Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (II.1.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás szabályairól szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 02- 2017. 02. 02

Kakasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§-ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és a 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális gondoskodás szabályairól szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 9/A. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


9/A. §


(1) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) Az önkormányzat a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást biztosíthat az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.


(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátás formájában, a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.


(4) A támogatás pénzbeli vagy természetbeni formájáról az eljárás során, az összes körülményt mérlegelve kell dönteni.


(5) A támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha

a) a kérelem közüzemi költség vagy díjhátralék megfizetésének támogatására irányul, vagy

b) az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a kérelmező a pénzbeli támogatást nem a lakásfenntartással összefüggő rendszeres kiadásokra fordítja.


(6) Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.


(7) A kérelmező támogatásra jogosult, ha a háztartásnak igazoltan van lakbér, albérleti, vagy közüzemi díjfizetési kötelezettsége.


(8) Kérelmet a Rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, amelyhez csatolni kell

a) a háztartás - a kérelem benyújtását megelőző hónapban keletkezett - közüzemi számláit,

b) bérleti jogviszony fennállása esetén a bérleti szerződést,


(9) A támogatás összege 3.000 Ft-tól 7.000 Ft-ig terjedhet a (10) bekezdésben foglalt táblázat alapján.


(10) A támogatás összege a következők szerint állapítható meg:

a) a támogatás havi összege 7.000,- Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelmi nem éri el a nyugdíjminimum 150%-át,

b) a támogatás havi összege 5.000,- Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelmi meghaladja nyugdíjminimum 150%-át, de nem éri el a nyugdíjminimum 200%-át,

c) a támogatás havi összege 3.000,- Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelmi meghaladja nyugdíjminimum 200%-át, de nem éri el a nyugdíjminimum 250%-át.


(11) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás évente egyszer nyújtható be és a tárgyév december 31-éig állapítható meg. A jogosultság a kérelem benyújtásának hónapjától illeti meg a kérelmezőt.


(12) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás az ügyfél kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapja utolsó napjával megszűnik.


(13) A háztartások egy főre jutó jövedelmének meghatározásánál az Sztv. 4.§ (1) bek. e) és f) pontjai az irányadók.


(14) A támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt kiadások összegét.”


2. §


A Rendelet 9/C. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„Gyermekek és időskorúak települési támogatása


9/C. §


„A Képviselő-testület a kakasdi óvodás, általános iskolás, valamint a 70. életévüket betöltöttek és az annál idősebbek részére természetbeni támogatásként – hivatalból – évente egy alkalommal élelmiszercsomagot biztosíthat, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén.”


3. §


A Rendelet 9/F. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Eseti gyógyszer hozzájárulás


„9/F.  §


(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak a közgyógyellátásban nem részesülő személynek, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – jelentős anyagi megterhelést jelent, így

a)  nem  rendszeres  jelleggel,  de  esetenként  egy – egy  betegség  miatt  jelentkező magas  gyógyszer,  gyógyászati  segédeszköz  kiadást,  jövedelmi  helyzetük  miatt  nem képesek megfizetni, vagy

b) az egyes családtagok eseti gyógyszer és gyógyászati segédeszköz mértéke együttesen olyan nagymértékű, hogy azt a család segítség nélkül nem képes viselni, de legalább eléri a nyugdíjminimum 10%-át és

c) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át, egyedülálló és élő esetében a 250%-át

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulás mértéke a nyugdíjminimum 25%-áig terjedően teljes mértékű, a nyugdíjminimum 25%-át meghaladó gyógyszerköltség feletti gyógyszerköltség fele állapítható meg oly módon, hogy az így megállapított gyógyszerköltség összege nem haladhatja meg esetenként a nyugdíjminimum 50%-át.”


4. §


A Rendelet a 9/G. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„9/G. §


A Képviselő-testület a Rendelet 9., 9/A., 9/B., 9/C., 9/E és 9/F §-okban foglalt döntési jogkörét a polgármesterre ruházza.


5. §


(1) E rendelet 2017. február 2. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


(2) A Rendelet 9/D. §-a 2017. február 2-án hatályát veszíti.