Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2010. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületek és a közterület jellegű területek használatáról szóló 22/2008.(III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2010. 06. 10- 2010. 06. 10

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2010. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületek és a közterület jellegű területek használatáról szóló

2010.06.10.

22/2008.(IX.22.) rendelet módosításáról

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek és a közterület jellegű területek használatáról szóló 22/2008.(IX.22.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításáról a következő rendeletet alkotja:

1. § A Rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi szabályok megállapításával biztosítsa a közterületek rendeltetésszerű használatát, a közterületeken folytatható munkálatok és tevékenységek végzését, valamint az ezekkel kapcsolatos eljárásokat, jogokat és kötelezettségeket.

(2) A rendelet hatálya Simontornya város közigazgatási területére terjed ki.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni a helyi önkormányzat tulajdonában álló közterületek rendeltetéstől eltérő használata esetén a (4) bekezdésben foglalt kivétellel.

(4) A helyi közútként nyilvántartott közterületekre a vonatkozó helyi rendelet szabályait kell alkalmazni.

(5) A közterület-használat engedélyezése önkormányzati hatósági eljárás keretében történik.”

2. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő- és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), a közművek elhelyezése.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a.) Közhasználatra átadott rész: minden olyan terület, amelyet a lakosság, vagy annak egy meghatározott része korlátozás nélkül, szabadon használ vagy használhat. A terület nem jogi aktussal, hanem a tényleges használattal válik közterületté.
b.) Zöldterület: a város belterületének azon parkosított közhasználatú része - függetlenül annak növényzettel borított mértékétől -, melynek rendeltetése a közlekedési utak lehatárolása, az emberi környezet esztétikusabbá tétele.
c.) Hirdetmény: a megállító tábla, felirat, plakát, szórólap, ábrázolás, tájékoztató, közterület fölé kifüggesztett transzparens, akár nyomdai úton, akár házilag készült, valamint minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére vagy annak fokozására irányul, illetve valamely tevékenységet népszerűsít.
d.) Alkalmi és idényjellegű árusítás: néhány napos (maximum 30 nap), általában rendezvénnyel összekötött, szervezett árusítás.
e.) Jótékony célú rendezvény: olyan program, melyet más(ok) megsegítése érdekében adománygyűjtés céljából tartanak.
f.) Közcélú rendezvény: közérdek érvényesítése érdekében tartott szervezett program.
g.) Hirdető: akinek az érdekében a plakát (hirdetmény) kihelyezésre került, illetve aki a plakát (hirdetmény) kihelyezését megrendeli.
h.) Köztárgy: közterületen és közterület jellegű területen álló művészeti, kegyeleti szobor, emlékmű, dísz- és szökőkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai, kertépítészeti műtárgy, illetőleg geodéziai jel, utcaszobor.
i.) Árusító és egyéb fülke (pavilon), árusító automata: bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló vagy telepített építmény.
j.) Forgalomképtelen jármű:
- érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,
- jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek nem felel meg.
k.) Vendéglátó előkert, terasz: a vendéglőhöz közvetlenül kapcsolódó közterület.
(3) A közterület rendeltetéséről eltérő használata:
- kereskedelmi tevékenység, árubemutatás,
- hirdető tevékenység,
- építési és bontási munkálatok, valamint építési anyagok tárolása,
- házi tüzelőanyagok tárolása (tűzifa, szén, brikett, egyéb szilárd halmazállapotú ömlesztett, vagy zsákos kiszerelésű tüzelőanyagok),
- járművek tárolása.”

3. § A Rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési (létesítési) engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési (létesítési) engedély iránti kérelemben az építtetőnek kell kérnie.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos ideiglenes felvonulási épület, lakókocsi, állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(4) A város közterületein építési és bontási törmelék kizárólag konténerben tárolható.

(5) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a.) az engedélyt kérő nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,
b.) a közterület-használat célját és időtartamát,
c.) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,
d.) a törvény által meghatározott illetéket.
(6) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.”

4. § A Rendelet 7. §-át megelőző alcím helyébe a következő alcím és rendelkezés lép:

Az engedélyező hatóság

7. § A képviselő-testület a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.”

5. § A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § Nem adható közterület-használati engedély az alábbi tevékenységekre:

a.) közterületen zajos, bűzös, tűz-, és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlása, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, kivéve a 11. §-ban szereplő tevékenységeket;
b.) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére;
c.) a városképi követelményeket nem kielégítő építmények, berendezések létesítésére;
d.) garázs és sátorgarázs létesítésére;
e.) játék automaták üzemeltetésére;
f.) autójavító, autókölcsönző vagy használt autókereskedő tevékenységgel összefüggő gépjárművek, szerelvények, alkatrészek tárolására, kölcsönzésére;
g.) zöldterületként nyilvántartott területeken gépjárművel történő parkolásra;
h.) annak a kérelmezőnek, akinek korábbi közterület-használatból díjfizetési hátraléka van, a hátralék megfizetéséig.”

6. § A Rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (2) A közterület-használati díjat a rendelet melléklete tartalmazza.”

7. § A Rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt 3.500 kg legnagyobb össztömeget meghaladó gépjármű közterületen 2000 és 600 óra közötti időben csak engedéllyel tárolható.

(2) Forgalomképtelen gépjárművet közterületen engedély nélkül legfeljebb 30 napig lehet tárolni. A tárolás kezdő napjának számít a jármű forgalomképtelen gépjárművek nyilvántartásba történő felvételének naptári napja.

(3) Forgalomképtelen járműre 30 nap eltelte után legfeljebb 15 napig közterület-használati engedély adható a mellékletben meghatározott díj fizetése mellett. A határidő leteltéig a tulajdonos a forgalomképtelen járművet saját költségén köteles elszállítani.”

8. § (1) A Rendelet 25. §-át megelőző Fejezetcím helyébe a következő Fejezetcím lép:

„IV. Fejezet

SZABÁLYSÉRTÉSI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK”

(2) A Rendelet 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) Szabálysértést követ el - feltéve, hogy a cselekmény súlyosabb büntető rendelkezés hatálya alá nem tartozik -, és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:

- a közterületet e rendeletben meghatározottaktól eltérően, hatósági engedély nélkül, a rendeltetéstől eltérő célra vesz igénybe, vagy az engedélytől eltérően használ;
- a közterületet hatósági engedély nélkül, árusítás céljára veszi igénybe, illetőleg azon az engedélytől eltérően árusít;
- a közterület-használat megszűnésekor a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre.
(2) Szabálysértés esetén az önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője 3.000 Ft-tól 20.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság kiszabására jogosult.”

9. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Rendelet 11. §. (2) bekezdése, a 14. § (1), (5) és (7) bekezdése, a 17. § (4) bekezdése, a 21. §-a, 22. §-a, 23. §-a, 24. §-a.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.