Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019.(VII.5..) önkormányzati rendeletének indokolása

az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról

Hatályos: 2019. 07. 08

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019.(VII.5..) önkormányzati rendeletének indokolása

2019.07.08.
az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról
Végső előterjesztői indokolás
I. A RENDELET-TERVEZET ÁLTALÁNOS INDOKOLÁSA
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-a felhatalmazást az a települési önkormányzatok számára, hogy:
a) rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait,
b) rendeletben állapíthassa meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Tekintettel arra, hogy Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések és más családi események szolgáltatási díjairól és a közreműködők díjazásáról szóló 16/2013. (VII.01.) önkormányzati rendelete elfogadása óta a gyakorlati alkalmazás során több módosítási igény jelentkezett, ezért a képviselő-testület új rendelet megalkotásával szabályozza a kérdést.
II. A RENDELET-TERVEZET RÉSZLETES INDOKOLÁSA
1. – 5. §-hoz: A rendelet hatályát, értelmező rendelkezéseket és a házasságkötés megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokban részt vevő személyeket szabályozza. A rendelet szerint a házasságkötést az 1. § (2) bekezdésében meghatározott hivatali helyiségben lehet tartani. A hivatali helyiségen kívül házasságkötés nem engedélyezett, kivéve, ha arra a házasulók lakásán, vagy gondozási helyén rendívüli körülmények miatt kerül sor. Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik szolgáltatást igénybevevő súlyos mozgáskorlátozottsága, mozgásképtelen állapotot okozó betegsége, közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt nem tud a hivatali helyiségben személyesen megjelenni. A rendkívüli körülmény fennállását írásban igazolni kell.
A hivatali munkaidőn túli házasságkötés munkanapokon a munkaidő lejártát követően 19,00 óráig, szombati napokon pedig 10,00-19,00 óra között lehet lebonyolítani.
5. – 7. §-hoz: A házasságkötés szolgáltatási díja munkaidőtől és hivatali helyiségtől függően változik. A házasulók és két tanú részvételével megtartott esküvő kisebb hivatali helyiségben – a polgármesteri irodában – is lebonyolítható, így ennek igénybevétele munkaidőben díjmentes, munkaidőn kívül 3.000 Ft + Áfa házasságkötésenként. Ennél nagyobb létszámú esemény esetén a Hivatal tárgyalótermét kell igénybevenni, melynek szolgáltatási díja – munkaidőben és munkaidőn kívül is - 15.000 Ft + Áfa házasságkötésenként, tekintettel arra, hogy a termet minden esetben át kell alakítani a házasságkötés megtartásához.
8. §-hoz: a rendelet 2019. július 8. napján lép hatályba.