Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 01- 2014. 12. 01

 Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvány 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Pénzügyi, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága, Oktatási, Kulturális és Ügyrendi Bizottsága, Egészségügyi, Szociális és Sport bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§ Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2013. (III.27.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: SzMSz) 10.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„10.§(2) Az alakuló ülés napirendjét a Mötv. 43.§ (3) bekezdésében foglaltak szerint határozza meg a képviselő-testület.”


2.§ Az SzMSz III. Fejezet 10. alcíme és 29.§ helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 10. Összeférhetetlenségi, méltatlansági eljárás, vagyonnyilatkozatok

29.§(1) Az Ügyrendi bizottság a Mötv-ben szabályozottak szerint nyilvántartja és ellenőrzi a vagyonnyilatkozatokat, valamint elvégzi azok vizsgálatát.

(2) A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel járó megbízások felsorolását a 6. melléklet tartalmazza.

(3) A polgármester az összeférhetetlenség megállapítására, a méltatlanság megállapítására irányuló kezdeményezését az Ügyrendi bizottságnak adja át kivizsgálásra. Az Ügyrendi bizottság a vizsgálat eredményét döntés céljából – törvény eltérő rendelkezése hiányában – a Képviselő-testület elé terjeszti.”


3.§ Az SzMSz 36.§ helyébe a következő rendelkezés lép:

 „36.§(1) A jegyzőkönyv minden oldalát folyamatos sorszámozással kell ellátni és a lapokat olyan módon kell összefűzni, hogy az okirat sérelme nélkül ne legyen megbontható.

Az összefűzött jegyzőkönyvet hátoldalán önkormányzati bélyegzővel ellátott záró cédulával kell ellátni.

(2) A jegyzőkönyvet a mellékleteivel együtt a jegyző kezeli, gondoskodik a jegyzőkönyv összeköttetéséről, valamint megfelelő őrzéséről.

(3) A képviselő-testület nyilvános ülésein készült jegyzőkönyvekbe bárki betekinthet.

    Az állampolgárok a polgármesteri hivatal titkárságán ügyfélfogadási időben megtekinthetik a hozzátartozó dokumentumokkal együtt, az adatvédelmi szabályok megfelelő alkalmazása mellett, arról – költségtérítés ellenében – másolatot kérhetnek.



4.§ Az SzMSz 37.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„37.§(1) A napirendi pont zárt ülésen való tárgyalásáról külön jegyzőkönyvet kell készíteni, a jegyzőkönyvre vonatkozó előírások megtartásával.”


5.§ Az SzMSz 40.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„40.§(4) Az önkormányzati rendeleteket a módosításokkal egységes szerkezetben az Önkormányzata honlapján közzé kell tenni, valamint a Nemzeti Jogszabálytár rendszerébe fel kell tölteni.”


6.§ Az SzMSz 44.§ (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„44.§(1) Az előterjesztés benyújtására a polgármester, az alpolgármester, feladatkörében eljárva a képviselő-testület bizottsága, a jegyző és aljegyző, az önkormányzati képviselő, továbbá a jogszabály alapján beszámolásra kötelezettek jogosultak.

(2) Az önkormányzati képviselő a Képviselő-testület ülésén kezdeményezheti rendelet megalkotását vagy határozat meghozatalát. A Képviselő-testület a kezdeményezés elfogadása esetén kijelöli az előterjesztés elkészítésért felelőst és a döntés-tervezet benyújtásának határidejét.”




7.§ (1) Az SzMSz VI. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

5/A A képviselő, bizottsági tag és elnök díjazása

(2) A 70.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

 „70.§ A települési képviselőt és a képviselő-testület bizottságainak tagjait tiszteletdíj illeti meg.”

(3) Az SzMSz a következő 70/A, 70/B, 70/C §-kal egészül ki:

„70/A.§ (1) Az önkormányzati képviselő alapdíja: 40.000 forint.

(2) A bizottsági tagsággal rendelkező önkormányzati képviselő tiszteletdíja – több bizottsági tagság esetén is - : 50.000 forint.

(3) A bizottsági elnök és tanácsnok tiszteletdíja: 60.000 forint.

(4) A bizottság nem önkormányzati képviselő tagjának tiszteletdíja: 10.000 forint.

70/B.§ (1) Az önkormányzati képviselő annyi havi alapdíját veszti el, amennyi munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésen igazolatlanul nem vett részt.

(2) Az önkormányzati képviselő annyi havi alapdíjon felüli tiszteletdíját veszti el, amennyi munkaterv szerinti bizottsági ülésen igazolatlanul nem vett részt.

(3) A bizottság nem képviselő tagja annyi tiszteletdíját veszti el, amennyi munkaterv szerinti bizottsági ülésen igazolatlanul nem vett részt.

(4) Igazolt a távollét, ha az a képviselő-testület vagy szervei megbízásából történik, vagy elháríthatatlan külső ok következménye. a távollétet a polgármester igazolja.

(5) Elháríthatatlan külső okból adódóan a tárgyhónapban egy alkalommal történő távollét esetén a tiszteletdíj-csökkentés mértéke az 5-7. pontban szereplő összeg 10 %-a. Egészségügyi okból adódóan a tárgyhónapban és az azt követő hónapban ismételt távollétek esetén a tiszteletdíj-csökkentés mértéke az 5-7. pontban szereplő összeg 25 %-a. A távollét harmadik hónapjától az egészségügyi okból távollevő a tiszteletdíj teljes összegét elveszti.

