szervezetek minden naptári év végén egyeztetnek a városi rendezvénynaptár megfelelő összeállítása érdekében.

(3) Az önkormányzat és a sporttal foglalkozó szervezetek kölcsönösen segítik egymást a sportkoncepció szerinti célok megvalósítása érdekében létrejött rendezvényeken.

8. Sportrendezvények szervezésének szabályai

8. § (1) A város közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni. A sportrendezvényért a szervező felel.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményekről a szervezőnek az önkormányzat polgármestere felé előzetes bejelentési kötelezettsége van, legkésőbb a sporteseményt megelőző 15. napig.

(3) Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek megfelelően szervezhetők, és megtartásukhoz az önkormányzat polgármesterének előzetes hozzájárulása szükséges.

9. Nemzetközi kapcsolatok

9. § Az önkormányzat adottságainak megfelelően részt vesz a nemzetközi sportkapcsolatokban. Ennek keretében:

a) a testvérvárosokkal való sportkapcsolatok kiépítése érdekében lehetőséget biztosít a simontornyai sportrendezvényeken való részvételükre;

b) támogatja a városi sportolók, sportszervezetek nemzetközi sportversenyeken való részvételét.

10. Értelmező rendelkezések

10. § E rendelet alkalmazásában

a) Sportegyesület: az egyesülési jogról, a Polgári Törvénykönyvről és a sportról szóló törvények alapján működő egyesület.

b) Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmény: az önkormányzat vagy intézmények tulajdonában lévő sportlétesítmény.

c) Támogatásra jogosult: minden Simontornya város közigazgatási területén működő, hivatalosan bejegyzett, sporttevékenységet végző jogi és nem jogi személyiségű sportszervezet, sportszövetség, ha a rendeletben megfogalmazott feltételeknek eleget tesz.

11. Záró rendelkezések

11. § (1) Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság minden évben a sportbeszámolókkal együtt vizsgálja a sportrendelet végrehajtását.

(2) Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a sportrendeletet érintő hatályos jogszabályok változásakor, a sportkoncepció módosításakor felülvizsgálja a sportrendeletet, szükség esetén kezdeményezi módosítását.

(3) E rendelet 2009. október 1. napján lép hatályba.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK. irányelvnek való megfelelést szolgálja.