Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületen történő dohányzás és szeszesital fogyasztás tilalmáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a közterületen történő dohányzás és szeszesital fogyasztás tilalmáról
Általános indokolás
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény rendelkezései alapján az önkormányzatnak lehetősége van megtiltani a közterületén a dohányzást és szeszesital fogyasztást.
A rendelet-tervezet előkészítése során figyelembe vettük a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 3. §-át, mely szerint:
Az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.
A Jat.„8. § (1) A hatályos jogszabályi rendelkezést a jogalkotói hatáskörrel rendelkező szerv vagy személy jogszabály megalkotásával, a módosítani kívánt jogszabályi rendelkezést tételesen megjelölő, a módosítást kimondó jogszabályi rendelkezéssel módosíthatja.
(2) Nem lehet módosítani vagy - a jogszabály egészének hatályon kívül helyezése nélkül - hatályon kívül helyezni
a) a jogszabály megjelölését,
b) az önkormányzati rendelet kivételével - a rendelet bevezető részét,
c) a hatályba lépett jogszabályi rendelkezés hatályba léptető rendelkezését, valamint
d) jogszabállyal - a hiteles szöveg és a kihirdetett szöveg közti eltérés, valamint fordítási hiba kivételével - a jogszabályban kihirdetett nemzetközi szerződés, a nemzetközi szerződéshez fűzött fenntartás, kifogás és nyilatkozat szövegét.
10. § (2) A hatályos jogszabályt vagy jogszabályi rendelkezést az (1) bekezdés a) pontja szerint - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - a hatályon kívül helyezni kívánt jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés megalkotására hatáskörrel rendelkező szerv vagy személy helyezheti hatályon kívül.”
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
E § tartalmazza a rendelet területi hatályát.
A 2–5. §-hoz
A rendelet-tervezet szabályozza a dohányzás és szeszesital fogyasztásának tilalmát, illetve a szankciókat.
A 6. §-hoz
A rendelet-tervezet a jogszabály hatályba lépéséről rendelkezik.