Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2024. 05. 27

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.27.
a talajterhelési díjról
Végső előterjesztői indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
a talajterhelési díjról szóló
I. Általános indokolás
A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ktdtv.) rendelkezései szerint a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos megállapítási, bevallási, befizetési, ellenőrzési, adatszolgáltatási, eljárási szabályokat, valamint a díjkedvezmények és mentességek eseteit a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg.
A Ktdtv. határozza meg a témában a helyi önkormányzatok hatáskörét a következőképpen:
„21/A. § (2) bekezdése alapján: A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos megállapítási, bevallási, befizetési, ellenőrzési, adatszolgáltatási, eljárási szabályokat, valamint a díjkedvezmények és mentességek eseteit a települési önkormányzat – a fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a Margitsziget tekintetében a Budapest XIII. kerületi önkormányzat – rendeletben állapítja meg. A kibocsátó a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díjat az önkormányzati rendeletben közzétett számla javára fizeti meg.”
„26. § (4) A települési önkormányzatok rendeletben állapítják meg a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatban a 12. §-ban meghatározott általány megállapításának szempontjait, valamint a 21/A. §-ban meghatározottakat.”
A rendelet-tervezetben szerepel a „kibocsátó” megnevezés. Tekintettel arra, hogy ezen definíció magasabb szintű jogszabályban, a Ktdtv.-ben meghatározásra került, ezért a rendelet-alkotás szabályainak megfelelően ezen fogalom ismertetése nem szerepel a rendelet-tervezetben, ezért azt az alábbiak szerint ismertetjük:
kibocsátó: a Ktdtv. 11. § (1) bekezdése szerint meghatározott jogalany, mely szerint „a talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli”.
A jogszabály tervezet tartalmazza még a Környezetvédelmi alap létrehozására vonatkozó szabályokat, amely a Ktdtv. 21/B. § szabályai szerint kerül létrehozatalra, továbbá a felhasználását is ugyanezen rendelkezések szabályozzák le.
II. Részletes indokolás
1. § : A rendelet hatályáról rendelkezik.
2. § : A talajterhelési díj megállapításának szabályait írja le.
3. § : Az átalány megállapításának szempontjait mutatja be.
4. § : A talajterhelési díj bevallásának szabályait mutatja be.
5. § : Rendelkezik a díjmentességről.
6. § : Az adatszolgáltatási kötelezettségeket mutatja be.
7. §: A Környezetvédelmi Alap létrehozásáról rendelkezik.
8. §: A korábbi rendeletet helyezi hatályon kívül.
9. §: A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.