Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020. (III.31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 04. 01- 2020. 05. 18

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közművelődési intézmények és közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018.(VII.9.) EMMI rendeletben foglaltakkal összhangban a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. rész

Általános rendelkezések


  1. A rendelet célja


1.§ A rendelet célja, hogy Simontornya Város Önkormányzata a helyi társadalom kulturális és művelődési szükségleteinek figyelembevételével, a helyi sajátosságok, hagyományok és lehetőségek alapján meghatározza az ellátandó közművelődési feladatokat, azok formáját, módját és mértékét.


2.§ Simontornya Város Önkormányzatának kiemelt céljai:

a) Simontornya Város természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, a kulturális konferencia és turizmus kiépítése, támogatása, valamint részvétel a régió ilyen irányú munkájában,

b) Simontornya Város közművelődési és kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése,

c) az egyetemes, nemzeti és kisebbségi kultúra értékeinek megismerése, gazdagítása,

d) együttműködés a civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel,

e) kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése,

f) a közösségi művelődéshez méltó esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.


2. A rendelet hatálya

3.§ A rendelet hatálya kiterjed Simontornya Város közigazgatási területén közművelődési feladatot ellátó intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra és magánszemélyekre, valamint e szervezetek közművelődési szolgáltatásait igénybe vevők körére.

II. rész

Az önkormányzat közművelődési feladatai


4.§ Simontornya Város Önkormányzata alapvető, kötelező közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző és nyelvtanfolyamokszervezése, életminőséget, életesélyt javító tanulási, felnőtt oktatási lehetőségek megteremtése,

b) a város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása kiemelten az alábbi keretekben.

ba) kiállítások, hangversenyek,

bb) helytörténeti programok, vetélkedők,

bc) környezet- és állatvédő közösségek életre hívása, népszerűsítése, segítése,

bd) oktatást kiegészítő zenei és képzőművészeti előadások,

be) népművészeti és képzőművészeti foglalkozások, tanfolyamok, kiállítások,

bf) a simontornyai és az egyetemes művészet kiemelkedő alkotásainak és egyéniségeinek bemutatása,

c) az egyetemes, nemzeti, a nemzetiségi és etnikai kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megteremtés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d) az ismeretszerzés, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, a civil közösségek együttműködésének ösztönzése, és működésükhöz közösségi színtér biztosítása,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f) a kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

g) a településen fellelhető értékek gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, települési értéktár bizottság működtetése,

h) tehetséggondozás és fejlesztés feltételeinek biztosítása, ennek keretében a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének elősegítése

i) a helyi szellemi, épített és természeti örökségre építő, gazdaságot fejlesztő programok szervezése, a helyi kulturális és közösségi erőforrásokra támaszkodó gazdaságfejlesztési folyamatok generálása

j) a közművelődési tevékenység folyamatos megvalósítása érdekében közösségi színtér, illetve közművelődési intézmény, méltó és esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.


5.§ Az önkormányzat eseteként támogatást nyújt a városi ünnepek, rendezvények megtartásához. Az állami ünnepek és az önkormányzati rendezvények szervezésébe bevonja a közművelődési, a központi oktatási intézményeket és a civil szervezeteket.


III. rész

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei


6.§ Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására közművelődési intézményeket, közösségi színterek biztosít, melyek működtetése érdekében közművelődési megállapodást köt.

Közművelődési feladatokat ellátó intézmények:

  1. önkormányzat által fenntartott: -     Simontornyai Vár muzeális intézmény,

Városi Könyvtár,

  1. nem az önkormányzat által fenntartott intézmény, közművelődési megállapodás alapján feladatot ellátó: TEMI Fried Művelődési Ház.


7.§ Simontornya Város kiemelt közművelődési és kulturális rendezvénye: a várossá avatás évfordulója (július 1.)


8.§ (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik:

a) Tolna Megyei kulturális intézményeivel,

b) a városban található nevelési-oktatási intézményekkel,

c) közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

d) kulturális tevékenységet végző civil szervezetekkel,

e) kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

f) egyházakkal,

g) nemzetiségi önkormányzattal.


(2) Az (1) bekezdésben felsorolt intézményekkel és szervezetekkel az Önkormányzat közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet. A közművelődési megállapodás megkötéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.


9.§ (1) Az önkormányzati fenntartású intézmények, valamint a közművelődési megállapodás alapján támogatásban részesülő intézmények konkrét feladataikat éves munkaterv alapján látják el. A munkatervet a képviselő-testület fogadja el a januári ülésén.


(2) Az önkormányzati fenntartású intézmények, valamint a közművelődési megállapodás alapján támogatásban részesülő intézmények feladataik ellátásáról évente tájékoztatják a képviselő-testületet.


IV. rész


A közművelődési feladatellátás finanszírozásának alapelvei


10.§ Az Önkormányzat a fenntartásában működő közművelődési intézmények és a közművelődési megállapodás alapján támogatásban részesülő intézmények költségeinek fedezetét az állami és önkormányzati forrásokból az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja:

a) az intézmények üzemeltetésének, az épületek működőképessége megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit, a költségvetésben biztosítható kereteken belül,

b) az alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti illetmények fedezetét, a költségvetés keretein belül,

c) az egyes kulturális rendezvények szervezéséhez szükséges szakmai munka költségeinek a költségvetési rendeletben meghatározott részét.


11.§ A közművelődési feladatok ellátásának forrásai:

a) a központi költségvetési támogatások,

b) helyi költségvetési forrás,

c) intézményi saját bevételek,

d) pályázati úton elnyerhető támogatások,

e) érdekeltségnövelő pályázati pénzeszközök,

f) természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása.


12.§ (1) Az önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézmény éves költségvetését a képviselő-testület hagyja jóvá.


(2) A közművelődési megállapodás alapján támogatásban részesülő intézmények évente beszámolnak az önkormányzati támogatás felhasználásáról.


V. rész

Záró rendelkezések


13.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2001.(XII.15.) önkormányzati rendelete.


Simontornya, 2020. március 30.


        Torma József                                                                 Kovács Lászlóné dr. Molnár Brigitta

        polgármester                                                                                            jegyző




Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2020. március 31.

                                                                                                 Kovács Lászlóné dr. Molnár Brigitta

                       jegyző                                                                                                              




Mellékletek