Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 05
Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022.(IV.4.) önkormányzati rendelet a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 114. § (1) bekezdése szerint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért térítési díjat kell fizetni.
Az Szt. 115. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében is szolgáltatásonként kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
A fizetendő térítési díjakról a kijelölt települési önkormányzat képviselő-testülete – a Szt. 92. § (1) bekezdés b) pontja alapján rendeletet alkot, a Szt. 92. § (2) bekezdés f) pontja alapján a személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértékét önkormányzati rendelet szabályozza, a Szt. 92/B. § (1) bekezdés a) pontja szerint konkrét összegben meghatározva az intézményi térítési díjat.
Az intézményi térítési díjak megállapításának részletes szabályait a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993.(II.17.) korm.rendelet rendelkezései állapítják meg.