Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás szabályairól szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2016. 06. 30

Kakasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§-ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és a 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális gondoskodás szabályairól szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 8. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„8. §

(1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak, vagy aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-a vagy

b) egyedülálló és egyedül élő személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 250%-a.

(2) A rendkívüli települési támogatás évente négy esetben adható folyamatosan, illetőleg külön-külön. Az egy alkalommal nyújtott rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladhatja meg, de legalább 3.000,- Ft. Az egy naptári éven belül megállapított települési támogatás együttes összege nem haladhatja meg az 57.000,- Ft összeget.


2. §


A Rendelet 9. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„Temetési segély


9. §


(1) Családon belüli haláleset bekövetkezésekor temetési segély állapítható meg annak, aki kakasdi lakóhelyű meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy

a) nem részesül a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban,

b) az elhunyttal nem kötött még annak életében eltartási, vagy öröklési szerződést,

c) nem igényelt köztemetést.


(2) A temetési segély iránti kérelemhez – melyet legkésőbb a haláleset időpontját követő 30 napon belül kell benyújtani – mellékelni a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát, vagy annak – a hivatal által – hitelesített másolatát, valamint – ha a haláleset helye nem Kakasd – a halotti anyakönyvi kivonat másolati példányát is.


(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési segély összege 30.000,- Ft.


(4) A rendelet 2. melléklete tartalmazza a kötelezően alkalmazandó kérelem nyomtatványt.”


3. §


A Rendelet az alábbi 9/A. §-szal egészül ki:


„Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


9/A. §


(1) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) Az önkormányzat a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást biztosíthat az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.


(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátás formájában, a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.


(4) A támogatás pénzbeli vagy természetbeni formájáról az eljárás során, az összes körülményt mérlegelve kell dönteni.


(5) A támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha

a) a kérelem közüzemi költség vagy díjhátralék megfizetésének támogatására irányul, vagy

b) az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a kérelmező a pénzbeli támogatást nem a lakásfenntartással összefüggő rendszeres kiadásokra fordítja.


(6) Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs az Sztv. 4 §. (1) b) pont szerinti vagyona.


(7) A kérelmező támogatásra jogosult, ha a háztartásnak igazoltan van lakbér, albérleti, vagy közüzemi díjfizetési kötelezettsége.


(8) Kérelmet a Rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, amelyhez csatolni kell

a) a háztartás - a kérelem benyújtását megelőző hónapban keletkezett - közüzemi számláit,

b) bérleti jogviszony fennállása esetén a bérleti szerződést,


(9) A támogatás összege 3.000 Ft-tól 7.000 Ft-ig terjedhet a (10) bekezdésben foglalt táblázat alapján.


(10) A támogatás összege a következők szerint állapítható meg:

a) a támogatás havi összege 7.000,- Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelmi nem éri el a nyugdíjminimum 150%-át,

b) a támogatás havi összege 5.000,- Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelmi meghaladja nyugdíjminimum 150%-át, de nem éri el a nyugdíjminimum 200%-át,

c) a támogatás havi összege 3.000,- Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelmi meghaladja nyugdíjminimum 200%-át, de nem éri el a nyugdíjminimum 250%-át.


(11) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás évente egyszer nyújtható be és legfeljebb hat hónapra állapítható meg. A jogosultság a kérelem benyújtásának hónapjától illeti meg a kérelmezőt. A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás legfeljebb 2016. évben legfeljebb december 31-ig állapítható meg.


(12) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás az ügyfél kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapja utolsó napjával megszűnik.


(13) A háztartások egy főre jutó jövedelmének meghatározásánál az Sztv. 4.§ (1) bek. e) és f) pontjai az irányadók.


(14) A támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt kiadások összegét.”


4. §


A Rendelet az alábbi 9/B. §-szal egészül ki:


„Tanévkezdési támogatás


9/B. §


(1) A Képviselő-testület az óvodás, általános- és középiskolás, valamint a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányaikat folytatók részére tanévkezdési támogatást nyújt.


(2) Tanévkezdési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedülálló és élő esetében a 300%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs az Sztv. 4 §. (1) b) pont szerinti vagyona.


(3) A rendelet 4. számú melléklete szerinti kérelemhez csatolni kell a tanévkezdési támogatásban részesülők iskolalátogatási igazolását, valamint a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolását.


(4) A tanévkezdési támogatás összege 15.000,- Ft/fő/év.”


5. §


A Rendelet az alábbi 9/C. §-szal egészül ki:


„Gyermekek és időskorúak települési támogatása


9/C. §


„A Képviselő-testület a kakasdi kisgyerekek, az óvodás, általános- és középiskolás, illetve a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányaikat folytatók, valamint a 75. életévüket betöltöttek és az annál idősebbek részére természetbeni támogatásként – hivatalból – évente egy alkalommal élelmiszercsomagot biztosíthat, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén, képviselő-testületi határozat alapján.”


6. §


A Rendelet az alábbi 9/D. §-szal egészül ki:


„Időskorúak támogatása


9/D. §


„A Képviselő-testület a kakasdi, 75. életévüket betöltöttek és az annál idősebbek részére évi egy alkalommal 15.000,- Ft/fő támogatást biztosít.


7. §


A Rendelet az alábbi 9/E. §-szal egészül ki:


„Újszülöttek támogatása


9/E. §


(1) A polgármester minden, a rendelet hatálybalépésének évében született, kakasdi állandó lakóhelyű újszülöttet 30.000,- Ft/fő pénzbeli támogatásban részesíti.


(2) A támogatást a polgármester adja át az újszülött szülőjének.”


8. §


A Rendelet az alábbi 9/F. §-szal egészül ki:


Eseti gyógyszer hozzájárulás


9/F.  §


(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak a közgyógyellátásban nem részesülő személynek, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – jelentős anyagi megterhelést jelent, így

a)  nem  rendszeres  jelleggel,  de  esetenként  egy – egy  betegség  miatt  jelentkező magas  gyógyszer,  gyógyászati  segédeszköz  kiadást,  jövedelmi  helyzetük  miatt  nem képesek megfizetni, vagy

b) az egyes családtagok eseti gyógyszer és gyógyászati segédeszköz mértéke együttesen olyan nagymértékű, hogy azt a család segítség nélkül nem képes viselni, de legalább eléri a nyugdíjminimum 25%-át és

c) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át, egyedülálló és élő esetében a 250%-át

 (2) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulás mértéke esetenként legfeljebb a nyugdíjminimum 25%-a, de nem lehet több, mint a leigazolt gyógyszer és gyógyászati segédeszköz költsége.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulás mértéke egy családban egy naptári éven belül nem haladhatja meg nyugdíjminimum 150%-át.”



9. §


A Rendelet az alábbi 9/G. §-szal egészül ki:


„9/G. §


A Képviselő-testület a Rendelet 9., 9/B., 9/D., és 9/E §-okban foglalt döntési jogkörét a polgármesterre ruházza.


10. §


(1) E rendelet 2016. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


(3) A Rendelet 9/A. §-a 2016. december 31-én hatályát veszíti.


(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Rendelet fejezet sorszámozása az alábbiakra módosul:

„IV. Természetben nyújtott ellátások

V. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

VI. Záró és hatályba léptető rendelkezések”


(5) A Rendelet 1. számú melléklete helyében jelen rendelet 1. számú melléklete lép.


(6) A Rendelet jelen rendelet 2. számú mellékletével egészül ki.


(7) A Rendelet jelen rendelet 3. számú mellékletével egészül ki.


(8) A Rendelet jelen rendelet 4. számú mellékletével egészül ki.