Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020.(IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 01 17:00- 2024. 02. 11

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020.(IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.01.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Dunaföldvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdésében meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság; Oktatási-, Kulturális-,Egészségügyi-, Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés f)–h) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Dunaföldvár Város Önkormányzata által alapított címek, kitüntetések:)

„f) „Címzetes főorvosi” cím,
g) „Dunaföldvár Város Bora” cím,
h) az „ Év szociális munkása” és”

(amelyek adományozásának részletes szabályait a rendelet 14. § - 21. §-a tartalmazza.)

(2) A Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:

(Dunaföldvár Város Önkormányzata által alapított címek, kitüntetések:)

„i) az „Év sportolója” cím”

(amelyek adományozásának részletes szabályait a rendelet 14. § - 21. §-a tartalmazza.)

2. § (1) A Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 4. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A 2. § h) pontjában meghatározott cím vonatkozásában az átadásra a döntést követő két hónapon belül ünnepélyes keretek között kerül sor.

(4) A 2. § a)-c), e) , h) és i) pontjában meghatározott kitüntetések és címek vonatkozásában érkezett javaslatok véleményezésére a Képviselő-testület az Oktatási-, Kulturális-, Egészségügyi-, Szociális-, Ifjúsági és Sport Bizottságot (továbbiakban: Bizottság), a 2. § g) pontjában meghatározott cím vonatkozásában a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesületet jelöli ki.

(5) A 2. § a)-c), és e) pontjában meghatározott kitüntetések és címek vonatkozásában a tárgyévet megelőző év szeptember 30-ig közzétett pályázati kiírásban szereplő és tárgyévet megelőző év október 31. napjáig határidőre beérkezett ajánlásokat a tárgyévet megelőző év novemberi bizottsági ülésén véleményezi a Bizottság. A Bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerint, alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.”

(2) A Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A 2. § i) pontjában meghatározott cím vonatkozásában a tárgyévet megelőző év december 1.napjáig közzétett pályázati kiírásban szereplő és tárgyév január 31. napjáig határidőre beérkezett ajánlásokat tárgyév februári ülésén véleményezi a Bizottság. A Bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerint, alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.”

3. § A Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020. (IX. 28.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„12/A. „Év sportolója” cím

21/A. § (1) A Képviselő-testület a város sportmozgalmában kifejtett kimagasló sportmunkának, és a város hírnevét öregbítő országos vagy nemzetközi versenyen kimagasló eredményt elért dunaföldvári lakóhellyel rendelkező személy sportteljesítményének elismerésére „Év Sportolója” elnevezéssel a (3) bekezdésben meghatározott címeket adományozhatja.

(2) A Képviselő-testület a (3) bekezdésben meghatározott címet annak a kimagasló eredményt elért sportolónak adományozhatja, aki a sportban az előző ajánlási határidőt követően kimagasló eredményt ért el.

(3) A Képviselő-testület az „Év Sportolója” címet adományozhat az előző évi ajánlási határidőt követően aktívan versenyző, illetve országos vagy nemzetközi versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolónak az alábbiak szerint:

a) „Év Leány Sportolója” – Általános Iskolai tanuló részére

b) „Év Leány Sportolója” – Középiskolai tanuló részére

c) „Év Fiú Sportolója” – Általános Iskolai tanuló részére

d) ) „Év Fiú Sportolója” - Középiskolai tanuló részére

(4) Általános Iskolai korosztályba az a középiskolai tanulmányait folytató tanuló is beleszámít, aki a 8. osztályt befejezte és megkezdte a középiskolás tanulmányait, de nincs lezárt éves bizonyítványa a középiskolában.

(5) Középiskolás korosztályba az a felsőfokú tanulmányait folytató tanuló is beleszámít, aki a középiskolai tanulmányait befejezte és megkezdte a felsőfokú tanulmányait, de nincs lezárt éve a felsőoktatásban.

(6) Az Év sportolójának elismerése névre szóló díszoklevél és 50 000 Ft értékű vásárlási utalvány formájában történik.

(7) Évente összesen legfeljebb négy – kategóriánként legfeljebb egy – cím odaítélésére kerülhet sor.”

4. § A Dunaföldvár Város Önkormányzatának jelképeiről, kitüntetéseiről, elismerő címeiről, és a településnév használatáról szóló 18/2020. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 14. alcíme a következő 24. §-sal egészül ki:

„24. § 2024. évben a 2. § i) pontjában meghatározott cím vonatkozásában a tárgyév február 1.napjáig közzétett pályázati kiírásban szereplő és tárgyév február 15. napjáig határidőre beérkezett ajánlásokat tárgyév februári ülésén véleményezi a Bizottság. A Képviselő-testület a bizottsági ülést követő ülésén minősített többségű határozattal dönt a javaslatokról.”

5. § Ez a rendelet 2024. február 1-jén 17 órakor lép hatályba, és 2024. február 12-én hatályát veszti.

Horváth Zsolt
polgármester

dr. Boldoczki Krisztina
jegyző