Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.01.
a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló
8/2019. (VI. 28.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló
önkormányzati rendelet
I. Általános indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) a bölcsődei ellátás és a gyermekjóléti szolgáltatás tekintetében tartalmazza az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit, a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait.
Fentieken túl - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (2) bekezdés b)-d) pontja alapján - szabályozni szükséges az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait, az intézményvezető hatáskörében – külön eljárás nélkül – biztosítható ellátásokat, az ellátás megszűnésének eseteit és módjait melyet jelen rendelet-módosítás tartalmaz.
II. Részletes indokolás
1. §-hoz: A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelete kiegészül a 17/A.-17/C §-sal, mely rendelkezésekkel meghatározásra kerülnek a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevételével és a bölcsődei ellátás igénybevételével kapcsolatos szabályok és szabályozásra kerül a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások során azon esetek köre, amikor az intézményvezető külön eljárás nélkül biztosítja az ellátást.
2. §-hoz: A rendelet hatályba lépésének és hatályon kívül helyezésének napját határozza meg.
dr. Orbán Zsuzsanna s.k.
jegyző