Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2023. 11. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének
az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről
I. Általános indokolás
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 48. § (4) bekezdésének b) pontja felhatalmazást ad az önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy rendeletet alkossanak az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozóan. A hivatkozott rendelkezés szerint:
b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása,
A rendeletben értelmezve lett a „munkaszüneti nap” fogalma, mely magasabb szintű jogszabályban került meghatározásra. A „munkaszüneti nap” fogalma a rendeletben a rendelet-alkotás szabályainak megfelelően kizárólag jogszabályi hivatkozásként szerepel, mely jogszabályt az alábbiak szerint ismertetjük:
a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdése szerint:
„Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.”
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2020. évi LI. törvény 7. § (2) bekezdése ugyan 2021. január 1-i nappal hatályon kívül helyezte az avar és kerti hulladék égetésének helyi szabályozására vonatkozó felhatalmazó rendelkezést, azonban 2021. december 1-től ismét lehetőségük van az önkormányzatoknak rendeletben szabályozni ezt a témakört, tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 189. §-a a korábban hatályon kívül helyezett, a Kvt. 48. § (4) bekezdésének b) pontját 2021. december 1-i hatállyal beiktatta.
Ha az önkormányzat nem él azzal a törvényi felhatalmazással, hogy rendeletben szabályozza az avar- és kerti hulladék égetését, akkor a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 27. §-ban foglaltak alapján tilos a növényi hulladék, így az avar- és kerti hulladék égetése.
Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló, jelenleg is hatályos 7/2004. (III.1.) önkormányzati rendelete tartalmaz rendelkezést az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozóan, azonban célunk, hogy e tárgykör is kellő részletességgel legyen szabályozva, pontosítva, kiegészítve a jelenlegi szabályozást, ezért új rendelet megalkotása javasolt a jelenleg hatályos szabályok módosítása helyett.
A Kvt. 48. § (3) bekezdése alapján a környezetvédelmi tárgyú önkormányzati rendeletek megalkotására az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével kerülhet sor, valamint az ilyen tárgyú önkormányzati rendeletek tervezetét a szomszédos önkormányzatoknak is meg kell küldeni tájékoztatásul.
Fenti jogszabály alapján a rendelet-tervezet megküldésre került a szomszédos önkormányzatoknak tájékoztatás céljából, valamint a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztálya (továbbiakban: környezetvédelmi hatóság) részére előzetes véleménykérés céljából. A környezetvédelmi hatóság a rendelet-tervezetet véleményezte és azt jóváhagyta.
I. Részletes indokolás
1. §-hoz: A rendelet hatályát határozza meg.
2. §-hoz: Az avar és kerti hulladék, valamint a munkaszüneti nap fogalmát rögzíti.
3. – 5. §-hoz: Az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó sajátos szabályokat tartalmazza. A rendelkezések kitérnek az égethető anyagok körére, az égetés végzésének környezetvédelmi feltételeire, az avar- és kerti hulladék égetésének időbeli korlátozására, a levegőszennyezés megelőzését és a biztonságot szem előtt tartva, továbbá az égetési tilalmakra.
6. §-hoz: Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok megszegésének jogkövetkezményeit rögzíti. A rendeletben foglaltak be nem tartása esetén közigazgatási bírság szabható ki, az eljárás lefolytatására a Képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva a polgármester jogosult.
7. §-hoz: A rendelet hatályba lépését tartalmazza.
dr. Orbán Zsuzsanna s.k.
jegyző