70/C.§ Az a képviselő, ideértve a társadalmi megbízatású alpolgármestert is, aki tiszteletdíját vagy annak egy részét azért nem veszi fel, hogy az általa megnevezett közérdekű célra felajánlja, jogosult az őt megillető bruttó tiszteletdíj+TB járulék erejéig, írásban e pénzösszegről rendelkezni. Ezt a rendelkezést a Képviselő-testület a Költségvetési rendelet módosítása során tudomásul veszi.”

8.§ Az SzMSz 76.§ (1)-(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„76.§(1) A helyi népszavazásról szóló döntés meghozatalát követően a választópolgárokat a jegyző a helyi újság és kábeltelevízió útján részletesen, minden részletre kiterjedően és hitelesen tájékoztatja.


     (2) A népszavazás esetén az aláírásgyűjtő ív hitelesítésekor a választási iroda vezetője köteles az aláírásgyűjtő ívre ráírni, hogy mennyi aláírás esetén lesz kötelező a helyi népszavazás kiírása.”



9.§ Az SzMSz IX. Fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:



„ IX. Fejezet



A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATTAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK

1. A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT MŰKÖDÉSI FELTÉTELEINEK BIZTOSÍTÁSA


84.§(1) Az önkormányzat a nemzetiségi egyéni és közösségi jogok, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek érvényesülése – különösen az anyanyelv ápolása, őrzése és gyarapítása, továbbá a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése – érdekében együttműködik a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal.

(2) Az önkormányzat a roma nemzetiségi önkormányzat hatékony érdekérvényesítéséhez, törvényben meghatározott egyéni és közösségi jogainak gyakorlásához együttműködési megállapodás alapján, az abban rögzített feltételek szerint ingyenesen biztosítja a nemzetiségi önkormányzat részére

a) a helyiséghasználatot, és

b) a Polgármesteri Hivatal közreműködésével

ba) a testületi működéssel, a testületi és tisztségviselői döntések előkészítésével, végrehajtásával, valamint

bb) a gazdálkodással kapcsolatos nyilvántartási és adminisztratív feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket.





2. EGYÜTTMŰKÖDÉS A ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATTAL


85.§(1) A roma nemzetiségi önkormányzat képviselőit a polgármester, a jegyző, az aljegyző és a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője köteles soron kívül fogadni.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyekben a nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségi közügyek intézése érdekében a polgármesternél kezdeményezhetik a képviselő-testület eljárást, ilyen ügyekről tájékoztatást kérhetnek, továbbá a képviselő-testület részére javaslatot tehetnek.

(3) A polgármester a képviselő-testület feladat- és hatáskörébe tartozó, (2) bekezdés szerinti kezdeményezéssel kapcsolatos képviselő-testületi előterjesztés napirendre vételére vonatkozó javaslatát olyan időpontban terjeszti a Képviselő-testület elé, hogy a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban: Njt.) 79.§ (2) és (4) bekezdéseiben foglalt határidőn belül érdemben döntést tudjon hozni.”


10.§ Az SzMSz 2. melléklete B.)  helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


11.§(1) Az SzMSz 3. melléklete 1.3.5 pontja a következő e) ponttal egészül ki:

„1.3.5 e) A méltatlanság megállapítására irányuló kezdeményezések kivizsgálására, a méltatlanság megállapítására javaslatot tesz a képviselő-testületnek.”

(2) Az SzMSz 3. melléklete 2.1 pontja a következő 2.1.4 ponttal egészül ki:

„2.1.4 Dönt a helyi földbizottság (vagy Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) termőföld tulajdonjog – átruházásához kapcsolódó állásfoglalása ellen benyújtott kifogásról.”

(3) Az SzMSz 3. melléklete 2.2.4 pontja az alábbiak szerint módosul:

„2.2.4 Javaslatot tesz a polgármester munkájának elismerésére.”

(4) Az SzMSz 3. melléklete 2.3.1 pontja az alábbiak szerint módosul:

„2.3.1 Az éves költségvetés rendelet-tervezete, az évközi költségvetési rendelet-módosítások tervezete, a költségvetés végrehajtásáról szóló éves beszámoló.”

(5) Az SzMSz 3. melléklete 3.3.1 pontja az alábbiak szerint módosul:

„3.3.1 Az éves költségvetés és a költségvetés végrehajtásáról szóló éves beszámoló.”


12.§ Az SzMSz IX. Fejezetének számozása X. Fejezetre módosul.


13.§ Hatályát veszti az SzMSz

a) 57.§(4) bekezdés,


b) VII. Fejezete címében a „népi kezdeményezés” szövegrész,


c) a 82.§(1)  bekezdés második mondata,


d) a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló:

- 3/2004.(II.10.) önkormányzati rendelet és az ezt módosító

- 16/2004.(IX.30.) önkormányzati rendelet

- 17/2007.(XI.12.) önkormányzati rendelet.


14.§ (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2014. december 1. napján lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) 7.§ 2015. január 1-én lép hatályba.



Simontornya, 2014. november 3.



Csőszné Kacz Edit                                                                     Bárdos László

    polgármester                                                                        címzetes főjegyző

Mellékletek