Nagymányok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018. (III.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 05. 31- 2019. 05. 30



Nagymányok Város Önkormányzata

 Képviselő-testületének

1/2018. (III.6.)

önkormányzati rendelete


az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről



Nagymányok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23 § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Nagymányok Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2014 (XII.15.) önkormányzati rendelet 53. § (4) bekezdése alapján a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérése után a következőket rendeli el:




ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK



A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.



(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.


II. FEJEZET

KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI


Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2018. évi költségvetése


2. §


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi

  a) költségvetési bevételi előirányzatát                                                        918.235.193,-Ft-ban

  b) költségvetési kiadási előirányzatát                                                      1.054.162.023,-Ft-ban

  c) költségvetési hiányát                                                                               135.926.830,-Ft-ban

  d) a költségvetési hiány finanszírozására

       szolgáló előző évek maradványát                                                         135.509.633,- Ft-ban


  e) a költségvetési hiány finanszírozására szolgáló

       finanszírozási célú műveletek bevételeit                                            141.737.193,-Ft-ban

       finanszírozási célú műveletek kiadásait                                                 5.810.363,-Ft-ban

       ezen belül: a működési célú műveletek kiadásait                                      5.810.363,-Ft-ban

                          a felhalmzási célú műveletek kiadásait                                          0E Ft-ban

   f) költségvetésének bevételi főösszegét                                         1.059.972.386,-Ft-ban

 g) költségvetésének kiadási főösszegét                                            1.059.972.386 ,- Ft-ban                 


állapítja meg.

Módosította a 4/2019.(V.30.) önkormányzati rendelet


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét 1. melléklet, a kötelező, az önként vállalt és az államigazgatási feladatok összevont költségvetési mérlegeit az 1.1, 1.2, 1.3 melléklet szerint hagyja jóvá.


(3) A működési célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a 2.1 melléklet, a felhalmozási bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a 2.2 melléklet tartalmazza.


3. §


(1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet szerint határozza meg.


  1. A képviselő testület az önkormányzat költségvetésében szereplő saját bevételeinek részletezését - az adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához – a 4. melléklet szerint határozza meg.


(3) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő 2018. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet szerint határozza meg.


4. §


(1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási (beruházási) kiadások előirányzata feladatonkénti, célonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.


(2) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítási kiadások előirányzata feladatonkénti, célonkénti részletezését a 7. melléklet szerint határozza meg.


5. §


A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő Európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait projektenként a 8. melléklet szerint határozza meg.


6. §


A képviselő-testület az önkormányzat (mint önálló jogi személy) bevételeit és kiadásait- előirányzat-csoportonként, kiemelt előirányzatonként - a kötelező, az önként vállalt és az államigazgatási feladatok (9.1.1. melléklet) mérlegeivel együtt -, éves tervezett létszám előirányzatát, közfoglalkoztatottak létszámát a 9.1 melléklet szerint határozza meg.




7. §


(1) A képviselő-testület a Nagymányoki Polgármesteri Hivatal bevételeit és kiadásait- előirányzat-csoportonként, kiemelt előirányzatonként - a kötelező, az önként vállalt  és az államigazgatási feladatok (9.2.1 melléklet) mérlegeivel együtt -, éves tervezett létszám előirányzatát, közfoglalkoztatottak létszámát a 9.2 melléklet szerint határozza meg.


(2) Külön jogszabály alapján a jegyző döntési hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 2. § hatálya alá tartozó választások helyi, területi előkészítésére, lebonyolítására felhasználandó pénzeszközök felett kötelezettségvállalásra a jegyző jogosult.


8. §


A képviselő-testület az önállóan működő intézmények – Nagymányoki Pitypang Óvoda és a Nagymányoki Közművelődési Központ - bevételeit és kiadásait - előirányzat-csoportonként, kiemelt előirányzatonként - a kötelező, az önként vállalt és az államigazgatási feladatok (9.3.1, 9.4.1. mellékletek) mérlegeivel együtt, éves tervezett létszám előirányzatát, közfoglalkoztatottak létszámát a 9.3 és 9.4. melléklet szerint határozza meg.

