Nagymányok Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 01- 2021. 07. 01

Nagymányok Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról

Nagymányok Város Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - feladat és hatáskörében eljáró Nagymányok Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvényben foglaltakra tekintettel, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (3) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1)-(2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében, a 134/E. §-ában és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § Jelen rendelet (a továbbiakban Rendelet) hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) alapján kiterjed:

  • a) a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;
  • b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt és letelepedett személyekre;
  • c) a település közigazgatási területén élő hontalan személyekre;
  • d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;
  • e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van;
  • f) rendkívüli települési támogatás, étkezés, illetve szállás biztosítása ellátások tekintetében, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti – az a)–d) pontban foglaltakon túlmenően – az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Nagymányok közigazgatási területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira,
  • g) az Szt. 3. § (3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A települési támogatásra való jogosultság megállapítása kérelemre vagy hivatalból indul. A települési támogatások iránti kérelmet a Rendelet 1–9. melléklete szerinti nyomtatványon, a Nagymányoki Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A személyes gondoskodásra irányuló kérelmet Bonyhádi Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ (továbbiakban: Gondozási Központ) vezetőjénél, illetve az Őszikék Szociális Intézmény (továbbiakban: Őszikék Otthon) vezetőjénél kell benyújtani. A személyes gondoskodás szóban és írásban is kérelmezhető. A kérelmet lehetőség szerint írásban, az Intézmény által biztosított nyomtatvány alapján kell benyújtani az Intézmény székhelyén, illetve telephelyein. Kérelmek szóban az Intézmény székhelyén adhatók elő. Ebben az esetben az intézmény által készített formanyomtatványt a szolgálatban levő szociális segítő tölti ki, két tanú aláírásával hitelesíti. Az ellátás igénybevételét megelőzően a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet (a továbbiakban: SZCSM rendelet) szerinti jövedelemnyilatkozatot, a szükséges jövedelemigazolásokkal együtt, valamint az SZCSM rendelet 1. melléklete szerinti, az egészségi állapotra vonatkozó igazolást kell benyújtani.

(3) A kérelemhez elő kell adni mindazokat a tényeket és körülményeket, amelyek a szociális ellátásra jogosultság alapjául, indokként szolgálnak. Az előadott tényekről és körülményekről a Hivatal ügyintézője, az intézmény közalkalmazottja vagy megbízottja környezettanulmány során tájékozódhat, megállapításait írásban rögzíti.

(4) A Hivatal külön megkeresés útján köteles beszerezni a kérelmező kereseti igazolását, ha alapos okkal arra lehet következtetni, hogy a becsatolt igazolás, ill. nyilatkozat valótlan adatot tartalmaz.

(5) Ha a települési támogatás folyósításának időtartama alatt a támogatott anyagi, szociális és lakáskörülményeiben változás következik be, azt a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a Hivatalhoz bejelenteni.

3. § A Rendelet alkalmazása során a szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá hatósági ellenőrzésre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit az Szt. meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

4. § (1) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása – a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet előírásai szerint – elsősorban fizetési számlára utalással, vagy - a hatáskört gyakorló döntése esetén - házipénztári kifizetéssel történik.

(2) A rendszeresen megállapított települési támogatást havonta utólag, minden hónap 5. napjáig, míg az eseti ellátást a döntést követő 15 munkanapon belül kell kifizetni, vagy átutalni a közműszolgáltató részére.

5. § (1) A Rendeletben meghatározott szociális ellátások közül a képviselő-testület a hatáskörét

  • a) a köztemetés, települési lakhatási támogatás és a születési támogatás, gyermekek táborozásához nyújtott települési támogatás, tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás esetében a polgármesterre,
  • b) gyógyszertámogatás, gyógyászati segédeszköz támogatás, a létfenntartáshoz nyújtott települési támogatás, gyermekek rászorultsága esetén nyújtott települési támogatás, temetéshez nyújtott települési támogatás, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz nyújtott települési támogatás esetén, a Rendelet 5. § (2) bekezdésben foglalt hatásköre esetén a Szociális és Közművelődési Bizottságra

ruházza át.

(2) A Polgármester és a Szociális és Közművelődési Bizottság írásban köteles havonta beszámolni a Képviselő-testületnek az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről.

