18/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelet a mezei őrszolgálatról szóló 19/2007.(VIII.15.) önkormányzati rendelete módosítása

18/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelet a mezei őrszolgálatról szóló 19/2007.(VIII.15.) önkormányzati rendelete módosítása

Hatályos: 2013. 12. 10- 2019. 12. 30

Szerkesztés...


Dunaföldvári Önkormányzat Képviselő-testületének a 26/2007.(XII.31.) KT, az 5/2008.(III.10.) KT és a 6/2008.(IV.15.) KT rendeletével  a 15/2011.(V.10.)  a  32/2012.(XI.08.) és a 18/2013.(IX.20.) önkormányzati rendeletével módosított

19/2007.(VIII.15.) önkormányzati  rendelete

A MEZEI ŐRSZOLGÁLATRÓL

(Egységes szerkezetben)



Dunaföldvár Város Önkormányzata a termőföldek őrzése érdekében az 1997. évi CLIX. tv. /továbbiakban tv./ felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre, ide nem értve a halastavat és a védett természeti területet.

(2) A mezei őrszolgálat a helyrajzi szám szerint nyilvántartásba vett területeken látja el tevékenységét (tv. 18. §. (1)).

(3) A mezei őrszolgálat létszáma: 5 fő


2. §


  1. Dunaföldvár vegyes minősítésű terület.

(2) Vegyes minőségű területeken (természetvédelmi terület, erdő, mezőgazdasági terület, halastó, stb.) a mező-, hegy-, halászati őrök, hivatásos vadászok és az erdészeti szakszemélyzet egymás hatáskörébe tartozó feladatok ellátásával is megbízhatók.

(3) A vegyes minősítésű területek őrzésében való együttműködés feltétele a szakszemélyzetet foglalkoztató szervezetek és az önkormányzat közötti ilyen irányú megállapodás.

(4) A (3) bekezdésben írt megállapodásnak tartalmaznia kell az őrzött terület helyrajzi szám szerinti felsorolását, valamint az őrzés költségeinek viselésére vonatkozó rendelkezéseket is.


  1. §(1)(3)



(1) a) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha az ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból kell biztosítani.

b) A mezőőri járulék megfizetésére az köteles, aki a tárgyév január 1-jén a földhasználó volt, ha az ismeretlen a földtulajdonos.

c) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a termőföld használójának, illetőleg tulajdonosnak a termőföldekre vonatkozó használati joga, illetve tulajdonjoga megszűnik.

d) A földhasználó (tulajdonos) járulékkötelezettségét annak keletkezésétől számított 15 napon belül köteles a Polgármesteri Hivatalnak bejelenteni. A bejelentést az e célra szolgáló nyomtatványon írásban kell bejelenteni. A bejelentést a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

e) A földhasználónak (tulajdonosnak) a járulékkötelezettséget érintő minden változást (módosulást, illetve megszűnést) annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül  - a Polgármesteri Hivatalhoz – ugyancsak be kell jelentenie.


(2)(1) A mezőőri járulék fizetésének alanyiságáról a földhasználó és a tulajdonos az általánostól  eltérően is megállapodhat. Az írásos megállapodást a Polgármesteri Hivatal Adóirodájában történő bemutatását követő év január 1-től lehet figyelembe venni.

(3) A mezőőri őrszolgálattal kapcsolatos mezőőri járulék kivetése során átruházott hatáskörben I. fokon a polgármester jár el. Az eljárásra a 2004. évi CXL tv. (továbbiakban KET) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) Az önkormányzati mezei őrszolgálat esetében a mezőőri járulék – meg nem fizetése esetén – adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Az 1997. évi CLIX tv. 19 § /3/ bek. értelmében az eljárásra az önkormányzat jegyzője jogosult.

(5)(3)(7) A megállapított mezőőri járulékot 2008. évtől évente egy alkalommal, a tárgyév november 30-áig egy összegben kell megfizetni  az arra kötelezettnek a megállapítottak szerint az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára (átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy a Dunaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezetnél történő befizetéssel).

- Postautalványon csak a vidéki állandó lakóhellyel rendelkező adózó részéről történhet befizetés. 

  1. § (1)(5)(6)(7)

A mezőőri járulék mértéke


(1)(7) A mezőőri járulék mértéke az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett művelési ágat figyelembe véve:

a) szántó                                                600,-Ft/ha/év

b) erdő                                                2.000,-Ft/ha/év

c) szőlő, gyümölcsös, kert                 2.100,-Ft/ha/év


  1. A naptári évre megállapított mezőőri járulék éves összege, fizetésre kötelezettenként legalább 1.500.- Ft/év.


(3) A mezőőri járulékot naptári évre kell megállapítani. Amennyiben a fizetésre kötelezett személyében változás következik, be, a változás Adóirodához történő bejelentését követő év január 1-től kerül módosításra.


(4))Osztatlan közös tulajdonlás esetén, a tulajdoni hányadnak megfelelően kerül előírásra a fizetési kötelezettség.


(5) Mentes a járulék megfizetése alól – kérelemre, a kérelem benyújtását követő év január 1-jétől, amíg körülményeiben változás nem történik – az a tulajdonos (az érintett ingatlana vonatkozásában), aki a mezőőri járulékkal érintett ingatlanba állandó lakosként be van jelentkezve legalább 1 évre.


