Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020.(VIII.27..) önkormányzati rendelete

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020. (VIII.27.) önkormányzati rendelete az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról szóló 11/2019. (VII.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 01- 2020. 09. 29

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és  b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.  § Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról szóló 11/2019. (VII.5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: anyakönyvi szolgáltatásokról szóló önkormányzati rendelet) 4. §-a  helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, vagy a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés megtartását kérelemre - a vonatkozó jogszabályi előírások megtartásával - a jegyző engedélyezi, mely után az 5. § (1) bekezdésében foglalt szolgáltatási díjakat kell megfizetni. A jegyző engedélyezésről szóló döntését megelőzően az anyakönyvvezető a helyszínen szemlét tart.


(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést csak hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani.


(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet a vonatkozó jogszabályok alapján és betartásával írásban, indokolással ellátva  lehet benyújtani a házasságkötés bejelentésével egyidejűleg.


(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést - a szolgáltatást igénybe vevők által meghatározott helyen - a jegyző akkor engedélyezi, ha a szolgáltatást igénybe vevők gondoskodnak:

a) a házasságkötés méltó helyszínéről,

b) a tanúk – szükség esetén tolmács vagy jelbeszédben jártas személy – jelenlétéről,

c) a házasságkötés méltó tárgyi feltételeiről,

d) a házasságkötéshez szükséges technikai eszközökről, különös tekintettel az esküvői zeneszolgáltatáshoz szükséges eszközökről,

e) az anyakönyvvezető és a közreműködő személy esküvői helyszínre határidőben és biztonságban történő szállításáról, majd az esküvő megtartását követően haladéktalanul  a hivatali helyiségbe történő biztonságos visszaszállításáról és

f) az anyakönyvi alapiratok biztonságos kezelésének lehetőségéről a házasságkötés helyszínén.


(5)  Hivatali munkaidőn kívüli, vagy hivatali helyiségen kívüli házasságkötést munkanapon a munkaidő lejártát követően 19,00 óráig, vagy szombaton 10,00 - 19,00 óra között lehet lebonyolítani-


(6) Ha a munkanap szombati napra esik, úgy a hivatali munkaidőn kívüli, vagy a hivatali helyiségen kívüli házasságkötést 13,30 - 19,00 óra között lehet lebonyolítani.


(7) A jegyző a házasságkötés időpontját a szolgáltatást igénybe vevők kívánságának, a házasságkötés helyszínére korábban bejelentkezett és lefoglalt időpont figyelembevételével közreműködő anyakönyvvezetővel egyeztetett időpontra tűzi ki és engedélyezi.”


2. § Az anyakönyvi szolgáltatásokról szóló önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A házasságkötés szolgáltatási díjai a következők:

a) a házasságkötés a polgármesteri irodában a házasulók és két tanú részvételével munkaidőben megtartva díjmentes,

b) a házasságkötés  a hivatal tárgyalótermében hivatali munkaidőben megtartva nettó 15.000. Ft/házasságkötés,

c) a házasságkötés hivatali munkaidőn kívül, vagy a hivatali helyiségen kívül megtartva
nettó 30.000.- Ft /házasságkötés.


(2) A házasságkötés szolgáltatási díjait az igénybe vevők az (1) bekezdésben meghatározott  esetekben, az ott megjelölt összegben kötelesek megfizetni, kivéve, ha a hivatali helyiségen kívüli, vagy a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre a házasulók lakásán, vagy gondozási helyén rendkívüli körülmények miatt kerül sor, mely  esetben a házasságkötésért nem kell szolgáltatás díjat fizetni.”


3. §  Ez a rendelet 2020. szeptember 1. napján lép hatályba és 2020. szeptember 30. napján hatályát veszti.






       Baranya István s.k.                                                           dr. Orbán Zsuzsanna s.k.

       polgármester                                                                               jegyző




Záradék:


A rendelet 2020. augusztus 27.-én a helyben szokásos módon kihirdetésre került.





                                                                                                          dr. Orbán Zsuzsanna s.k.

                                                                                                          jegyző


Mellékletek