Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 27- 2023. 10. 27

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.27.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdése alapján az Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság és az Oktatási-, Kulturális, Egészségügyi,- Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Tüzifa támogatás iránti kérelem a tárgyév szeptember 1. és október 31. napja közötti időszakban nyújtható be.”

2. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (6) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Lakásfenntartási támogatásban részesíthető kérelemre az, aki)

„c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 550 %-át, egyszemélyes háztartásnál az 600 %-át, és
d) a lakásfenntartás tényleges, az ügyfél nyilatkozata szerinti, vagy számlákkal igazolt havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 25 %-át meghaladja.”

3. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendszeres települési támogatásként krónikus betegség fennállása esetén gyógyszertámogatásban részesíthető kérelemre az,)

„b) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 550 %-át, egyedül élő esetében annak 650 %-át,”

4. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Eseti szociális támogatásban részesül kérelemre, vagy hivatalból az,)

„b) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem - a (3) bekezdésben szabályozott eset kivételével - nem haladja meg a szociális vetítési alap 500 %-át, egyedül élő esetén annak 600 %-át,”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Különös méltánylást érdemlő esetben, mérlegelési jogkörben hozott döntés alapján

a) az elemi kárt szenvedett,

b) a bűncselekménnyel jelentősen megkárosított,

c) az önhibáján kívül munkabér jövedelem kiesést szenvedett személy, és

d) térítésköteles egészségügyi műtétre előjegyzett személy

– a (2) bekezdésben foglalt jogosultsági feltételek hiányában kérelemre, vagy hivatalból indult eljárás eredményeként eseti szociális támogatásban részesül, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap 550 %-át, egyedül élő esetén 700 %-át.

(4) Az eseti szociális támogatás esetenkénti összege a (2) bekezdésben szabályozott esetben nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 80 %-át, a (3) bekezdésben szabályozott esetben nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 350 %-át.”

5. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Tűzifa támogatásban részesül kérelemre az, aki az eseti települési támogatás 9. § (2) bekezdés c) – d) pontjában szabályozott feltételeknek megfelel,és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át, egyedül élő esetén annak 600 %-át,.”

6. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Családon belüli haláleset bekövetkezésekor rendkívüli települési támogatásként temetési támogatás kerül megállapításra annak, aki a dunaföldvári lakcímmel rendelkező elhunyt személy eltemettetéséről Dunaföldvár településen gondoskodott koporsós vagy urnás temetés formájában, temetési hely hiányában az elhunyt hamvainak temetési helyen kívüli elhelyezését biztosítja annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy)

„a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600 %-át , egyedül élő esetében annak 800 %-át,”

7. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli települési támogatásként rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíthető kérelemre, vagy hivatalból az,)

„b) akinek a gyermeket gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap 550 %-át.”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendkívüli települési támogatásként nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege:)

„a) gyermekenkénti egyszeri összege a szociális vetítési alap legfeljebb 80 %-áig
b) családonkénti egyszeri összege a szociális vetítési alap legfeljebb 150%-áig terjedhet.”

8. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli települési támogatásként évente egy alkalommal iskolakezdési támogatásban részesíthető kérelemre, vagy hivatalból)

„b) akinek a gyermeket gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap 550 %-át,”

9. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatásként időskorúak támogatásában részesíthető kérelemre, vagy hivatalból évente egy alkalommal az az igazoltan nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő dunaföldvári bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen Dunaföldváron élő személy, aki a 65. életévét a kérelem benyújtásakor betöltötte, és akinek a nyugdíja, vagy nyugdíjszerű ellátása nem haladja a szociális vetítési alap 700 %-át.”

10. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesül az eltemettetésre köteles, vagy az azt vállaló személy, ha)

„a) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 500 %-át, egyedül élő esetén annak 600 %-át, és”

11. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 16. § (6) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Helyi támogatásban részesíthető a rászorultság elve alapján)

„d) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600 %-át, egyedül élő esetén annak 800 %-át,”

12. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 18. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás fejében a kérelmezőnek vállalnia kell, hogy legalább 5 évig életvitelszerűen Dunaföldváron él és dunaföldvári bejelentett lakóhellyel rendelkezik családjának valamennyi tagja, dunaföldvári oktatási intézménybe (általános iskola 6. / 8. évfolyamáig) járatja gyermekét. A dunaföldvári oktatási intézményi elhelyezés feltétele alól mentesül az a kérelmező, aki a dunaföldvári intézmény vezetőjének írásban kiadott nyilatkozatával igazolja, hogy a gyermeke intézményi elhelyezése Dunaföldváron nem megoldható, különös tekintettel a gyermek egészségügyi állapotára, vagy intézményi férőhely hiány miatt.

a) Kérelmezők családjában (a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti család fogalom) az 1 főre jutó nettó jövedelem haladja meg a szociális vetítési alap négyszeres összegét, de ne haladja meg annak tizenötszörös összegét.

b) Kérelmezők, és családtagjaik tulajdonában a támogatással érintett ingatlanon kívül olyan lakáscélú ingatlan legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada lehet, amelyet tulajdonközösség megszüntetése, vagy öröklés útján szereztek, és azt a túlélő szülő/nagyszülő haszonélvezeti joga terheli, és az annak a lakhatását szolgálja. Lakáscsere esetén csak a csereszerződés tárgyát képező lakás lehet a kérelmezők/családtagjaik tulajdonában.

c) Kérelmezőnek amennyiben lakásbérleti jogviszonya van, csatolnia kell annak felmondására vonatkozó jognyilatkozatát.

d) Kérelmezőknek 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt kell igazolniuk NEAK igazolással igazoltan. NEAK igazolás hiányában legalább CSED, GYED, GYES, GYET jogviszony igazolása elfogadható.

e) Kérelmezőknek legalább középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezniük - bizonyítvány másolatával igazoltan.

f) A kérelmezőknek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük – hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazoltan.

g) Kérelmezőknek köztartozásmentes adózóknak kell lenniük - NAV igazolással igazoltan.”

13. § Ez a rendelet 2023. október 27-én lép hatályba, és 2023. november 3-án hatályát veszti.