Nagymányok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015.(II. 27.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2016. 06. 30


NAGYMÁNYOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA


KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


11/2016. (VI.30.)

önkormányzati rendelete


a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló


4/2015.(II. 27.) önkormányzati rendelete

módosításáról


Nagymányok Város Önkormányzata Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) és a (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szól 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában kapott hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 2013. évi LXXV. törvénnyel módosított 1993.évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontja és 140/R. § felhatalmazása alapján, Nagymányok Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2014 (XII.15.) önkormányzati rendelet 53. § (4) bekezdése alapján a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, valamint a Szociális és Közművelődési Bizottság véleményének kikérésével az önkormányzat a következőket rendeli el:


I. fejezet


MÓDOSÍTÓ RENDELKEZÉS


1. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015.(II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 8. § (4) és (5) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak:


„(4) A támogatás 3.500 Ft-tól 5.000 Ft-ig terjedhet, amely a benyújtást követő hónap első napjától állapítható meg, egy év időtartamra.

(5) A támogatás összege a következők szerint kerül meghatározásra:

a)a támogatás havi összege 3.500,-Ft, ha      az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj  mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200%százaléka,

b)a támogatás havi összege 4.000,-Ft, ha      az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj  mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 150%százaléka,

c)a támogatás havi összege 4.500,-Ft, ha      az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj  mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 100%százaléka,

d)a támogatás havi összege 5.000,-Ft, ha      az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj  mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 50%százaléka.”


2. § A Rendelet a következő 11/A. §-al egészül ki:


„Gyógyászati segédeszköz támogatása


11/A. §

(1) Gyógyászati segédeszköz támogatás állapítható meg azon személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetében annak 250 %-át.

(2) A támogatás összegét a bizottság állapítja meg. A kérelem naptári évenként maximum kétszer nyújtható be.

(3) A kérelmet a Rendelet 9. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a gyógyászati segédeszköz szükségességéről szóló orvosi igazolást.”


3. § A Rendelet a következő 13/A. §-al egészül ki:


„Születési támogatás


13/A. §

(1) 10.000,-Ft vissza nem térítendő születési támogatás nyújtható egy alkalommal a gyermek születését követően azon jogosultnak, akinek Nagymányok város közigazgatási területén a gyermek születésekor bejelentett állandó lakóhelye van, és ott életvitelszerűen tartózkodik. A lakóhely megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.

(2) Születési támogatás állapítható meg a jogosultnak, ha
a) szülőanya, és a gyermek születését követően a szülői felügyeleti jogát nem korlátozta vagy szüntette meg hatóság vagy bíróság,
b) a gyám, ha a gyermek a születését követően jogerős határozattal a gondozásába került, kivéve a hivatásos gyám,
c) az örökbefogadó szülő, ha a szülést követően az örökbefogadást jogerősen engedélyezték, vagy az örökbefogadást engedélyező eljárás folyamatban van és a gyermeket az örökbefogadó szülő gondozásába kihelyezték,
d) az apa, ha a gyermek édesanyja elhunyt, vagy a szülői felügyeleti jogot kizárólag az apa gyakorolja.

(3) Ikerszülés esetén a támogatás összege gyermekenként kerül megállapításra.

(4) A születési támogatás iránti kérelmet a gyermek születésének napjától számított 60 napon belül lehet benyújtani.

(5) A kérelmet a Rendelet 10. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

(6) A 13/A § alapján megállapított rendkívüli települési támogatás esetén jövedelmi viszonyokat és vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.”


4. § A rendelet a következő 14/A. §-al egészül ki:


„Gyermekek táborozásához nyújtott települési támogatás

14/A. §

(1) Az általános iskola 1-8. évfolyamán tanuló vagy hatosztályos gimnáziumi képzésben 7-8. évfolyamon tanuló nagymányoki lakosú gyermekek részére a táborozás költségeihez történő hozzájárulás céljából személyenként napi 1.000 Ft, naptári évenként maximum 20.000,-Ft pénzbeli támogatás nyújtható.

(2) A támogatás Nagymányok Város Önkormányzata és intézményei, a nagymányoki nemzetiségi önkormányzatok és nagymányoki bejegyzett civil szervezetek által szervezett táborokban történő táborozáshoz, illetve Nagymányok Város testvér- és partnertelepülési látogatásaihoz használható fel.

(3) A kérelmet a Rendelet 11. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

(4) A 14/A § alapján megállapított rendkívüli települési támogatás esetén jövedelmi viszonyokat és vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.”


5. § A Rendelet 16. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 140.000 Ft.”


6. § A Rendelet 23. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(1) A Rendeletben meghatározott szociális ellátások közül a képviselő-testület a hatáskörét

a)a köztemetés, települési lakhatási támogatás és a születési támogatás esetében a polgármesterre,

b) a 70 éven felüliek karácsonyi támogatása, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek támogatása, gyógyszertámogatás, gyógyászati segédeszköz támogatás, a létfenntartáshoz nyújtott települési támogatás, gyermekek táborozásához nyújtott települési támogatás, gyermekek rászorultsága esetén nyújtott települési támogatás, temetéshez nyújtott települési támogatás, a 6.§ (2) bekezdésben és 16.§ (2) bekezdésében foglalt hatásköre esetén a Szociális és Közművelődési Bizottságra

ruházza át.”


7. § A Rendelet 1-5. mellékletei jelen rendelet 1-5. mellékleteire módosulnak.


8. § A Rendelet jelen rendelet 6-8. mellékleteivel egészül ki.



II. fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉS


9. §

(1) E rendelet 2016. július 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Nagymányok Város Önkormányzata Képviselő-testületének a felsőoktatási ösztöndíjpályázat feltételeiről és szabályairól szóló 1/2001. (I.17.) Ök. számú rendelete hatályát veszíti.



                        Dr. Klausz Judit                                                                       Karl Béla

                                  jegyző                                                                          polgármester





Záradék:


A rendelet kihirdetése 2016. június 30. napján megtörtént.


Dr. Klausz Judit

jegyző

Mellékletek