Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 03- 2023. 11. 03

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.11.03.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, valamit a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés a és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 134/E. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva – a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 10/2013.(III.27.) önkormányzati rendelet 59. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, Köznevelési, Kulturális és Ügyrendi Bizottság, valamint Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság véleményének kikérésével – a következőeket rendeli el:

1. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A rendszeres ellátások havi együttes összege személyenként nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegét.”

2. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 5. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek:

a) egyszemélyes háztartásban a havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át.

b) a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150%-át és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona.

(5) A lakhatási támogatás havi összege:

a) 4.000 Ft, ha az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át nem haladja meg,

b) 3.000 Ft, ha az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át meghaladja.”

3. § (1) A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ápolási támogatásra jogosult a hozzátartozó, ha tartósan beteg személy ápolását vagy állandó felügyeletét végzi, és:

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át,

b) egyedülálló esetén az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, c) az ápolt jövedelme a szociális vetítési alap összegének 400%-át

nem haladja meg.”

(2) A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 6. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Nem jogosult ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha:

a) ápolási díjban részesül,

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének 150%-át,

c) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,

d) rendszeres pénzellátásban részesül vagy az arra való jogosultság megállapításához szükséges feltételekkel rendelkezik,

e) nappali rendszerű képzés keretében folytat tanulmányokat,

f) 4 órát meghaladó keresőtevékenységet folytat,

g) az ápolt jövedelme a szociális vetítési alap összegének 400%-át meghaladja.”

4. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Gyógyszertámogatásra való jogosultság szempontjából szociálisan rászoruló az a személy:

a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén a havi jövedelme nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át,

b) a havi rendszeres gyógyszerköltségének mértéke a szociális vetítési alap összegének 40%-át meghaladja.”

5. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Bizottság az Szt. 45. § (3) bekezdése szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást (úgynevezett krízissegélyt) köteles nyújtani. Betegség, halál, természeti katasztrófa esetén, a Bizottság soron kívüli eljárásban dönt. A krízissegély összege a szociális vetítési alap összegének 400%-ig terjedhet.”

6. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapításának jövedelmi értékhatára:

a) családban élő esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 250%-át,

b) egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át.

(2) A temetési hozzájárulásként nyújtott rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapítható, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400%-át.”

7. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege – a temetési költséghez történő hozzájárulás és a krízissegély kivételével – nem lehet magasabba szociális vetítési alap összegének 50%-ánál, mely gyermeket nevelő családnál gyermekenként is megállapítható. Az egy alkalommal megállapítható támogatás összege gyermeket nevelő család esetében nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 100%-át.”

8. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Méltányosságból részesülhet rendkívüli települési támogatásban az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében annak 400%-át és:

a) lakhatását biztosító ingatlanát elemi kár érte,

b) gyógykezeltetése, egyszeri gyógyászati segédeszköz beszerzése költségeit megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni,

c) az általa lakott lakásban önhibáján kívül olyan kár keletkezett, amelynek kijavítására nem képes,

d) családja lakhatási helyzetét az egyszeri méltányos rendkívüli települési támogatás megoldja, és ezt igazolja (bérleti szerződéssel, egyéb megállapodással vagy más megfelelő okirattal),

e) családjában, legalább hármas ikerszülés következtében a gyermekek gondozásával kapcsolatban magasabb költségek merülnek fel. (2) A méltányosságból megállapított rendkívüli települési támogatás mértéke legfeljebb a szociális vetítési alap összegének 200%-a lehet.”

9. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg, a köztemetés költsége méltányosságból elengedhető, csökkenthető, részletekben történő fizetés engedélyezhető.”

10. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Simontornya közigazgatási területére lakcímmel bejegyzett gyermek születése esetén 25.000,- Ft támogatás állapítható meg, amennyiben a gyermek szülői felügyeletére jogosított kérelmező a gyermek születésének időpontjában legalább 1 éve simontornyai bejegyzett lakcímmel rendelkezett és családjában az egyik főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 700 %-át nem haladja meg.”

11. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Simontornya Város Önkormányzata települési támogatásként évente egy alkalommal iskolakezdési támogatást nyújt az általános iskolai vagy nappali tagozatos középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekekre tekintettel a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülőnek vagy gyámnak amennyiben a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 700 %-át nem haladja meg.”

12. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13/C. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Fűtéstámogatásra az a szociálisan rászorult személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a 300%-át, egyedül élő esetén a 400%-át és vagyona nincs.”

13. § Hatályát veszti a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése.

14. § Ez a rendelet 2023. november 3-án lép hatályba.