Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Általános indokolás

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló

9/2021. (IX.24.) önkormányzati rendelete indokolása

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) előírja, hogy minden települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása. Az 1000-5000 fő lakosságszám közötti települési önkormányzatnak kötelező feladata a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása { Kult.tv. 76. § (3) bekezdése, (4) bekezdése és (5) bekezdése}. Ezen közművelődési alapszolgáltatás mellett az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokból legalább egy további közművelődési alapszolgáltatást is meg kell szerveznie:

a) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

b) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

e) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

f) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

A Kult. tv. 77. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret, illetve közművelődési intézményt biztosít.

A Kult.tv. 78/I. §-a szerint közművelődési alapszolgáltatásokat megyei jogú városban, városban és fővárosi kerületben közművelődési intézményben kell ellátni, községben pedig akár intézményben, akár közösségi színtér biztosításával is ellátható.

A Kult.tv.77. § (5) bekezdése és a 78. § (2) bekezdése szerint, ha a települési önkormányzat közművelődési intézményt alapít, akkor annak típusa - jogszabályban meghatározott szakmai, személyi és infrastrukturális feltételek megléte esetén – a következő lehet

a) művelődési ház,

b) művelődési központ

c) kulturális központ,

d) többfunkciós közművelődési intézmény,

e) népfőiskola,

f) népi kézműves alkotóház

g) gyermek-, illetve ifjúsági ház, valamint

h) szabadidőközpont.

Bölcske Községi Önkormányzat a Kult.tv. 76. § (2) bekezdése szerinti közművelődési feladatokat és a Kult.tv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatást közösségi színtér biztosításával kívánja ellátni az alábbiak szerint:

a) az Önkormányzat közigazgatási területén bejegyzett civil szervezeteknek, közösségeknek, kluboknak rendszeres és alkalomszerű programjai megvalósításához a közösségi színtér épületében helyszínt biztosít,

b) az Önkormányzat közigazgatási területén bejegyzett civil szervezeteknek, közösségeknek, kluboknak az Önkormányzat rendezvényein bemutatkozási lehetőséget teremt.

Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához a közösségi színtér használatát díjmentesen biztosítja.

Az Önkormányzat a Kult.tv. 76. § (3) bekezdés d) pontjában szereplő, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása érdekében támogatja:

a) a hagyományos kézműves kultúra megőrzését,

b) a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg.

(4) Az Önkormányzat a Kult. tv. 76. § (3) bekezdés e) pontjában szereplő, az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása érdekében:

a) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára,

b) az alkotó célú helyi közösségek számára helyszínt biztosít.

Az Önkormányzat a Kult. tv 76. § (3) bekezdés f) pontjában szereplő, a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása érdekében lehetőséget teremt és helyszínt biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására.

Az Önkormányzat a Kult. tv. 76. § (3) bekezdés g) pontjában szereplő kulturális alapú gazdaságfejlesztés biztosítása érdekében:

1. támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, megőrzését,

b) támogatja a turizmust, a településre érkező látogatókat, érdeklődés esetében bemutatja a település nevezetességeit, kulináris kincseit,

c) ápolja a helyi borászati kultúrát, támogatja az ezzel kapcsolatos rendezvények, versenyek megvalósítását,

d) hagyományos mozit működtet.

A közösségi színtér a települési közösségi művelődés szervezése, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében fenntartott, működtetett vagy erre a célra alkalmassá tett és üzemeltetett, adott helyen rendszeresen működő, jogi személyiséggel nem rendelkező intézmény vagy egyéb létesítmény, helyiségegyüttes, épület. E rendelkezés alapján az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásait a kizárólagos tulajdonát képező, 7025 Bölcske, Szentháromság tér 6. címen található Bölcskei Közösségi Színtér (a továbbiakban: közösségi színtér) működtetésével látja el.

Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésére közösségi színtérként biztosítja az alábbi, kizárólagos tulajdonát képező épületeket, ingatlanokat:

a) Könyvtár (Bölcske, Szentháromságtér 6.),

b) Rákóczi Filmszínház (Bölcske, Szentháromság tér 6.),

c) Rendezvényház (Bölcske, Szentháromságtér 6.)

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 10. § (4)-(5) bekezdése, valamint a 81. § (1) bekezdése alapján a nemzetiségi önkormányzat a közművelődési, kulturális és a könyvtári ellátással kapcsolatos kérdésekben egyetértési jogot gyakorol. Ezen felül a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét, mely önkormányzati rendeletet a települési nemzetiségi önkormányzattal egyeztetnie kell.

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló önkormányzati rendelet-tervezet véleményezésére, egyeztetésére a Bölcskei Roma Nemzetiségi Önkormányzattal nem kerülhetett sor, mivel 2021. augusztus 23. napján a Bölcskei Roma Nemzetiségi Önkormányzat megszűnt.