Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról szóló
I. Általános indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 187/2023. (XI.30.) határozatában a Bölcske Község Önkormányzata által fenntartott Bölcskei Szociális Alapszolgáltatási Központ által nyújtott jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás megszüntetéséről döntött 2024. február 29-i időponttal.
A szolgáltatás megszüntetéséről értesítve lett a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztálya, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, továbbá az intézmény Alapító Okiratának 2024. március 1-től kezdődő módosításának kérelme benyújtásra került a Magyar Államkincstár részére, ezen felül a Képviselő-testület elfogadta az intézmény szakmai programjának módosítását arra vonatkozóan, hogy abban 2024. március 1. napjától ne szerepeljen a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás.
A Tolna Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztálya a benyújtott kérelem alapján a TOC/24/196-7/2024. iktatószámú Határozatában döntött a Bölcskei Szociális Alapszolgáltatási Központ engedélyes által nyújtott jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás törléséről a szolgáltatói nyilvántartásból a határozat véglegessé válásának napjától. A határozat 2024. február 29. napján véglegessé vált.
Tekintettel arra, hogy Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelete tartalmazza a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályokat, ezért a rendeletben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra vonatkozó rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni.
A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló 8/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet tartalmazza a szociális alapellátások intézményi térítési díját, az óvodai és iskolai étkeztetésben fizetendő térítési díjakat, továbbá a bölcsődei díjakat.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a Képviselő-testület felülvizsgálta a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások szolgáltatási önköltségét, és az intézményi térítési díjak emeléséről döntött.
II. Részletes indokolás
1. §-hoz: A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdését módosítja oly módon, hogy a szociális alapszolgáltatások körébe tartozó ellátások között már nem szerepel a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.
2. § -hoz: A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelete 13. § (5) bekezdését módosítja oly módon, hogy helyesen a 13. § (4) bekezdés a)-e) pontjára történik hivatkozás.
3. § (1) bekezdéshez: A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelete 1. melléklete helyébe a rendelet-módosítás 1. melléklete lép. Az új mellékletből kikerült a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, mint szociális alapellátás, továbbá a szociális étkezés térítési díja is módosul.
3. § (2) bekezdéshez: A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelete 2. melléklete helyébe a rendelet-módosítás 2. melléklete lép. Az új mellékletben az iskolai és az óvodai gyermekétkeztetés térítési díja módosul.
3. § (3) bekezdéshez: A szociális és gyermekjóléti alapellátásokról szóló Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelete 3. melléklete helyébe a rendelet-módosítás 3. melléklete lép. Az új mellékletben a bölcsődei gyermekétkeztetés és az időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatás intézményi térítési díja módosul.
4. §-hoz: A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra vonatkozó rendelkezéseket helyezi hatályon kívül.
5. §-hoz: Meghatározza a rendeletmódosítás hatályba lépésének és hatályvesztésének napját.