Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2007. (X. 15.) önkormányzati rendelete

A VÁROS GÉPJÁRMŰ ELHELYEZÉSI FELTÉTELEINEK ELŐSEGÍTÉSÉRŐL

Hatályos: 2007. 10. 15

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2007. (X. 15.) önkormányzati rendelete

A VÁROS GÉPJÁRMŰ ELHELYEZÉSI FELTÉTELEINEK ELŐSEGÍTÉSÉRŐL

2007.10.15.

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján – figyelemmel az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) számú kormányrendelet 42. §-ában (a továbbiakban OTÉK) foglaltakra – a város gépjármű parkolási feltételeinek megoldására, a parkolóhely létesítésére, e kötelezettség megváltására irányuló szabályokat az alábbiak szerint szabályozza.

1. § A rendelet célja, hogy építési lehetőséget biztosítson az olyan épületek, építmények esetében is, ahol az építésügyi jogszabályokban előírt mennyiségű és fajtájú gépjárműtároló épület vagy gépjármű parkolóhely kialakítására az épületben, építményben (a továbbiakban: építmény), annak telkén vagy területén nincs megfelelő lehetőség. Célja a rendeletnek továbbá, hogy az egyes építmények használatából származó gépjárműforgalom és várakozás megoldásának teherviselésébe az építtetőket arányos mértékben bevonja.

2. § (1) A rendelet hatálya Dunaföldvár város közigazgatási területén a felépítendő lakásra, üdülőre, présházra, valamint a közcélú építményre terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában közcélú építmény: a termelő- a kereskedelmi, a vendéglátó, strand, szálláshely, a művelődési-, a szórakoztató-, a sport-, az oktatási-, a nevelési-, az egészségügyi-, az egyéb ellátó-, a szolgáltató-, és az irodai építmény.

(3) E rendelet rendelkezéseit a már meglévő építmények bővítése vagy átalakítása, rendeltetésének megváltoztatása és fennmaradása illetve üzemeltető váltás során is alkalmazni kell, ha az előző állapothoz mérten a járműtároló, gépjárműparkoló - és rakodóhely (továbbiakban: gépjárműparkoló) kialakítása vagy hiányként felmerülő többlet biztosítása jogszabályban előírt feltétel.

3. § Az építtető a gépjárműparkolót az építmény építési hatóság által engedélyezett használatbavételéig köteles biztosítani. A fennmaradási engedélyezési eljárásban – ha a fennmaradási engedély egyben az épület használatbavételi engedélye is - a végleges fennmaradási engedély kiadásának feltétele a gépjárműparkolók megléte. Abban az esetben, ha a fennmaradási engedélyt követően az építményre használatbavételi engedélyt is kell kérni, akkor ezen szakasz első mondata szerint kell a gépjárműparkolók tekintetében eljárni.

4. § (1) Az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges, az OTÉKban előírt számú és fajtájú gépjárműparkolót minden építési övezetben főszabályként az építményhez tartozó telken, területen vagy az építményben kell biztosítani.

(2) A HÉSZ-ben és az SZT-ben gazdasági ( Gksz, Gip, Gmg, ), különleges / K-okt, K-v, K-tpl, K-sp, K-st, K-id, K-Hm, K-vs, K-pi, K-T, K-z, K-va, K-au. K-vár, K-te, K-szoc, K-nk, K-ki, K-rekr, K-h(k), K-h(sz). /, valamint mezőgazdasági (Ma, Mk-sz, Mk-k, Ma-ü , Ma-r) területként jelölt építési övezetekben a gépjárműparkolót az építményhez tartozó telken, területen vagy az építményben kell kialakítani.

(3) Több, egymás melletti építmény részére közös gépjárműparkoló kialakítása is engedélyezhető, de a férőhelyek számát külön-külön kell számításba venni.

5. § A 10 gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni gépjárműparkoló helyet fásítani kell. A fásítást minden megkezdett 4 parkoló hely után 1 nagy lombkoronájú előnevelt fával (ezüst hárs [tilia tomentosa], hegyi juhar [acer pseudoplatanus], díszcseresznye [cerasus serrulata] ) kell megvalósítani. A fásítást úgy kell elvégezni, hogy a fa a parkoló területébe (zöld szigetbe), ne pedig azon kívüli területre kerüljön.

6. § (1) A Településközpont Vegyes (Vt), a lakó-, (Lk, Lke, Lf), az üdülőterületek (Üh) és a Pincesorok (K-pi-T, K-pi-z ) építési övezeteiben új építmény építése, meglévők bővítése, átalakítása, rendeltetési módjának megváltoztatása, illetve az ezekkel összefüggő fennmaradása esetén, ha az építményhez tartozó telken, területen nem, vagy csak részben oldható meg az OTÉK-ban meghatározott számú és fajtájú gépjárműparkoló kialakítása, a terület tulajdonosának hozzájárulásával, új építmény építésekor a szükséges parkoló szám 50%-ának, egyéb építési és a Pincesorok (Kpi) építési övezeteiben minden építési munka esetén, 100%-ának mértékéig az építésügyi hatóság engedélyezheti a gépjárműparkolók 500 m-en belül lévő közterületek közlekedésre szánt területein, vagy közforgalom céljára átadott területen történő kialakítását.

