Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 04. 01

Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.04.01.

Kakasd Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 40. § (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el::

1. § (1) A rendelet hatálya Kakasd község közigazgatási területén lévő, működő temetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyben az önkormányzat fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Kakasd község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét az önkormányzat tulajdonában lévő a Kakasd 310/1 hrsz-on található ravatalozó, valamint Kakasdi Római Katolikus Plébánia, mint a kakasdi 310/2 hrsz-on ( a megállapodás szerint a temető "A" parcella IX. sorában) nyilvántartott temető tulajdonosával kötött megállapodással teljesíti. A temető tulajdonosával kötött megállapodás a jelen rendelet 1. mellékletét képezi.

(3) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) ravatalozó

b) vezetékes villanyáram

c) vezetékes vízellátás

d) illemhely, vizesblokk

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak

2. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetés, az önkormányzattal kötött megállapodásban foglaltak figyelembevételével a tulajdonos feladata. A temető üzemeltetésének részletes szabályait a temetőszabályzat tartalmazza.

(2) A Kakasdi Római Katolikus Plébánia Temetőszabályzata a jelen rendelet 2. mellékletét képezi.

3. § (1) A temető használatának, létesítmények igénybevételének szabályait a temetőszabályzat tartalmazza.

(2) A ravatalozó az önkormányzat tulajdona, használatáért díjat fizetni kell, amelyet jelen rendelet 3. melléklete tartalmaz

(3) A ravatalozó berendezési tárgyai, az ott lévő eszközök karbantartása a tulajdonos feladata.

4. § (1) A temető fenntartása, üzemeltetése során a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A temető üzemeltetésekor figyelembe kell venni az üzemeltetésére vonatkozó – az 1. §. (2) bekezdés szerinti – megállapodásban és a temetőszabályzatban meghatározott rendelkezéseket.

(3) A temető bejáratánál a közösség részére tájékoztatásul az üzemeltető köteles kifüggeszteni a temető fenntartójának és üzemeltetőjének nevét, címét, tartózkodási helyét és ügyfélfogadási idejét, a temető rendjére vonatkozó szabályokat.

(4) A temetési hely gazdálkodási szabályait, valamint a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját és megfizetésének módját a jelen rendelet 2. mellékletében található temetőszabályzat tartalmazza.

(5) A temetőre vonatkozó tárgyi és infrastrukturális feltételek leírását a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) Korm. rendelet 3–8. §-ai tartalmazzák.

(6) A sírhelyek méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályait jelen rendelet 2. mellékletében található temetőszabályzat tartalmazza.

5. § (1) A temetőbe a tulajdonos által meghatározott és kifüggesztett nyitvatartási idő tartama alatt bárki beléphet. A nyitvatartási időn kívül a temetőben tartózkodni nem szabad, onnan a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(2) A temető nyitvatartási ideje minden nap 8:00-:18:00. Ügyfélfogadási időt a jelen rendelet 2. mellékletében található temetőszabályzat tartalmazza.

6. § (1) A temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját a jelen rendelet 2. mellékletében található temetőszabályzat tartalmazza.

(2) A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja a temető tulajdonosát illeti meg.

7. § (1) A temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét a jelen rendelet 2. mellékletében található temetőszabályzat tartalmazza.

(2) A temetőhasználók kötelesek:

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a temető kerítését és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni;

b) a temető tárgyaira vigyázni;

c) a temetőben keletkezett hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(3) A temetőhasználó a temetőben köteles a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(4) A temetőben keletkezett hulladék – kivéve az építési törmelék - rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(5) A temető fenntartója vagy üzemeltetője jogosult és köteles az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező vagy nem az engedély szerint elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket eltávolítani.

8. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő ravatalozó kizárólag a rendeltetése szerinti célra, térítés ellenében használható, polgári szertartás szerinti vagy vallási közösség által végzett temetés, búcsúztatás során.

(2) A ravatalozó üzemeltetését az önkormányzat végzi.

(3) A ravatalozó üzemeltetője a ravatalozások alkalmával – függetlenül attól, hogy ravatalozó épületén belül, vagy annak külső részén történik a ravatalozás – köteles ügyeletet biztosítani.

(4) A ravatalozó nyitásáról, zárásáról és takarításáról a tulajdonos önkormányzat gondoskodik.

(5) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

(6) Az üzemeltető köteles a ravatalozó teljes területét az igénybevevők rendelkezésére bocsátani, függetlenül attól, hogy ravatalozói vagy külső ravatalozás történik.

9. § (1) A temetőben munkáját végző vállalkozó működése során köteles betartani az alábbi szabályokat:

a) tevékenysége ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását;

b) gondoskodjon arról, hogy a munkavégzése során a szomszédos temetési hely ne sérüljön meg, eredeti állapota ne változzon;

c) a munka ideje alatt a temetési helyek látogatását ne akadályozza;

(2) Az (1) bekezdésben foglalt előírások be nem tartása esetén a temetőben végzett munkavégzés korlátozható, megtiltható.

10. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Kakasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 1/2001. (II. 02.) számú önkormányzati rendelete.

11. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

3. melléklet a 4/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelethez

Ravatalozói dij
Ravatalozói dij: bruttó 7000 forint/alkalom