Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról
Végső előterjesztői indokolás
Kakasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a módosuló jogszabályi környezet, illetve a a korábbi rendelet elfogadása óta bekövetkezett gazdasági változások hatására a korábban hatályos vagyonrendelet felülvizsgálata mellett döntött.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvényi keretek között rendeletet alkot, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése e) pontja alapján gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 107. §-a alapján: „A helyi önkormányzatot - törvényben meghatározott eltérésekkel - megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, terhelik. A tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról a képviselő-testület rendelkezik.” Az önkormányzati vagyonról a Mötv. 106-110. §-ai rendelkeznek.
Az Alaptörvény 38. cikk (1) bekezdése kimondja, hogy az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. Az Alaptörvény rendelkezései alapján a nemzeti vagyon és így egyúttal az önkormányzati vagyon tekintetében is további rendelkezéseket tartalmaz a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.).
Az Nvtv. 5. §-a alapján az önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyon a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását és hatáskör gyakorlását szolgáló, a nemzeti vagyonról szóló törvényben kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak minősített vagyonból, törvény vagy önkormányzati rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonnak minősülő vagyonból (együttesen: forgalomképtelen törzsvagyon), törvény vagy önkormányzati rendelet alapján korlátozottan forgalomképes törzsvagyonból, valamint forgalomképesnek minősülő üzleti vagyonból áll. A törvény rögzíti a nemzeti vagyon megőrzésének és védelmének alapvető szabályait. A nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja a közérdek szolgálata, a közös szükségletek kielégítése és a természeti erőforrások megóvása, valamint a jövő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele.
Az új rendelet megalkotásakor – a jogszabályi előírásoknak való megfelelésen túl – az önkormányzati vagyon megőrzését, védelmét és az önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodást érvényre juttató olyan előírások megteremtése a cél.