Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01- 2023. 12. 02

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.12.01.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 125.§ (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek:)

„a) egyszemélyes háztartásban a havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350%-át.
b) a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona.”

2. § (1) A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Ápolási támogatásra jogosult a hozzátartozó, ha tartósan beteg személy ápolását vagy állandó felügyeletét végzi, és:)

„a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300%-át,
b) egyedülálló esetén az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 350 %-át, ”

(nem haladja meg.)

(2) A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 6. § (7) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem jogosult ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha:)

„b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének 300%-át,”

3. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Gyógyszertámogatásra való jogosultság szempontjából szociálisan rászoruló az a személy:)

„a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 300%-át, egyedül élő esetén a havi jövedelme nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 3500%-át,”

4. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapításának jövedelmi értékhatára:)

„a) családban élő esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 400%-át,
b) egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át.”

5. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) Az egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege – a temetési költséghez történő hozzájárulás és a krízissegély kivételével – nem lehet magasabba szociális vetítési alap összegének 50%-ánál, mely gyermeket nevelő családnál gyermekenként is megállapítható. Az egy alkalommal megállapítható támogatás összege gyermeket nevelő család esetében nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 100%-át.

(2) A rendkívüli települési támogatás felvételére indokolt esetben a rászoruló segítője, pártfogója, családgondozója és a gyermek nevelésével, gondozásával foglalkozó köznevelési intézmény is feljogosítható, ha tartani lehet attól, hogy a támogatást nem a rendeltetésének megfelelően használja fel a rászoruló.”

6. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Méltányosságból részesülhet rendkívüli települési támogatásban az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében annak 550%-át és:

a) lakhatását biztosító ingatlanát elemi kár érte,

b) gyógykezeltetése, egyszeri gyógyászati segédeszköz beszerzése költségeit megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni,

c) az általa lakott lakásban önhibáján kívül olyan kár keletkezett, amelynek kijavítására nem képes,

d) családja lakhatási helyzetét az egyszeri méltányos rendkívüli települési támogatás megoldja, és ezt igazolja (bérleti szerződéssel, egyéb megállapodással vagy más megfelelő okirattal),

e) családjában, legalább hármas ikerszülés következtében a gyermekek gondozásával kapcsolatban magasabb költségek merülnek fel. ”

7. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A köztemetést az önkormányzat az Szt. 48.§ alapján biztosítja.

(2) Ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összeg 250 %-át nem haladja meg, a köztemetés költsége méltányosságból elengedhető, csökkenthető, részletekben történő fizetés engedélyezhető.”

8. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Simontornya Város Önkormányzata települési támogatásként évente egy alkalommal iskolakezdési támogatást nyújt az általános iskolai vagy nappali tagozatos középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekekre tekintettel a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülőnek vagy gyámnak amennyiben a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 850 %-át nem haladja meg.”

9. § A helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 13/C. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Fűtéstámogatásra az a szociálisan rászorult személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a 450%-át, egyedül élő esetén a 550%-át és vagyona nincs.”

10. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.