(2) A tulajdonos a hozzájárulásában meghatározza a gépjárműparkoló kialakításának feltételeit, így pontos méretét, kialakításának és megjelenésének módját. A tulajdonosi hozzájárulás nem pótolja a más hatósági engedélyek beszerzésének kötelezettségét.

(3) A közterületen létesített parkoló, mint közparkoló az önkormányzat vagyonának része.

7. § (1) Ha a gépjárműparkolók sem az építményhez tartozó telken, területen, sem közterületen, sem közhasználatnak átengedett területen nem valósíthatók meg, úgy az építtető a hiányként mutatkozó számú gépjárműparkoló helyeket az 500 m-en belül lévő gépjárműparkoló területén, a tulajdonossal kötött külön megállapodás alapján – önkormányzati tulajdon esetében díj fizetése ellenében – megválthatja. Az önkormányzat nevében a hatósági szerződést a polgármester köti meg.

(2) Önkormányzati tulajdon esetén az építtető a megváltási díjat – a külön hatósági szerződésben előírt határidőn belül – de legkésőbb a használatbavételi engedély, illetve a végleges fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtásáig köteles Dunaföldvár Város Önkormányzata költségvetési számlájára befizetni, és az ennek megtörténtéről szóló igazolást a kérelemhez mellékelni.

(3) A befizetendő összeg a használatbavételi, illetve a fennmaradási engedély benyújtásának időpontjában érvényes megváltási díj és a gépjárműparkoló területének és a megváltandó parkolóhelyek számának szorzata.

(4) A gépjárműparkoló megváltási díjának mértéke 2007. évben 200.000,- Ft + Áfa / db. parkoló, az ezt követő években a KSH által közölt előző évi infláció mértékével nő. A gépjárműparkoló minimális darabszámát a vonatkozó előírások alapján kell meghatározni.

8. § (1) Az építésügyi hatóság köteles az építésügyi hatósági engedélyezési eljárás során vizsgálni az előírt gépjárműparkolók kialakításának módját és lehetőségét.

(2) Az építésügyi hatósági engedélyben meg kell határozni az építményhez szükséges gépjárműparkolók számát, és fel kell hívni az építtetőt arra, hogy a használatbavételig annak e rendelet szerinti biztosítását igazolni köteles. A fennmaradási engedélyezési eljárás során, amennyiben az építési engedély nélkül megépített építményre fennmaradási engedély adható, az építésügyi hatóság a végleges fennmaradási engedély kiadásának feltételéül szabja a szükséges gépjárműparkoló rendelkezésre állását.

(3) Amennyiben az építményhez szükséges parkolók száma a kiadott használatba vételi engedély időpontját követően- rendeltetésmód változás, vagy tevékenységi kör változás, vagy telephely, vagy telepengedélyezési eljárásban foglaltak betartása érdekében – változik

a) az építtetőnek többletparkoló igény esetében többlet parkolónként meg kell fizetnie a parkoló megváltási díjat,

b) az építtető parkoló igényének csökkenése esetén a befizetett megváltási díjat nem követelheti vissza.

9. § A parkolóhelyek megváltásából befolyó összegeket elkülönítetten kell kezelni. Az ilyen jogcímen befizetett pénzeszközök csak parkolóhelyek építésére, fenntartására használhatók fel.

10. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit az I. fokú hatóság által még jogerősen el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A Képviselő-testület a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 21/2003.(XI.05.) KT rendelet 4. § át kiegészíti az alábbi o) ponttal : ( nem adható közterület-használati engedély) „ o) a közterületen elhelyezett üzemképtelen járművek tárolására „

(3) A Képviselő-testület a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 21/2003.(XI.05.) KT rendelet 22§ át kiegészíti az alábbi 4.-6. ponttal: „4. gépjármű tulajdonos: a hatósági nyilvántartás (1999.évi LXXXIV.tv. szerinti nyilvántartás) szerinti tulajdonos, illetőleg ha a hatósági nyilvántartás az üzembentartót is tartalmazza, akkor a gépjármű üzemben tartója; 5.szabálytalanul elhelyezett jármű: a közúti közlekedési szabályokat sértő, valamint a közterület rendeltetésével vagy használatára vonatkozó jogszabályi előírásoktól eltérően elhelyezett jármű, ha ezzel szabálysértést valósít meg.; 6.üzemképtelen jármű: az a jármű amely a közúti forgalomban csak hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, de a hatósági jelzése hiányzik, vagy engedélye lejárt.”

(4) A Képviselő-testület az útépítési és közművesítési hozzájárulás kivetésének szabályozásáról szóló 18/1998.(VII.05.) KT rendelet 1. számú mellékletének c./ pontját az alábbiak szerint módosítja: „ c.) szilárd burkolatú parkoló: 100.000.- Ft /db. „

(5) A Képviselő-testület az útépítési és közművesítési hozzájárulás kivetésének szabályozásáról szóló 18/1998.(VII.05.) KT rendelet 2.számú mellékletének c./ pontját az alábbiak szerint módosítja: „ c.) szilárd burkolatú parkoló: 200.000.- Ft /db. „

Nagy Gáborné
polgármester

Bárdos Lászlóné dr.
címzetes főjegyző