Hőgyész Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 12/2020. (XI.15.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZATI OTTHONTEREMTÉSI TÁMOGATÁSÁRÓL

Hatályos: 2023. 03. 21

Hőgyész Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 12/2020. (XI.15.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZATI OTTHONTEREMTÉSI TÁMOGATÁSÁRÓL

2023.03.21.

Hőgyész Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontja alapján az alábbi rendeletet alkotja. Hőgyész Nagyközség Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása és a 478/2020. (XI.3.) kormányrendeletben foglaltak értelmében

1. § (1)1

(2)2

2. § (1) 1 Hőgyész Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete Pénzügyi és Általános Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) a támogatást igénylő, és hozzátartozói jövedelmi viszonyait nem vizsgálja.

(2) 2 A Bizottság a támogatást az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében e célra elkülönített forrás erejéig biztosíthatja az igénylők részére, az igénylés sorrendjében.

3. § (1) A támogatás igényelhető:

a) magántulajdonú lakás építéséhez (ideértve a tetőtér-beépítéssel, emeletráépítéssel vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átalakításával történő önálló lakás építését is);

b) természetes személyektől vagy jogi személyektől történő lakás vásárlásához.

(2) A támogatás egyösszegű és vissza nem térítendő, melynek mértéke maximum: 200.000 Ft

4. § (1) A támogatás iránti kérelmet a Hőgyészi Közös Önkormányzati Hivatalhoz lehet benyújtani, amelynek tartalmaznia kell a rendeletben előírt nyilatkozatokat a kérelmezők természetes személyazonosító adatait, TAJ számát, továbbá a támogatás megállapítása szempontjából figyelembe veendő egyéb lényeges körülményeket.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) lakásvásárlás esetében a 12 hónapnál nem régebbi adásvételi szerződést vagy az előszerződést,

b) - lakásépítés esetében a jogerős és végrehajtható építési engedélyt.

(3) A kérelemről a Bizottság határoz.

5. § (1) A támogatás kizárólag lakásépítésre vagy lakásvásárlásra használható fel.

(2) Az (1) bekezdés szerinti felhasználást a támogatás folyósításától számított 90 napon belül – a számlák, vagy adott esetben az illetékes ingatlan-nyilvántartási hatóság által kiadott tulajdoni lap bemutatásával kell igazolni. A számlára fel kell jegyezni a „Felhasználva a …./… számú határozatban meghatározott önkormányzati otthonteremtési támogatásra” szöveget.

(3) Ha a kedvezményezett a támogatást nem a meghatározott célra használja fel, illetve a Hőgyészi lakcímét 1. § (1) a,, illetve b, pontjában meghatározott idő előtt megszünteti, továbbá a rendeletben meghatározott egyéb kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget, úgy a támogatás kamattal növelt összegének visszafizetésére kell kötelezni.

6. § (1) E rendelet 2020. november 15-én lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet kihirdetéséről helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Hőgyész Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az első ízben lakáshoz jutók támogatásáról szóló 10/2004. (V. 0.) számú önkormányzati rendelete.

1

Az 1. § (1) bekezdését a Hőgyész Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § (2) bekezdését a Hőgyész Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.