Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (V.23.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 06. 01- 2019. 06. 02

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) bekezdése által megállapított feladatkörében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés b) pontja és 92. § (2) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

3.§ (3) A települési támogatás természetben is pénzbeli formában is nyújtható, az eljáró hatóság döntése alapján.


  1. §  A Rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (2) A kérelmet – ha e rendelet másként nem rendelkezik – postai úton a Polgármesteri Hivatal postacímére címezve, személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán vagy elektronikus úton lehet benyújtani.


  1. § A Rendelet 9. § helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapításának jövedelmi értékhatára:

  1. családban élő esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,
  2. egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.


(2) A temetési hozzájárulásként nyújtott rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapítható, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.


  1. § A Rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § (2) Az egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege – a temetési költséghez történő hozzájárulás és a krízissegély kivételével – nem lehet magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-ánál, mely gyermeket nevelő családnál gyermekenként is megállapítható.  Az egy alkalommal megállapítható támogatás összege gyermeket nevelő család esetében nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át.


  1. § A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § (1) Méltányosságból részesülhet rendkívüli települési támogatásban az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében annak 400%-át és:

  1. lakhatását biztosító ingatlanát elemi kár érte,
  2. gyógykezeltetése, egyszeri gyógyászati segédeszköz beszerzése költségeit megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni,
  3. az általa lakott lakásban önhibáján kívül olyan kár keletkezett, amelynek kijavítására nem képes,
  4. családja lakhatási helyzetét az egyszeri méltányos rendkívüli települési támogatás megoldja, és ezt igazolja (bérleti szerződéssel, egyéb megállapodással vagy más megfelelő okirattal),
  5. családjában, legalább hármas ikerszülés következtében a gyermekek gondozásával kapcsolatban magasabb költségek merülnek fel.


  1. § A Rendelet 15-16. §-i hatályukat vesztik.


  1. §  A rendelet 2019. június 1. napján lép hatályba és a hatálybalépését követő második napon hatályát veszti.


Simontornya, 2019. május 6.






Csőszné Kacz Edit                                                                                                         Bárdos László

      polgármester                                                                                                         címzetes főjegyző



Záradék


A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.

Simontornya, 2019. május 23.


                                                                                                                                          Bárdos László

                                                                                                                                       címzetes főjegyző