Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezésről szóló 1/2023. (II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a köztemetőről és a temetkezésről szóló 1/2023. (II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
a köztemetőről és a temetkezésről szóló
önkormányzati rendelethez
I. Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja értelmében a helyi önkormányzat által kötelezően ellátandó közfeladat a köztemető kialakítása és fenntartása.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 3. § a) és b) pontja határozza meg a temető és a köztemető, valamint a h) pontja a kegyeleti közszolgáltatás fogalmát az alábbiak szerint:
3. § E törvény alkalmazásában
a) temető: a település közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;
b) köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető vagy temetőrész, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;
h) kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége;
A Ttv. 41. § (3) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:
(3) A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg - a köztemetőre vonatkozóan - különösen
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e)temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét;
Bölcske Községben az önkormányzatnak nem áll a tulajdonában temető, ezért a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét a nem önkormányzati tulajdonban lévő temetők tulajdonosaival kötött megállapodások alapján az egyházak tulajdonában lévő temetőkben teljesíti.
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete új rendeletet alkotott e tárgykörben, a köztemetőről és a temetkezésről szóló 1/2023. (II.16.) önkormányzati rendeletét.
A Képviselő-testület a 2023. október 26-i ülésén tárgyalta a köztemetőben alkalmazott díjak éves felülvizsgálatára vonatkozó előterjesztést.
A Képviselő-testület a felülvizsgálat eredményeként meghozta a 173/2023. (X.26.) határozatát, és egyrészt a Dunaföldvári Római Katolikus Plébánia nyilatkozata alapján a Bölcske 826 hrsz-ú katolikus temetőben alkalmazott díjakat a Képviselő-testület nem kívánja módosítani, másrészt a Bölcskei Református Egyházközség nyilatkozata alapján a Bölcske 1671 hrsz-ú református temetőben a temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díját 20.000 Ft/temetési hely összegre kívánja módosítani.
A református temetőt érintő változásokra tekintettel szükséges a köztemetőről és a temetkezésről szóló 1/2023. (II.16.) önkormányzati rendelet módosítása.
II. Részletes indokolás
1. §-hoz: Rögzíti, hogy a köztemetőről és a temetkezésről szóló Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II.16.) önkormányzati rendelete 1. melléklete helyébe a módosító rendelet 1. melléklete lép. Az 1. melléklet tartalmazza a Református Egyház Bölcske tulajdonában lévő Bölcske 1671 hrsz. alatti, az önkormányzati rendelet 2. § a) pontja szerinti köztemetőben alkalmazott díjakat. A mellékletben módosul a temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díja 20.000 Ft/temetési hely összegre.
2. §-hoz: A rendelet hatályba lépésének és hatályon kívül helyezésének napját határozza meg. A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 32. §-a értelmében a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie, melynek figyelembevételével került meghatározásra a hatályba lépés napja.