Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2018 (XI.23.) önkormányzati rendelete

a Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 7/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 24- 2018. 12. 14

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 7/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 2. §-a az alábbiak szerint módosul:

„2. § Dunaföldvár Város Önkormányzata által alapított címek, kitüntetések:

a) „Dunaföldvár Város Díszpolgára”cím,

b) „Dunaföldvárért Emlékérem” kitüntetés,

c) „Dunaföldvár Gyermekeiért” kitüntetés,

d) az „Év köztisztviselője” cím,

e) a „ Dunaföldvár Sportjáért” kitüntetés,és

f) „Címzetes főorvosi” cím,

g) „Dunaföldvár Város Bora” cím

amelyek adományozásának részletes szabályait a rendelet 14. § -18/B §-a tartalmazza.”


2.§ A Rendelet 4. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(2) A 2. § a)-c) és e) pontjában meghatározott kitüntetések és címek vonatkozásában az átadást megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület az Oktatási-, Kulturális-, Egészségügyi-, Szociális-, Ifjúsági és Sport Bizottságot (továbbiakban: Bizottság), a  2. § g) pontjában meghatározott cím vonatkozásában a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesületet jelöli ki.”


3. § A Rendelet az alábbi 9/B. címmel és 18/B §-sal egészül ki:

9/B. Dunaföldvár Város Bora

18/B § (1) A Képviselő-testület annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék elé példaként állítsa a szőlő-és borkultúra régebbi és mai művelőinek ténykedését, kiemelten támogassa az éves városi borversenyeket önkormányzati elismerésként „Dunaföldvár Város Bora” címet (továbbiakban: cím) alapít.

(2) Az (1) bekezdésben alapított cím évente egy alkalommal az alábbi négy kategóriában ítélhető oda az arra érdemes bortermelőnek:

  a) Dunaföldvár Város Fehér Bora

  b) Dunaföldvár Város Vörös Bora

  c) Dunaföldvár Város Rose Bora és

  d) Dunaföldvár Város Othello Bora.

(3) A Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesület által szervezett borverseny résztvevői közül azok vehetnek részt az (1) bekezdés szerinti címért induló versenyben

a) akik dunaföldvári termőhellyel rendelkeznek, és erről nyilatkozatot tesznek,

b) akinek a borát a borverseny zsűrije a legmagasabb pontszámmal értékelte,

c) akinek írásos nyilatkozata szerint a borversenyre benevezett fajtájú borból legalább 100 liter mennyiségű bor áll rendelkezésre a verseny időpontjában a saját fogyasztásra szánt és az egyéb értékesítésre tartalékolt mennyiségen felül és

d) aki megfelel a tárgyévben érvényes jövedéki és számviteli szabályoknak.

(4) A Borverseny zsűrije általi szakvélemény alapján a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesület ítéli oda a „Város Bora” címet a pályázati feltételeknek mindenben megfelelő és a címre érdemes fehér, vörös, othello és rose borokból.

(5) A díjat évente kategóriánként csak 1-1-1-1 személy kaphatja meg, akinek a nevét és a címmel kitüntetet bor fajtáját a helyi újságban, a helyi tv-ben, és a városi honlapon közzé kell tenni.

 (6) A címmel kapcsolatos elismerő oklevelet - amelyet a polgármester és a jegyző ír alá - a város polgármestere adja át ünnepélyes keretek között a május elsejei városi ünnepségen a nagy nyilvánosság előtt.

(7) Az önkormányzat a címet elnyert fehér, vörös, othello és rose borokból évente legalább 50-50-50-50 litert – előre egyeztetett áron, külön írásba foglalt megállapodás alapján számla ellenében - megvásárol, és azt saját költségén palackoztatja és szakszerűen tárolja azokat. A palackon fel kell tüntetni a kitüntető címen túl a termelő nevét, a bor fajtáját, évjáratát és termőhelyét is.

(8) A cím mindenkori nyertese reklámozás során hivatkozhat az elnyert címre, de a „Dunaföldvár Város Bora” feliratú palackok készítésének jogát az önkormányzat fenntartja saját magának.”


4. § (1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon hatályba lép, de rendelkezéseit a 2019. évi borverseny idejétől kell alkalmazni visszavonásig.

(2) Ez a rendelet 2018. december 15. napján hatályát veszti.



Dunaföldvár, 2018. november 20.





                 Horváth Zsolt                                                            Bárdos Lászlóné dr.

     polgármester                                                             címzetes főjegyző



Záradék:


A rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Dunaföldvár, 2018. november 23.




                                                                                               Bárdos Lászlóné dr.

                                                                                                címzetes főjegyző