Nagymányok Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 01

a helyi szociális ellátásokról

Általános indokolás

Az Alaptörvény 32. § (2) bekezdése szerint feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) által előírt kötelező támogatások körén kívül további ellátások, támogatások nyújtásáról és a jogosultsági feltételekről a megszabott kereteken belül az önkormányzatok szabadon dönthetnek.

A Törvényességi Felügyeleti Osztály Nagymányok Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletére tett észrevételei alapján történő felülvizsgálata indokolttá tette egy új rendelet megalkotása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet hatályát határozza meg.

A 2–5. §-hoz

Az eljárási rendelkezéseket, a támogatások hivatali intézésének feltételeit, szabályait és az átruházott hatásköröket tartalmazzák.

A 6. §-hoz

A szociális ellátás ellenőrzésének részletes szabályait tartalmazza.

A 7. §-hoz

A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.

A 8–18. §-hoz

Meghatározza az egyes települési támogatások fajtáit, igénybevételének jogosultságait, feltételeit.

A 19–24. §-hoz

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat határozza meg részletesen, így az ellátást nyújtó intézményt, az alapellátásokat, az intézményi jogviszonyt, az intézményi térítési díjakat.

A 25. §-hoz

A záró rendelkezések meghatározzák a rendelet hatályba lépését.

Az 1–9. melléklethez

kérelem mellékletek