Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2023. 11. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2023.11.01.

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint a 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Bölcske község közigazgatási területén végzett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. avar és kerti hulladék: az ingatlanok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű-, lomb-, gyökérmaradvány, szár, levél, faág, gally, kaszálék, szőlő és gyümölcsfa nyesedéke, cserje és díszcserje ága és levele, egyéb növénymaradványok.

2. munkaszüneti nap: munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdésében meghatározott fogalom.

3. § (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az avar és kerti hulladék égetésére csak kivételesen kerülhet sor, ha a komposztálása nem lehetséges.

4. § Avar és kerti hulladékot Bölcske község közigazgatási területén csütörtökön 08:00-18:00 óráig, szombaton 08:00-12:00 óráig lehet égetni.

5. § (1) Avar és kerti hulladék égetését megfelelően kialakított helyen, a vagyoni és személyi biztonságot, emberi egészséget nem veszélyeztető módon, különösen a szomszédos ingatlanoktól megfelelő távolságban, a lakókörnyezet zavarása nélkül, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett a tűzvédelmi előírások és a (2) – (12) bekezdésben foglaltak betartásával lehet végezni

(2) Az avar és kerti hulladék égetésére szolgáló tűzrakó helyet épülettől vagy egyéb éghető anyagtól legalább 5 méter távolságra kell kialakítani.

(3) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(4) Egyszerre nagyobb mennyiségű avar és kerti hulladék égetése esetén a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról.

(5) Az égetést szélcsendes időben, úgy kell végezni, hogy az az emberi egészséget ne veszélyeztesse, a környezetében lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.

(6) Az égetés egy alkalommal legfeljebb 4 órán keresztül tarthat.

(7) Amennyiben az égetéssel járó hatásokat – füst, pernye, hőterhelés – felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(8) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és meg kell győződni róla, hogy elhamvadt, továbbá meg kell szüntetni a parázslást.

(9) Nem lehet égetni

a) kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladékot - különösen műanyagot, gumit, pvc-t, vegyszert, festéket, ruhaneműt, ezek maradványait -,

b) lábon álló növényzetet, tarlót,

c) hétfőn, kedden, szerdán, pénteken, vasárnap és munkaszüneti napokon,

d) párás, ködös, esős időben, erős szél esetén,

e) egészségügyi, szociális, nevelési és oktatási intézmények, egyházi intézmények 100 méteres körzetében azok működésének időtartama alatt,

f) elektromos vezetékek alatt, közművezetékek felett és azok 5 méteres körzetében,

g) országos tűzgyújtási tilalom esetén,

h) Tolna Vármegyére érvényes tűzgyújtási tilalom esetén.

(10) Közterületen avart és kerti hulladékot égetni a (11) bekezdést kivéve nem lehet.

(11) Az önkormányzat külön engedélyével közterületen lehet elégetni a temetői zöldhulladékot és a rendezvények során összegyűlt zöldhulladékot.

(12) Az égetés alatt folyamatosan biztosítani kell megfelelő mennyiségű oltóanyagot és szükséges kézi szerszámot.

6. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetését e rendeletben foglaltakat megszegve végzi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el és - amennyiben a magatartása bűncselekményt, szabálysértést vagy más, közigazgatási hatósági eljárás keretei között elbírálandó és közigazgatási bírsággal sújtandó cselekményt nem valósít meg – természetes személy esetén 200.000 Ft-ig, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 2.000.000,-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt indult eljárások esetén a közigazgatási hatósági eljárás szabályait kell alkalmazni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatti közigazgatási eljárás lefolytatására és közigazgatási szankció megállapítására a Képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva a polgármester jogosult.

7. § Ez a rendelet 2023. november 1-jén lép hatályba.