                                    

9. §


(1) Az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének

a) általános tartaléka  3 000 000 Ft

b/ működési céltartaléka 0 Ft

c) felhalmozási céltartaléka 0 Ft

d/ államháztartási céltartaléka 0 Ft


(2) A képviselő-testület a 300.000,- Ft-ot meg nem haladó mértékű működési és felhalmozási tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.


(3) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi likviditási tervét a 3. tájékoztató táblában foglaltak szerint jóváhagyja.


(4) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi tervezett közvetett támogatásait a 2. tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.


(5) A képviselő-testület az önkormányzat többéves kihatással járó döntések számszerűsítését - évenkénti bontásban és összesítve célok szerint – a 1. tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.


(6) A képviselő-testület a 2018. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulásának jogcímeit a 4. tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.


(7) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételeinek, kiadásainak alakulását az 5. tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.


(8) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi gyermekétkeztetéssel kapcsolatos bevételeinek, kiadásainak alakulását az 6. tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.


(7) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi Mini bölcsőde bevételeinek, kiadásainak alakulását az 7. tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.





10. §


A bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A kiadások készpénzben történő teljesítésére a következő jogcímek esetében van lehetőség:


  • személyi juttatások teljesítése közül a megbízási díj, hó közi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak,
  • elszámolásra kiadott összegek, a kiküldetési költségre, beszerzésre, reprezentációra, üzemanyag vásárlásra, postaköltségre kiadott összegek,
  • készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzésre fordított összeg,
  • reprezentációs kiadásra,
  • kiküldetési kiadásokra,
  • társadalmi- és szociálpolitikai juttatásokra, gyermekvédelmi támogatásra, közműfejlesztési támogatásra fordított összegek.


A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja


11. §


Az önkormányzat 2018. évi költségvetésében hiányt nem tervez.


12. §


(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja. 


(2) A jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, a többletfeladatokkal összefüggő többletbevételét - a Képviselő-testület egyidejű tájékoztatásával, a tényleges többletnek megfelelő összegű, saját hatáskörű egyidejű előirányzat-módosítás után - működési feladatai ellátására használhatja fel.


(3) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.



(4) A képviselő-testület a 2011. évi CXCIX tv. 234. §. (3-4) bekezdés alapján a Nagymányoki Polgármesteri Hivatal felsőfokú végzettségű köztisztviselői részére 20 %, középfokú végzettségű köztisztviselői részére 20 % illetménykiegészítést állapít meg.



III. FEJEZET

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Általános végrehajtási szabályok


13. §


A helyi önkormányzat, a Nagymányoki Pitypang Óvoda és Bölcsőde és a Nagymányoki Közművelődési Központ– megállapodás alapján - gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Nagymányoki Polgármesteri Hivatal.



14. §


A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.


Előirányzatok megváltoztatása


15. §


(1) A helyi önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.


(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.


16. §


(1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.


(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.


17. §


(1) A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.


(2) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.


Költségvetési szervek maradványa


18. §


(1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.


(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.









IV. FEJEZET

Személyi juttatásokkal való gazdálkodás


19. §


(1) A képviselő-testület a közalkalmazottakat megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét az intézményi kiemelt személyi juttatások előirányzaton belül 100.000 Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t és egészségügyi hozzájárulást is magába foglalja


(2) A Képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét a polgármesteri hivatal címen, kiemelt személyi előirányzaton belül, 200.000 Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t és egészségügyi hozzájárulást is magába foglalja.


  1. A Képviselő-testület a állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t és egészségügyi hozzájárulást is magába foglalja.


  1. A köztisztviselői illetményalap 45.000,-Ft.



V. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


20. §


(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2018. költségvetési évben kell alkalmazni.

(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.



                        Dr. Klausz Judit                                                                       Karl Béla

                                  jegyző                                                                          polgármester




Záradék:


A rendelet kihirdetése 2018. március 6. napján megtörtént.


Dr. Klausz Judit

jegyző



Mellékletek