Nagymányok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a taxiállomások igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2020. 01. 01

Nagymányok Város Önkormányzata


8/2014. (VI.30.)

önkormányzati rendelete


a taxiállomások igénybevételének rendjéről



Nagymányok. Város Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. § 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján - Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (2) bekezdés második fordulata értelmében, valamint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 12. § (3)-(4) bekezdése és 49. § (3) bekezdés b) pontjára figyelemmel - az önkormányzat közigazgatási területén lévő taxiállomások igénybevételének rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §

A rendelet hatálya Nagymányok Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat)

közigazgatási területén belüli közterületekre és a közforgalom elől el nem zárt magánterületekre - külön megállapodásban foglaltak szerint - terjed ki.


2. §

A rendelet hatálya alá tartozó taxiállomásokat kizárólag taxi-szolgáltatás végzésére jogosult jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és egyéni vállalkozó (a továbbiakban együtt: vállalkozó) az általa üzemeltetett taxi-személygépkocsival csak a taxiállomások használatára jogosító engedély birtokában használhatja.


3. §

E rendelet alkalmazásában:

Taxiállomás (közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely): a közterületnek, a közútnak útburkolati jelekkel és táblával kijelölt része, amely a taxi szolgáltatást végző-jogszabályban meghatározott kialakítású és felszereltségű - személygépkocsik utas-felvételi céllal, utasok ki- és beszállására illetve a gépjárművek ilyen jellegű várakozására szolgál.


A taxiállomás létesítése, fenntartása, megszüntetése


4. §

(1) Az Önkormányzat közterületén taxiállomás létesítése, fenntartása és megszüntetése Nagymányok Város Önkormányzatának, mint a közterület tulajdonosának hatáskörébe tartozik, figyelembe véve a Pénzügyi, és Gazdasági Bizottság (a továbbiakban Bizottság) javaslatát.

(2) Taxiállomás helyének kijelölését a Bizottságnál kell kezdeményezni, kijelölését bárki kezdeményezheti.

(3) A taxiállomás létrehozására irányuló kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az adott területre vonatkozó részletes rendezési tervet, Helyi Építési Szabályzatot, a forgalomszabályozási, a városképi, műemlékvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokat, kereskedelmi és turisztikai szempontokat, valamint érvényesíteni kell a más jogszabályokban foglalt előírásokat is.

(4) Taxik, üzleti tevékenységük gyakorlása céljából kijelölt várakozóhelyet a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.



5. §

(1) A Bizottság fontos közérdekből, javítási munkálatok elvégzése okán, vagy balesetveszélyes helyzet elhárítása céljából a taxiállomás-használatának szünetelésére tehet javaslatot.

(2) Taxiállomás - amennyiben a terület nem az Önkormányzat tulajdonában áll – kizárólag a

terület tulajdonosával megkötött megállapodás alapján, az abban megjelölt feltételek szerint

létesíthető és szüntethető meg.



A taxiállomás-igénybevételének engedélyezése és fizetendő díja


6. §

(1) A város területén a taxi állomáshely használatra jogosító engedély alapján a kihasználtság

függvényében vehető igénybe.

(2) A rendelkezésre állási és használati engedély mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(3) A használatra jogosító engedélyt az önkormányzat nevében a polgármester adja ki.

(4) A taxiállomás rendelkezésre állásért, használatáért fizetendő díjat az engedély kiadását követő 15 napon belül egy összegben kell megfizetni, az engedélyben foglaltaknak megfelelően. A díj megfizetésének elmaradása esetén a jogosultságot meg kell szüntetni.


A taxiállomások használatának rendje


7. §

(1) A taxi-személygépkocsit üzemeltető vállalkozónak csak olyan taxi-személyigépkocsija tartózkodhat a taxiállomáson, amely érvényes taxiállomás-használati engedéllyel rendelkezik.

(2) A taxiállomásokon a taxi-személygépkocsik kizárólag zárt sorban, érkezési sorrendben, világító szabadjelzővel várakozhatnak.

(3) A taxiállomás használata során az engedéllyel rendelkezőnek a taxiállomás kisajátítása céljából egyéb megkülönböztetést alkalmazni nem lehet, tilos továbbá a taxiállomásra szabályosan érkező taxi-személygépkocsinak a taxiállomás használatában való akadályozása.

(4) A taxiállomáson várakozó taxi-személygépkocsit a jármű vezetője nem hagyhatja el.

(5) Az utasokat a várakozó taxi-személygépkocsik érkezési sorrendjében kell elszállítani, kivéve, ha az utas nem a sorrendben első, hanem a hátrább álló taxi-személygépkocsit választja. Ez utóbbi esetben az ott várakozó többi taxi vezetője köteles az utassal közlekedő taxinak az állomás elhagyását elősegíteni.


A taxiállomás jogellenes használatának jogkövetkezménye


8. §

(1) E rendeletben meghatározott szabályok betartásának ellenőrzésére a Nagymányoki Közös Önkormányzati Hivatal jogosult.

(2) Aki a taxiállomás használatára vonatkozó előírásokat megszegi, attól a taxiállomás használati engedélyt az engedély kiadója megvonhatja. Akitől az engedélyt megvonták, attól a

megvonást követően - a taxiállomások használatára vonatkozó előírások megszegésének súlyától függő mérlegeléssel - három hónaptól egy évig terjedő időtartamig új engedély kiadása megtagadható.

Záró rendelkezések


9. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület-használat szabályozásáról szóló 6/2010. (II.6.) önkormányzati rendelet  2.számú mellékletének 3.pontja.



                 Karl Béla                                                                                 Dr. Sebestyén István

              polgármester                                                                                                 aljegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetése 2014. június 30. napján megtörtént.



                                                                                                          Dr. Sebestyén István

                                                                                                                   aljegyző


Mellékletek