Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 01

Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2023.09.01.

Kakasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdés a) pontjában , valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Tolna Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményének a kikérésével- a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetésének helyi szabályozása a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Kakasd község teljes közigazgatási területén avart és kerti hulladékot égető természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, valamint társasházakra.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar: lehullott falomb, faág, gally, cserje és díszcserje ága és levele, kaszálék, szőlő és gyümölcsfa nyesedéke, egyéb növényi maradványok;

b) kerti hulladék: minden hasznosításra alkalmatlan kertben termő növényi maradvány;

c) hasznosítás: avar és kerti hulladék komposztálása, illetve a vastagabb faágak, szőlő metszése során keletkező nyesedék, ahol erre lehetőség van tüzelőanyagként történő hasznosítása.

3. Az égetés szabályai

4. § (1) Az egészséges, károkozóktól és kártevőktől mentes avart és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell.

(2) Az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése nyári valamint a téli időszámítás ideje alatt 8-19 óra között szabad végezni, szélcsendes időben, cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete, a környező lakosok, szomszédok értesítése mellett., kivéve, ha a kijelölt napok ünnepnapra esnek.

(3) Nem szabad égetni a szociális és egészségügyi intézmények (rendelő, gyermek-, ifjúsági-, kultúr és sportlétesítmény) 100 méteres körzetében azok működésii ideje alatt.

(4) A füstképzés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell.

(5) Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(6) Az avar és a kerti hulladék égetését végezni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(7) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni, továbbá a tűz helyszínén köteles gondoskodni olyan eszközök és felszerelések (pl.: lapát, kerti csapra szerelhető locsolótömlő) készenlétben tartásáról, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható vagy eloltható.

(8) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, egyéb háztartási, ipari eredetű hulladékot (pl.: műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb., illetve ezek maradványait).

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a tűz feléledésének veszélye, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

(10) A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljeskörű felelősséggel tartozik.

5. § Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

6. § Ez a rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.