3. A szociális ellátás ellenőrzése

6. § (1) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése érdekében a Hivatal megkeresheti:

  • a) a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,
  • b) az igazolást kiállító szervet,
  • c) a munkáltatót,
  • d) az állami adóhatóságot.

(2) A Rendelettel megállapított pénzbeli ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a Hivatal bármikor jogosult ellenőrizni.

(3) A szociális ellátásban részesülő köteles az ellenőrzést tűrni és az ellenőrzést végzővel együttműködni, a kért adatok rendelkezésre bocsájtani és az ellátás cél szerinti felhasználását igazolni.

(4) Amennyiben az ellenőrzés során a szociális ellátásban részesülő nem működik együtt a Hivatallal, úgy a rendszeres ellátás megszüntethető.

4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

7. § (1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett szociális ellátást az Szt. 17. § (1)-(5) bekezdése alapján - meg kell téríteni.

(2) A Szociális és Közművelődési Bizottság a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét, amennyiben a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme a nyugdíjminimum

  • a) 100 %-át, egyedül élőnél 150 %-át nem haladja meg – elengedheti;
  • b) 100 - 150 %-a, egyedül élőnél 150 - 200 %-a között van – csökkenheti;
  • c) 150 %, egyedül élőnél 200 % felett van – részletfizetést engedélyezhet, melynek időtartama maximum 12 (tizenkettő) hónapig terjedhet.

(3) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás mérséklése vagy elengedése kizárólag a fél írásos kérelemére történhet.

II. FEJEZET PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK

5. Települési lakhatási támogatás

8. § (1) A települési lakkhatási támogatás a szociálisan rászoruló személyek részére a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A kérelmező támogatásra jogosult, ha a háztartásnak igazoltan van közüzemi díjfizetési kötelezettsége.

(3) Kérelmet a Rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, amelyhez csatolni kell a háztartás - a kérelem benyújtását megelőző hónapban keletkezett - közüzemi számláit, valamint a benyújtást megelőző egy hónap jövedelemigazolását.

(4) A támogatás 3.500,-Ft-tól 5.000,-Ft-ig terjedhet, amely a benyújtást követő hónap első napjától állapítható meg, egy év időtartamra.

(5) A támogatás összege a következők szerint kerül meghatározásra:

  • a) a támogatás havi összege 3.500,-Ft, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200%százaléka,
  • b) a támogatás havi összege 4.000,-Ft, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 150%százaléka,
  • c) a támogatás havi összege 4.500,-Ft, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 100%százaléka,
  • d) a támogatás havi összege 5.000,-Ft, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 50%százaléka.

(6) A települési lakhatási támogatás az ügyfél támogatás megszüntetésére irányuló kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapja utolsó napjával megszűnik.

(7) A támogatás elsősorban természetbeni támogatás formájában állapítható meg. A megállapított összeget az önkormányzat közvetlenül a szolgáltató számlájára utalja.

(8) Azon személy részére, akinél előrefizetős gáz-, áram- vagy vízfogyasztást mérő készülék (a továbbiakban: készülék) működik, a települési lakhatási támogatást elsősorban a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.

(9) A háztartások egy főre jutó jövedelmének meghatározásánál a Szt.10. § rendelkezései az irányadók.

6. Gyógyszertámogatás

9. § (1) Települési támogatás állapítható meg gyógyszerkiadás csökkentésére azon személynek, aki – a járási hivatal határozata alapján - nem jogosult közgyógyellátásra, és akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetében annak 250 %-át, feltéve, ha havi rendszeres gyógyszerköltsége eléri a nyugdíjminimum 20 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételektől különösen indokolt esetben el lehet térni, ha kérelmező családjában egy személy már kap e célra települési támogatást és együttes havi gyógyszerköltségük, vagy az egyedül élő kérelmező havi gyógyszerköltsége meghaladja a háztartás vagy az egyedül élő kérelmező havi összjövedelmének 20 %-át.

(3) A támogatás összege 5.000.- Ft/hó.

(4) A kérelmet a Rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a háziorvosi igazolást a rendszeresen szedett gyógyszerekről, valamint a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek árairól.

7. Gyógyászati segédeszköz támogatása

10. § (1) Gyógyászati segédeszköz támogatás állapítható meg azon személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetében annak 250 %-át.

(2) A kérelmet a Rendelet 6. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a gyógyászati segédeszköz szükségességéről szóló orvosi igazolást.

