Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (III.27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2013. 03. 27
a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
A Képviselő-testület a 2014. novemberi ülésén részletesen áttekintette és módosította Simontornya Város Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2013.(III.27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: SzMSz). A gyakorlat további apró, de lényeges korrekciót tesz indokolttá, elsősorban az átruházott hatáskörök tekintetében. A szociális támogatásokról szóló új önkormányzati rendeletét a februári ülésén alkotta meg a testület, mely új támogatási formát tartalmaz. Változik ez által a kötelezően ellátott önkormányzati feladat elnevezése, új jegyzői hatáskör bevezetése nyomán módosul az SzMSz melléklete.
Részletes indoklás
A rendelet-tervezet 1. §-ához
E § a települési támogatás bevezetése miatt a polgármesterre, a jegyzőre és a bizottságokra átruházott döntési jogosítványokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A rendelet- tervezet 2. §-ához
Az SzMSz 2. mellékletének módosításáról rendelkezik. Tartalmazza a szociális ellátás és gyermekvédelmi feladatok terén az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak felsorolását a feladatellátás alapjául szolgáló jogszabályhelyek megjelölésével együtt, jogterületenként táblázatba foglalva. A szociális rendelet elfogadása miatt átalakult az önkormányzati támogatás rendszere, így a korábbi támogatási formák és jogszabályi hivatkozásai is módosultak.
A rendelet-tervezet 3. §-ához
A rendelet hatályba lépését mondja ki, s egyidejűleg hatályon kívül helyezi, a magasabb jogszabályok által szabályozott előírások miatt
az ügyrendi bizottságra átruházott, polgármesteri jogviszonyt érintő feladatkört (nem átruházható 2014. december 12-étől),
a polgármester szabadságolására vonatkozó SzMSz előírásokat (mivel ezt már törvény tartalmazza),
hatályon kívül helyezi az időközben megszűnt társulás SzMSz-ben történő feltüntetését,
a népszavazásról szóló törvény előírásai miatt a népi kezdeményezés Simontornyára vonatkozó előírásait.
Simontornya, 2015. március 12.
Bárdos László
címzetes főjegyző