Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló 6/2015.(III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló 6/2015.(III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 146. §- a szerint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
A Gyvt. 151. § (3) bekezdése értelmében a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja a élelmezés nyersanyag költségének egy ellátottra jutó napi összege.
A Gyvt. 21/A. § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat biztosítja a gyermekétkeztetést az általa fenntartott bölcsődében, óvodában, továbbá a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ ( köznevelési fenntartó ) által fenntartott nem bentlakásos nevelési- oktatási intézményben.
A Gyvt. 15. § (2f) bekezdése szerint, ha a települési önkormányzat biztosítja a gyermekétkeztetést, akkor gyermekétkeztetés térítési a települési önkormányzat állapítja meg.
A Gyvt. 151. § értelmében 2016. január 1-től a gyermekétkeztetés a gyermekek védelmének rendszerében, a pénzbeli és természetbeni ellátások közé tartozik.
A Gyvt. 18. § (1a) bekezdésének megfelelően a települési önkormányzat vagy a fenntartó a törvényben meghatározott módon, természetbeni ellátásként biztosítja a gyermekétkeztetést.
A Gyvt. 21. § (1) bekezdése értelmében természetbeni ellátásként a gyermek életkorának megfelelően gyermekétkeztetést kell biztosítani a gyermeket gondozó szülő, törvényes képviselő kérelmére az óvodában, az általános iskolai menzai keretek között.