8. Létfenntartáshoz nyújtott települési támogatás

11. § (1) Azok részesülnek létfenntartási célra nyújtott rendkívüli települési támogatásban, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 200%-át.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 3. melléklete alapján lehet benyújtani.

(3) A tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére a szociális hatáskört gyakorló szerv az év során folyósítandó többszöri támogatás kifizetéséről is dönthet, meghatározva az alkalmanként kifizetésre kerülő összegeket, azzal a feltétellel, hogy a havi rendszerességgel nyújtott rendkívüli települési támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(4) Amennyiben fennáll a lehetősége annak, hogy a támogatott a kapott anyagi támogatást nem rendeltetésének megfelelő célra fogja felhasználni, a támogatás felhasználásához – a képviselő-testület döntése alapján – igénybe lehet venni a családgondozó segítségét.

9. Születési támogatás

12. § (1) 30.000,-Ft vissza nem térítendő születési támogatásra jogosult egy alkalommal a gyermek születését követően az, akinek Nagymányok város közigazgatási területén a gyermeke születésekor bejelentett állandó lakóhelye van és a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(2) Ikerszülés esetén a támogatás összege gyermekenként kerül megállapításra.

(3) A születési támogatás iránti kérelmet a gyermek születésének napjától számított 60 napon belül lehet benyújtani.

(4) A kérelmet a Rendelet 7. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

10. Gyermekek rászorultsága esetén nyújtott települési támogatás

13. § (1) Rendkívüli támogatásban részesül az a gyermek, akinek a gondozó családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

(2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:

  • a) valamely családtag tartós betegsége, vagy
  • b) ellátatlan munkanélkülisége miatt bekövetkezett jövedelemcsökkenés, illetve
  • c) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek
  • d) fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások,
  • e) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve
  • f) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(3) A támogatás részben, vagy egészben pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható. Természetbeni ellátásként állapítható meg különösen akkor, ha a gondozó részéről a rendeltetésszerű használat nem vélelmezhető.

(4) A támogatást a Rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

11. Gyermekek táborozásához nyújtott települési támogatás

14. § (1) Az általános iskola 1-8. évfolyamán tanuló vagy hatosztályos gimnáziumi képzésben 7-8. évfolyamon tanuló nagymányoki lakosú gyermek a táborozás költségeihez történő hozzájárulás céljából személyenként napi 2.000,-Ft pénzbeli támogatásra jogosult, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(2) A támogatás Nagymányok Város Önkormányzata és intézményei, a nagymányoki nemzetiségi önkormányzatok és nagymányoki bejegyzett civil szervezetek által szervezett táborokban történő táborozáshoz, illetve Nagymányok város testvér- és partnertelepülési látogatásaihoz használható fel.

(3) A kérelmet a Rendelet 8. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, melynek határideje legkésőbb a tábor kezdőnapja.

12. Tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás

15. § (1) Bölcsőde, óvoda, iskola kezdés céljára települési támogatásban részesül az a nagymányoki lakosú bölcsődés, óvodás gyermek, nagymányoki lakosú középiskola nappali tagozatán, valamint felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanuló, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 9. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, melynek határideje tárgyév szeptember 30.

(3) A támogatás összege: bölcsődés és óvodás gyermekek esetében gyermekenként 5.000,-Ft, iskolás gyermekek esetében gyermekenként 10.000,-Ft.

13. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz nyújtott települési támogatás

16. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében települési támogatásban részesülhetnek azok a Nagymányok Város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező felsőoktatási hallgatók, akik felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat. A támogatás mértékének meghatározása az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg terhére, a Szociális és Közművelődési Bizottság által, határozatban felállított szempontrendszer alapján, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 21. §-ban meghatározott szociális helyzet figyelembevételével történik.

(2) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében igényelt települési támogatásra vonatkozó kérelmet a pályázatkezelő által összeállított pályázati adatlapon kell benyújtani a Hivatalhoz. A kérelemhez csatolni szükséges a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat.

(3) A támogatásban részesülőnek a hallgatói jogviszony megszűnését, illetve a lakóhely megváltozását 5 munkanapon belül az önkormányzatnak írásban be kell jelentenie.

