Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a követelések elengedésének egyes eseteiről

Hatályos: 2023. 12. 20

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a követelések elengedésének egyes eseteiről

2023.12.20.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdése alapján az Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság és a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Dunaföldvár Város Önkormányzatára (a továbbiakban Önkormányzat), és az Önkormányzat valamennyi költségvetési szervére.

2. § Az Önkormányzat az alábbi esetekben mondhat le részben vagy egészben pénzügyi követelésről:

a) ha a követelés kis összegű és az önkéntes teljesítésre történő felhívás nem vezetett eredményre,

b) csődegyezségi megállapodásban,

c) bírói egyezség keretében,

d) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,

e) a követelés a végrehajtás során nem, vagy csak részben térül meg,

f) ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel, vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,

g) a követelés kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyított,

h) jogszabályok által megfogalmazott közérdekű cél esetén, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósítását szolgálja, és nem ellentétes az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseivel,

i) az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságával szemben fennálló követeléséről, ha a követelés megfizetése a társaság működését veszélyezteti,

j) olyan méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel a követelés kötelezettjénél, amelyre tekintettel a követelésről való lemondás indokolt, így különösen, de nem kizárólagosan:

ja) a kötelezett rendszeres jövedelemmel vagy bevétellel legalább 1 éve nem rendelkezik,

jb) a kötelezett egészségi állapota, szociális helyzete miatt képtelen a követelés teljesítésére, és helyzete miatt a kedvező változás a jövőben sem várható,

jc) olyan rendkívüli esemény, káresemény következik be a kötelezettnél, amely a méltányos követelésről való lemondást indokolttá teszi.

3. § (1) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek követelésről részben vagy teljes egészében

a) ötszázezer forint összeghatárig az Önkormányzat esetében a polgármester, a költségvetési szervek esetében az intézményvezető (jegyző) írásba foglalt döntésével,

b) egymillió forint összeghatárig az Önkormányzat és a költségvetési szervek esetében a polgármester előterjesztésére a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság döntésével,

c) egymillió forint összeghatár felett a Képviselő-testület döntésével mondhatnak le.

(2) A követelések elengedésére jogosultak az eljárásuk során alaposan mérlegelik a kötelezett (adós) pénzügyi helyzetét, személyi körülményeit, az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel fenntartott üzleti és egyéb kapcsolatait, tartós kapcsolat esetén a megállapodások, kötelezettségek betartásával kapcsolatos magatartását, teljesítési készségét és képességét, az elengedés esetleges előnyeit és hátrányait.

(3) Az adósság jellegével és a kötelezett (adós) helyzetével összefüggően az alapos döntéshez szükséges minden iratot be kell szerezni, különösen jövedelemigazolásokat, az üggyel kapcsolatos szerződéseket, számlákat, pénzügyi mérlegeket, más hatóságok, szervek határozatait, ítéleteit, döntéseit, tulajdoni lapot.

(4) Minden követelésről való lemondás esetén részben vagy egészben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.

(5) Minden követelésről való lemondás elbírálására és döntésére jogosult megállapodhat a kötelezettel (az adóssal) a követelés behajtása és beszedhetősége érdekében értéket képező és az önkormányzat számára hasznosuló szolgáltatás teljesítésében. Köthető részletfizetési vagy a követelés beszedését, teljesülését biztosító más polgári jogi szerződés is. Így különösen beszámítási megállapodás, tartozásátvállalás, kezesi szerződés, zálogjogi szerződés.

4. § (1) A mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kis összegű követelések tekintetében lemondani csak azokról az értékhatár alatti követelésekről lehet, melyek szolgáltatásnyújtásból, térítési díjból, bérleti díjból, közterület-használati díjból, egyéb díjakból és munkavállalókkal szembeni követelésekből származnak.

(2) A kis összegű követelés behajtását előírni nem kell, de a követelés törlése előtt legalább 2 alkalommal dokumentáltan meg kell kísérelni a követelés beszedését.

5. § Ez a rendelet nem terjed ki az adók módjára behajtandó követelésekre, illetve a behajthatatlan követelésnek minősülő adótartozásokra, illetve követelésekre.

6. § Ez a rendelet 2023. december 20-án lép hatályba.