(6) Mentesül a járulék megfizetése alól az a földtulajdonos/földhasználó, akinek az összesített járuléka nem haladja meg a 100.-Ft/évet.”



  1. §


(1) A mezőőr a termőföldek őrzését, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmét ellátó személy (tv. 20. §.(1)).

 (2) A mezőőrök felett a munkáltatói jogot a polgármester gyakorolja.

(3)A mezőőr feladatát az őrszolgálatot létrehozó települési Önkormányzat Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottsága utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a megyei földművelésügyi hivatal és az illetékes rendőrkapitányság látja el.


* 2008. január 1-től az osztatlan közös tulajdonlásra vonatkozó bekezdést – illetékmentes kérelemre – a 2007. szeptember-december időszakra is alkalmazni kell.


(4) A mezőőr feladatát szabályozó Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottsági utasításnak a törvényi feladatokon túl a környezetvédelmi tevékenységek végzésére is ki kell terjednie.

(5) A mezőőr sörétes vadászlőfegyverrel, a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal, valamin Dunaföldvár város címerével ellátott formaruhában látja el szolgálatát.

(6) A mezőőr szolgálatát a hatályos jogszabályok, valamint a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság  által kiadott működési és szolgálati szabályzat rendelkezései szerint látja el.

6. §(1)(4)

Záró rendelkezések


(1) A képviselő-testület a mezőőri járulék mértékét a költségvetés megalkotása során évente felülvizsgálja, figyelembe véve az előző évi egyenleget.

(2) Felhatalmazást kap a polgármester, hogy a termőföldek hatékony őrzésének érdekében vegyes minősítésű területek őrzésére a szakszemélyzetet foglalkoztató vagy foglalkoztatására feljogosított szervezetekkel együttműködési megállapodást kössön.

(3)(1) A mezőőri szolgálat tevékenységét évente értékelni kell, melynek során a gazdálkodók véleményét ki kell kérni.

(4) Ezen rendelet a mezőőrség megalakításával egyidejűleg 2007. szeptember  01. napján lép hatályba.

(5) A mezőőri járulékfizetési kötelezettséget 2007. évben első alkalommal december 30. napjáig kell teljesíteni a hatálybalépéstől 2007. december 31. napjáig vonatkozó időszakra.

(6)(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Dunaföldvár, 2007. augusztus 07.


                                                   Nagy Gáborné                                    Bárdos Lászlóné dr.

                                                     polgármester                                      címzetes főjegyző




Záradék:

A rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Dunaföldvár, 2007. augusztus 15.     


                                                                                           Bárdos Lászlóné dr.

   címzetes főjegyző








19/2007.(VIII.15.) KT rendelet 1. számú melléklete(6)



Bevallás

MEZŐŐRI  JÁRULÉK kivetéséhez


Alulírott (NÉV)________________________________ (szül.év)_______ (CÍM)________________________________________ bejelentem, hogy


Hrsz.

Művelési ág

Terület (m2)

Bejelentés oka




Eladtam – kinek:

Vettem – kitől:

Használó – kitől:




Eladtam – kinek:

Vettem – kitől:

Használó – kitől:




Eladtam – kinek:

Vettem – kitől:

Használó – kitől:




Eladtam – kinek:

Vettem – kitől:

Használó – kitől:




Eladtam – kinek:

Vettem – kitől:

Használó – kitől:




Eladtam – kinek:

Vettem – kitől:

Használó – kitől:




Eladtam – kinek:

Vettem – kitől:

Használó – kitől:


Dunaföldvár, ________________________                                                                                   



                                                           ___________________________

                                                                                                                                                                                                                                         aláírás










(1)Jelölést a 26/2007.(XII.31.) KT rendelet módosította. A R 3.§ (2) bek, a R. 3 §.(5) bek, a R 4.§ (2) bek, a R. 4.§. (3) bek., a R 6 § (3) bekezdése módosult, A R. 4 §-a (4) és (5) bekezdéssel kiegészült.

A 26/2007.(XII.1.) KT  rendelet rendelkezései 2008.január 1-től lépnek hatályba.

(2)Jelölést az 5/2008.(III.10.) KT rendelet módosította. A R. 4 §-a kiegészül a (6) és (7) bekezdéssel. A R rendelkezései 2007. szeptember 1-től alkalmazhatók.

(3)Jelölést a 6/2008.(IV.15.) KT rendelet módosította. A R. 3 §(5) bekezdése módosult, amely kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2008. január 1-jétől kell alkalmazni.

(4) Jelölést a 21/2009.(X.01.) KT rendelet módosította. A R. 6. §-a új (6) bekezdéssel egészült ki.

(5)Jelölést a 15/2011.(V.10.) önkormányzati rendelet módosította, módosult a R.4. § (1) és (2) bekezdése.

(6) Jelölést a 32/2012.(XI.08.) önkormányzati rendelet módosította. Módosult a R.  4.§-a és a R. 1. sz. melléklete.

(7) Jelölést a 18/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosította.

Módosult a R.4 §-a, 3 §. (5) bekezdése. E rendelet rendelkezéseit 2013. január 01-től kell alkalmazni.