(4) A hallgatói jogviszony megszűnése, illetve a lakóhely adott település közigazgatási területén történő megszüntetése esetén a következő tanulmányi félévtől ható hatállyal a támogatást meg kell szüntetni.

14. Temetéshez nyújtott települési támogatás

17. § (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 5. melléklete alapján lehet benyújtani, amihez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és a temetés költségeiről szóló – a kérelmező nevére a temetkezési szolgáltató által kiállított – számla eredeti példányát.

(3) A támogatás összege 15.000,-Ft., de elérheti a helyben szokásos, átlagos temetés teljes költségét,ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti, és kérelmező családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át egyedül élő esetén annak 500 %-át nem éri el.

(4) Nem állapítható meg temetéshez nyújtott rendkívüli települési támogatás annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(5) A temetési költség címén igényelt támogatás iránti kérelmet a haláleset be következésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani.

15. Köztemetés

18. § (1) Az Szt. 48. §-a alapján köztemetés esetén a polgármester jár el.

(2) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, vagyonnal nem rendelkezik, a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 140.000,-Ft.

III. FEJEZET SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK

16. Személyes gondoskodást nyújtó intézmények

19. § (1) Nagymányok Város Önkormányzata a Bonyhádi Szociális Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ Fenntartó Társulás által fenntartott Bonyhádi Szociális Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ (székhelye: Bonyhád, Perczel u. 29. rövidített neve: Bonyhádi Gondozási Központ) és a Váralja Község és Nagymányok Város Szociális Intézményeinek Intézményfenntartó Társulása által fenntartott Őszikék Szociális Intézmény (székhelye: 7354, Váralja Kossuth Lajos u. 129.) keretein belül biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat.

(2) A Bonyhádi Gondozási Központ intézményegységei:

  • a) Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (rövidített neve: CSK) Bonyhád, Perczel Mór u. 27.
  • b) Gondozási Központ Idősek Otthona, Bonyhád, Szabadság u. 2.

(3) A Szociális Intézményfenntartó Társulás intézményegységei:

  • a) Váraljai Őszikék Szociális Intézmény (7354, Váralja Kossuth Lajos u. 129.)
  • b) Nagymányok Szociális Intézmény (7355 Nagymányok József A. u.8/c)

17. Alapellátások

20. § (1) Családsegítés (telephelye: Bonyhád, Perczel Mór u. 27.) keretében a CSK segítséget nyújt a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy egyéb krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.

(2) Étkeztetés (telephelye: Nagymányok, József A. u. 8/c.) keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik a Váraljai Őszikék Szociális Intézmény, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

  • a) koruk,
  • b) egészségi állapotuk,
  • c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
  • d) szenvedélybetegségük, vagy
  • e) hajléktalanságuk miatt.

(3) Házi segítségnyújtás (telephelye: Nagymányok, József A. u. 8/c.) keretében gondoskodik a Váraljai Őszikék Szociális Intézmény:

  • a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,
  • b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek, azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik,
  • c) azokról a személyekről, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő

visszaillesztés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához

(4) Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (telephelye: Bonyhád, Szabadság u.2.) keretében a Bonyhádi Gondozási Központ az Szt. 65. §-a szerinti napi 24 órás készenléti szolgálat biztosításával gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek.

(5) Támogató szolgáltatás (telephelye: Bonyhád, Perczel u.29.) keretében – a Szt. 65/C. §-ában meghatározottak alapján - biztosítja a Bonyhádi Gondozási Központ a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátását, illetve a más szolgáltatásokhoz való hozzájutást.

(6) Az Szt. 57. § (1) bekezdés g) és i) pontja szerinti szociális alapellátásokhoz történő hozzáférést az önkormányzat biztosítja, ahhoz segítséget nyújt.

18. Szakosított ellátások

21. § (1) Az önkormányzat szakosított ellátásként az Idősek Otthonában ápolást, gondozást nyújt, melyet a Váraljai Őszikék Szociális Intézmény útján biztosít.

(2) Az Idősek Otthona ápolást, gondozást nyújtó intézmény. Gondoskodik az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek napi legalább háromszori étkeztetéséről, szükség szerint ruházattal, illetve textíliával való ellátásáról, mentális gondozásáról, egészségügyi ellátásáról, lakhatásáról. (továbbiakban: teljes körű ellátás), feltéve, hogy ellátásuk más módon nem oldható meg.

