Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető egyéb juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2021. 10. 30
a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető egyéb juttatásokról és támogatásokról
Végső előterjesztői indokolás
a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető
egyéb juttatásokról és támogatásokról
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. § -a alapján: „Az önkormányzati képviselő-testület a juttatásokkal és támogatásokkal összefüggésben e törvény keretei között rendeletben szabályozza a szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat.”
A helyi rendelet szabályozási tárgyköreit kizárólag a juttatásokra (szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi) és a támogatásokra (szociális, kegyeleti) vonatkozó szabályok alkothatják.
A rendelet a munkáltató által biztosított juttatások megjelölését tartalmazza, részletesen a Közszolgálati szabályzatban kell szabályozni.
A rendelet hatálya kiterjed a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal által foglalkoztatott valamennyi köztisztviselőre és munkavállalóra, valamint a 3. § tekintetében a nyugállományban lévő köztisztviselőkre, továbbá a rendeletet alkalmazni kell a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre is.
A rendelet 2. §-a tartalmazza az egyéb juttatások és támogatások megjelölését, míg a 3. § rögzíti a nyugállományú köztisztviselők természetbeni támogatásának formáját.
A rendelet 4. § (1) bekezdése az egyéb juttatások pénzügyi fedezetét határozza meg, míg a (2) bekezdés rögzíti, hogy a juttatások mértékének, felhasználásának részletes szabályait belső szabályzatban kell megállapítani.