Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 20

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.20.
a köztemetőről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
a köztemetőről és a temetkezésről szóló
1. Általános indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetők és a temetkezés rendjéről szóló 2/2023. (II.16.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: temető rendelet) megalkotását a következő indokok tették szükségessé:
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja értelmében a helyi önkormányzat által kötelezően ellátandó közfeladat a köztemető kialakítása és fenntartása.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 40. § (2) és (3) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:
(2) A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg
a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,
b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat,
d) a temetőbe való behajtás díját.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.
A Ttv. 41. § (3) bekezdése rögzíti, hogy a települési önkormányzat a köztemetőre vonatkozóan különösen mely rendelkezéseket állapítja meg kötelező jelleggel, melyek az alábbiak:
(3) A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg - a köztemetőre vonatkozóan - különösen *
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) * a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e) * temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét;
A Tolna Megyei Kormányhivatal a jelenleg hatályos, Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 12/2001. (XI.15.) KT. rendeletében számos hiányosságot tárt fel és megállapította, hogy a rendeletben foglaltak nem felelnek meg maradéktalanul a Ttv.-ben és a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltaknak A feljegyzésükben kérik a rendelet felülvizsgálatát és módosítását.
Tekintettel arra, hogy a rendelet több helyen is módosításra, kiegészítésre szorul, ezért annak érdekében, hogy eleget tudjunk tenni a Kormányhivatal felhívásának, célszerűbbnek mutatkozik további átfogó módosítások és aktualizálások helyett új rendelet megalkotása.
1. Részletes indokolás
1. § -2. § hoz: Bölcske Községi Önkormányzat tulajdonában temető nincsen, ezért a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét a nem önkormányzati tulajdonban lévő temetők tulajdonosaival kötött, megállapodások alapján az egyházak tulajdonában lévő temetőkben teljesíti.
A 2. §-ben kerültek megjelölésre a köztemető céljára kijelölt temetőrészek.
3. §-hoz: A rendelet tárgyi és személyi hatályát rögzíti.
4. §-hoz: A rendelet alkalmazásában a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (a továbbiakban: Ttv.) meghatározott fogalmakat kell érteni.
5. §-hoz: A temető használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket rögzíti külön-külön az egyes köztemetőkben.
6. §-hoz: A köztemetők nyitvatartási idejét szabályozza.
7. § - 13. §-hoz: A köztemető használatának szabályait rögzíti. Szabályozza az állatok beengedésének korlátozását, a temetőben követendő magatartásformát, 12 éven aluli gyermekek temetőben való tartózkodását, járművel közlekedést, a temetőben keletkezett hulladékok elhelyezését, gyertyagyújtás módját.
14. §-hoz: A ravatalozó használatának szabályait rögzíti.
15. § - 17. §-hoz: A temetési hely gazdálkodási szabályait tartalmazza, rögzíti a temetési helyeket koporsós, illetve hamvasztásos temetés esetén, továbbá tartalmazza a temetési hely feletti rendelkezési jogosultság időtartamát.
18. § - 19. §-hoz: A sírhelyek méretezésére, sírjelek alkalmazására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
20. §-hoz: A kegyeleti tárgyak elhelyezését szabályozza.
21. §-22. §-hoz: A növényzet elhelyezésének szabályait rögzíti.
23. §-hoz: A sírgondozás szabályait tartalmazza.
24. §-hoz: A köztemető üzemeltetését, fenntartását rögzíti.
25. §-hoz: Rögzíti, hogy a temetési helyek megváltási díja térítésmentes, tekintettel arra, hogy a tulajdonos Egyházak térítésmentesen biztosítják Bölcske Községi Önkormányzat számára köztemetés céljára a temetési helyet, továbbá az újraváltás díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
26. §-hoz: Rögzíti, hogy a temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját a rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.
27. §-hoz: Rögzíti, hogy a temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díját a rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.
28. §-hoz: Rögzíti, hogy a temetőbe való behajtás díját a rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.
29. §-30. §-hoz: A temetési szolgáltatás ellátását szabályozza.
31. §-hoz: A köztemető területén a vállalkozói munka végzését szabályozza.
32. §-hoz: Az (1) bekezdés a rendelet hatályba lépését tartalmazza, a (2) bekezdés a jelenleg hatályos önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezi.
1. és 2. melléklethez: A köztemetőkben alkalmazott díjakat tartalmazza.
dr. Orbán Zsuzsanna s.k.
jegyző