(3) A szolgáltatás célja, hogy az Idősek Otthona az ellátásra jogosult személyeknek a jogszabályban meghatározott teljes körű ellátást biztosítson, akiknek koruk, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt otthonukban, illetve hozzátartozóik által nem megoldható, gondozási szükségletük meghaladja a napi 4 órát. Azoknak az idős személyeknek az ápolása, gondozása, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képesek.

(4) Felvehető az a 18. életévét betöltött személy is, aki betegsége miatt nem tud önmagáról gondoskodni.

(5) Az intézmény biztosítja az ellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket: napi huszonnégy órás szolgálatot, egészségügyi ellátást, orvosi ellátást, lakhatást, személyi tisztálkodási, étkezési lehetőséget, környezet, ruházat tisztántartását, közösségi együttlétre és látogatók fogadására alkalmas helyet, mentálhigiénés ellátást.

22. § Az Szt. 57. § (2) bekezdés b)-f) pontja szerinti szakosított ellátásokhoz történő hozzáférést az önkormányzat biztosítja, ahhoz segítséget nyújt.

19. Intézményi jogviszony

23. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője írásbeli kérelmére történik. A kérelmet az intézmény vezetőjénél kell benyújtani.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről az intézményvezető dönt.

(3) Az intézményvezető döntését sérelmező igénylő, illetve törvényes képviselője a vitatott döntésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Fenntartóhoz fordulhat jogorvoslatért.

(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéről az intézményvezető megállapodást köt az ellátást igénybe vevővel, amelyben meg kell határozni:

  • a) az igénybevett ellátást
  • b) az igénybevevő természetes személyazonosító adatait
  • c) az ellátás kezdetének időpontját
  • d) az intézményi ellátás időtartamát (a határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését)
  • e) az igénybevevő számára nyújtott szolgáltatások részletes tartalmát
  • f) a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat, amennyiben az ellátás térítési díj-fizetési kötelezettséggel jár
  • g) az alapszolgáltatások körébe nem tartozó szolgáltatások térítési díját
  • h) panasz esetén a jogorvoslati lehetőséget
  • i) az intézményi jogviszony megszűnésének és megszüntetésének módjait

(5) Külön eljárásban biztosítható az ellátás, ha

  • a) az igénybe vevő önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki az ellátásáról gondoskodna,
  • b) a háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt,
  • c) az igénybe vevő szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, ami az ellátást indokolja,
  • d) az igénybe vevő kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott és az ellátása így nem biztosított.

(6) Külön eljárás nélkül biztosítható az ellátás, ha a kért szolgáltatás hiánya az igénylő életét vagy testi épségét veszélyezteti. Az írásos kérelmet és jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell. Különösen indokolt az igény, ha a kérelmező egyedül él és önmaga ellátásában segítségre szorul.

(7) A jogosultak érdekvédelmére vonatkozó részletes szabályokat az intézmény szervezeti és működési szabályzata, valamint házirendje határozza meg.

(8) Megszűnik az intézményi jogviszony a Szt. 100. §-104. §-ban meghatározott esetekben. Az ellátás megszüntetése az intézményvezető hatásköre. Az ellátás megszüntetéséről írásban értesíti az ellátásban részesültet.

20. A személyes gondoskodást nyújtó intézmények ellenőrzése

24. § (1) A Fenntartó ellenőrzi a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények működését, szakmai programjának végrehajtását, az ellátások szervezését, kivizsgálja az intézmény által biztosított szolgáltatások elleni panaszokat.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó intézmény vezetője évente egy alkalommal beszámol a Fenntartónak az intézmény működéséről, szakmai munkájáról.

21. Intézményi térítési díjak

25. § (1) A fenntartó a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként térítési díjat (intézményi térítési díj) állapít meg. Az intézményi térítési díjat szolgáltatásonként kell meghatározni. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.

(2) Az intézményekben nyújtott egyes ellátásokért, az azt igénybe vevők térítési díjat fizetnek. (személyi térítési díj) A személyi térítési díjat utólag, a teljesített naptári hónap lezárását követő hó 10. napjáig kell megfizetni. A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál:

  • a) a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét,
  • b) kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.

Tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj meghatározása során meg kell állapítani az ellátást igénylőre vonatkozó jövedelemhányadot.

