Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 28- 2022. 10. 28

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.28.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, valamit a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés a és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 134/E. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva – a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 10/2013.(III.27.) önkormányzati rendelet 59. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, Köznevelési, Kulturális és Ügyrendi Bizottság, valamint Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság véleményének kikérésével – a következőeket rendeli el:

1. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek, családok részére települési támogatást biztosít az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) Települési támogatások keretében igényelhető támogatások:

a) lakhatási támogatás

b) ápolási támogatás

c) gyógyszertámogatás

d) rendkívüli települési támogatás

e) gyermek születésének támogatása

f) iskolakezdési támogatás

g) fűtéstámogatás.

(3) A települési támogatás természetben is pénzbeli formában is nyújtható, az eljáró hatóság döntése alapján.

(4) A (2) bekezdés a)-c) pontjai szerinti ellátások havi rendszerességgel nyújtott ellátások (a továbbiakban együtt: rendszeres ellátások), míg a (2) bekezdés d)-f) pontjai szerinti ellátások eseti ellátások.

(5) A rendszeres ellátások havi együttes összege személyenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(6) A képviselő-testület a helyi szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköreiből

a) a rendkívüli települési támogatás megállapítását a Humánpolitikai Bizottságra (a továbbiakban: Bizottság),

b) a köztemetés és a gyermek születésének támogatása megállapítását a polgármesterre,

c) a lakhatási támogatás, az ápolási támogatás, a gyógyszertámogatás, az iskolakezdési támogatás és a fűtéstámogatás megállapítását a jegyzőre ruházza át.”

2. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

Fűtéstámogatás

13/C. § (1) Fűtéstámogatás a szociálisan rászoruló 65 év feletti öregségi nyugdíjban részesülő számára megállapított, pénzben nyújtott támogatás.

(2) Fűtéstámogatásra az a szociálisan rászorult személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300%-át, egyedül élő esetén a 400%-át és vagyona nincs.

(3) A fűtéstámogatás összege 30.000,- Ft.

(4) A fűtéstámogatás évente egy alkalommal biztosított támogatás, melyet egy ingatlanra vonatkozóan egy háztartásnak állapítható meg.

(5) A támogatás iránti kérelemet formanyomtatványon tárgyév november 1. napjától december 15. napjáig lehet benyújtani. A határidő jogvesztő. A kérelemhez csatolni kell a háztartásban élők jövedelméről szóló igazolásokat és az 1. melléklet szerinti vagyonnyilatkozatot.

(6) Nem állapítható meg a fűtéstámogatás annak a részére, aki a tárgyévben lakhatási támogatásban részesült.”

3. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) A 1. § és a 2. § az e rendelet kihirdetését követő második napon lép hatályba.