Bölcske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. ( VI. 28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 01

a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. ( VI. 28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Általános indokolás

INDOKOLÁS

a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló

8/2019. (VI. 28.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló

önkormányzati rendelet-tervezethez

Általános indokolás

A fővárosi és megyei kormányhivataloknak a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletével kapcsolatos 2021. évi ellenőrzési munkaterve alapján a Tolna Megyei Kormányhivatal az első félévben vizsgálta a helyi önkormányzatok gyermekvédelmi rendeleteit. A vizsgálat eredményeként Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló önkormányzati rendelet) gyermekvédelmet szabályozó rendelkezéseit 2021. július 31. napjáig módosítania kell. A módosítás az alábbiakat foglalja magában:

1. A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló önkormányzati rendelet 1. §-a a rendelet célját határozza meg, melyet hatályon kívül kell helyezni az alábbi indokok alapján:

A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (a továbbiakban: IRM rendelet) 51. § (3) bekezdés a) pontja szerint a preambulumban ismertethető – többek között – a szabályozás célja. Az IRM rendelet 51. § (1) bekezdése alapján preambulum az Alaptörvény módosításának tervezetében, és a társadalmi, politikai szempontból újszerű, jelentős törvényes tervezetében alkalmazható, vagyis önkormányzati rendelet preambulumot nem tartalmazhat, ennél fogva a szabályozás célját sem tartalmazhatja, így az önkormányzati rendelet 1. §-ának hatályon kívül helyezése szükséges. Erről rendelkezik a módosító rendelet 6. §-a.

2. A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló önkormányzati rendelet 2. §-a a rendelet hatályáról rendelkezik, melyben nem tartalmazza, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 4. §-ában meghatározott személyi körre is alkalmazni kell, erre tekintettel a személyi hatályt ki kell egészíteni a Gyvt. 4. §-ában meghatározott személyi körrel. Erről rendelkezik a módosító rendelet 1. §-a.

3. A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése szerint az önkormányzat által biztosított gyermekjóléti alapellátások a család és gyermekjóléti szolgáltatás a Bölcskei Szociális Alapszolgáltató Központon keresztül, a gyermekek napközbeni ellátása keretében pedig az óvodai ellátás, az általános iskolai étkeztetés és a szünidei gyermekétkeztetés.

A Gyvt. 15. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a személyes gondoskodás keretébe tartozó alapellátások a gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek napközbeni ellátása, a gyermekek átmeneti gondozása, gyermekek esélynövelő szolgáltatásai.

A Gyvt. 41. § (3) bekezdése alapján a gyermekek napközbeni ellátásának formái – a gyermekek életkorának megfelelően- a bölcsődei ellátás, a napközbeni gyermekfelügyelet, és az alternatív napközbeni ellátás.

A Gyvt. alapján a gyermekétkeztetés nem a gyermekjóléti alapellátások közé tartozik, hanem a természetbeni ellátások körébe, így az önkormányzati rendelet 17. §-ának módosítása és kiegészítése szükséges, melyről a módosító rendelet 3. §-a rendelkezik.

4. A módosító rendelet 5. §-ában rögzítésre került, hogy a gyermekétkeztetést az önkormányzat vásárolt élelmezés keretében biztosítja.

A módosító rendelet 2021. augusztus 1. napján lép hatályba és 2021. augusztus 2. napján hatályát veszti.