(3) A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét. Ingyenes ellátásban kell részesíteni:

  • a) aki jövedelemmel nem rendelkezik,
  • b) bentlakásos ellátás esetében az a) pontban foglaltakon túlmenően jelzálog alapjául szolgáló vagyona és az Szt. 117/D. § (3) bekezdése szerinti eljárásban jogerősen térítési díj fizetésére kötelezett nagykorú, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke nincs.

(4) Az intézményvezetőnek a térítési díj megállapítása során vizsgálni kell, hogy a kérelmező a Szt. 3. § (3) bekezdés a.) pont hatálya alá tartozik-e. A jövedelmi és vagyon viszonyok igazolása során figyelembe kell venni jelen rendelet 3. §-ában foglaltakat is. A térítési díjat a hazai és külföldről származó jövedelem együttes figyelembevételével kell meghatározni.

(5) Az intézményi, illetve az ellátottak által fizetendő személyi térítési díjakat Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének mindenkor hatályos önkormányzati rendelete tartalmazza. Az intézményvezető a meghatározott térítési díj 50%-áig terjedő térítési díjkedvezményt vagy térítési díjmentességet adhat akkor, ha az igénybe vevő életkörülményeiben kedvezőtlen változás következett be. Különösen kedvezőtlen változás az elemi kár, lakásában bekövetkezett súlyos kár (pl. csőtörés) egészségi állapotrosszabbodás. A térítési díjkedvezmény vagy díjmentesség legfeljebb 6 hónapra adható.

(6) A szociális étkeztetés rászorultsági feltétele különösen, hogy a szociális étkeztetést igénylő:

  • a) 60 éven felüli,
  • b) orvosi igazolás alapján (háziorvos, vagy szakorvos) mások gondozására, ellátására szorul,
  • c) szakorvosi igazolással alátámasztott fogyatékosságban, pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved,
  • d) a népesség-nyilvántartás, illetve környezettanulmány alapján hajléktalannak minősül.

IV. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

22. Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

26. § A Rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.

27. § Hatályát veszti a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet.

28. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

KÉRELEM

települési lakhatási támogatás megállapításához

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):


□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ............ fő.

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: .................. fő

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó

Nyilatkozatok:

A lakásban tartózkodás jogcíme: ............................................................................................

1. A kérelemmel érintett lakásba előrefizetős gáz-vagy áramszolgáltatást mérő készülék került-e felszerelésre:

igen – nem [1]

Amennyiben igen, kérjük nevezze meg a szolgáltatót: ……………. ………………………………

2. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):



3.Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

A kérelemhez csatolom:

- a magam és a velem közös háztartásban élők jövedelemigazolását

- valamint a kérelem benyújtását megelőző havi közüzemi számlákat, bérleti jogviszony fennállása esetén a bérleti szerződést

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást

(Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] megfelelő rész aláhúzandó

2. melléklet

KÉRELEM

gyógyszertámogatáshoz

Alulírott……………………………………...............................................................

Nagymányok, ................................................................. szám alatti lakos azzal a kéréssel fordulok Tisztelt Címhez, hogy részemre pénzbeli támogatás formájában betegségem miatt települési támogatást megállapítani szíveskedjenek.

A kezelőorvos és a gyógyszertár igazolása:

A kezelőorvos igazolása a fogyasztott gyógyszerekről és egyéb készítményekről

A gyógyszertár igazolása a fogyasztott gyógyszerek és egyéb készítmények költségéről

Egyéb költség: ......................................................
Nagymányok, ........................................
........................................................
kezelőorvos

Nagymányok, ................................................
...........................................................
gyógyszertár

Az igazolás aláírás és bélyegző nélkül érvénytelen!

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező családi állapota:

□ egyedülálló,
□ házastársával/élettársával él együtt

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

.
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: …………. fő.

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: .................. fő

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó

Nyilatkozatok:

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

A kérelemhez csatolom:

- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] megfelelő rész aláhúzandó

3. melléklet

KÉRELEM

létfenntartáshoz nyújtott települési támogatáshoz

Alulírott…………………………………………………………………………..

Nagymányok, ………...……………………………….….........szám alatti lakos azzal a kéréssel fordulok Tisztelt Címhez, hogy részemre rendkívüli települési támogatást megállapítani szíveskedjenek az alábbi indokaim alapján:

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező családi állapota:

□ egyedülálló,
□ házastársával/élettársával él együtt

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

.
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ………fő.

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: .................. fő

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

A kérelemhez csatolom:

- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] a megfelelő rész aláhúzandó

4. melléklet

KÉRELEM

Gyermekek rászorultsága esetén nyújtott települési támogatás

Alulírott…………………………………………………………………………..

Nagymányok, ………...……………………………….….........szám alatti lakos azzal a kéréssel fordulok Tisztelt Címhez, hogy részemre rendkívüli települési támogatást megállapítani szíveskedjenek az alábbi indokaim alapján:

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező családi állapota:

□ egyedülálló,
□ házastársával/élettársával él együtt

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):


□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma:………..fő.:

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: .................. fő

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más
foglalkoztatási jogviszonyból
származó ebből:
közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és
más önálló tevékenységből
származó

Táppénz, gyermekgondozási
támogatások

Nyugellátás és egyéb
nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által
folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi
munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

A kérelemhez csatolom:

- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. -A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] a megfelelő rész aláhúzandó

5. melléklet

KÉRELEM

Temetéshez nyújtott települési támogatás

Alulírott…………………………………………………………………………..

Nagymányok, ……………………………...……………………………….….........szám alatti lakos azzal a kéréssel fordulok Tisztelt Címhez, hogy részemre rendkívüli települési támogatást megállapítani szíveskedjenek az alábbi indokaim alapján:

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező családi állapota:

□ egyedülálló,
□ házastársával/élettársával él együtt

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

.
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

A kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma:…….. fő.

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: .................. fő

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

A kérelemhez csatolom:

- az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát

- a temetkezési szolgáltató által a nevemre kiállított számlát

- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] a megfelelő rész aláhúzandó

6. melléklet

KÉRELEM

gyógyászati segédeszköz támogatás megállapításához

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

.
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ............ fő.

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: .................. fő

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

A kérelemhez csatolom :
- a gyógyászati segédeszköz szükségességét igazoló orvosi igazolást
- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását
- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] a megfelelő rész aláhúzandó

7. melléklet

KÉRELEM

születési támogatáshoz

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

.
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Jogosult (született) gyermek személyi adatai:

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

TAJ száma:

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

TAJ száma:

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők:

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

A kérelemhez csatolni kell:

- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

- a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát

- kérelmező lakcímkártyájának másolatát

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] a megfelelő rész aláhúzandó

8. melléklet

KÉRELEM

gyermekek táborozásához nyújtott települési támogatáshoz

A tábor szervezője:………………………………………………………………………………

- megnevezése:……………………………………………………………………………

- helyszíne:………………………………………………………………………………..

- időpontja:……………………………………………………………………………….

- kérelmezett napok száma:……………………………………………………………….

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

.
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Jogosult (táborozó) gyermek személyi adatai:

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

TAJ száma:

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők:

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

A kérelemhez csatolni kell:

- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

- a tábor szervezőjének nyilatkozatát a táborba történő jelentkezésről

Kérelemnek helyt adó határozat esetén a fellebbezési jogomról lemondok.

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] a megfelelő rész aláhúzandó

9. melléklet

KÉRELEM

tanévkezdéshez nyújtott települési támogatáshoz

Kérelmező személyi adatai

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

TAJ száma:

Telefonszáma:

Állampolgársága:

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri):

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

.
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.

Jogosult (tanuló) gyermek személyi adatai:

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje (év, hó, nap):

Lakóhelye:

TAJ száma:

Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők:

Név (ha eltérő, születési neve is)

Anyja neve

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

TAJ száma

Kérelmezőhöz kapcsolódó viszonya (házastárs, élettárs, szülő, gyermek, stb.)

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem (pl. alkalmi munka)

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ............................ Ft/hó.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

1.1. A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal (pl. munkáltatói igazolás) történik.

1.2. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a jogosultság megállapításakor

1.2.1. a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

1.2.2. a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy az 1.2.2. pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Ügyemben tájékoztatást (Kérelmem iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, az ügy intézőjéről, telefonszámáról.)

kérek - nem kérek [1]

A kérelemhez csatolni kell:

- a magam és a velem közös családban élők jövedelemigazolását

- tanulói jogviszony igazolását (iskolalátogatási igazolás)

Dátum:

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

[1] a megfelelő rész aláhúzandó