Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1997. (III.25.) önkormányzati rendelete

a lakás és közcélú létesítményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításáról és megváltásáról

Hatályos: 2017. 03. 01- 2018. 02. 28

Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a parkolóhelyek iránti igények kielégítése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bek. felhatalmazása alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 60. § (5) bek. előírása szerint a 253/1997.(XII.20.) Kormányrendeletben (az országos településrendezési és építési követelményekről) előírt parkolóhely létesítése érdekében az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések
1. §


(1) A rendelet hatálya Dombóvár város közigazgatási területének belterületeire terjed ki.


(2) A rendeletet alkalmazni kell minden állandó és ideiglenes jellegű lakó, üdülő és közcélú építmény létesítése, bővítése, átalakítása és rendeltetésének megváltoztatása esetén.


(3) E rendelet alkalmazásában közcélú létesítmény: kereskedelmi, vendéglátó, művelődési, sport, nevelési, egészségügyi, ellátó-szolgáltató intézmény, üzem, közhasznú park (arborétum, emlékhely, temető).


2. §


E rendeletben meghatározott feladatokat és hatásköröket:
a) a megváltási díj összegének megállapítása tekintetében Dombóvár Város Képviselőtestülete,
b) a közterületen létesítendő parkolók engedélyezési eljárásánál az ingatlantulajdonosi jogokat Dombóvár Város Polgármestere gyakorolja.


Parkolóhelyek létesítése
3. §


(1) Minden beépítésre szánt területen az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához az 1. sz. mellékletben előírt mennyiségű és fajtájú gépjárművek részére
a) járműtároló épülete(ke)t,
b) nem tárolás céljára szolgáló várakozó- (parkoló-) helye(ke)t,
c) rendszeres teherszállítás esetén rakodóhelye(ke)t kell a telken létesíteni.


(2) Amennyiben az építési telken a parkolóhely nem biztosítható, az előírt számú parkoló a tervezett létesítménytől számított 200 m távolságon belül parkolóházban, vagy a közterületek közlekedésre szánt részén, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részén is megépíthető. A létesítéshez az út kezelőjének és tulajdonosának hozzájárulása szükséges.  


(3) A beruházó a parkoló és rakodóhelyeket a létesítmény megvalósulásával egy időben, de legkésőbb a használatbavételig köteles megépíteni.


(4) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket a már meglévő létesítmények - építési, használatbavételi, fennmaradási engedély köteles - bővítése, átalakítása vagy rendeltetési mód változása során is alkalmazni kell, ha az előző állapothoz képest parkolóhelyek, illetve további parkolóhelyek kialakítása szükséges.


(5) Több egymás melletti létesítmény részére közös parkolóhely kialakítása is előírható.


(6) A biztosítandó parkolóhelyek száma és fajtája az építési engedélyben kerül meghatározásra.


(7) A 10 gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni parkolóhelyet fásítani kell. A fásítást minden megkezdett 4 db parkolóhely után 1 db nagy lombkoronát növelő fa telepítésével kell megoldani.


Parkolóhelyek megváltása
4. §


(1) Amennyiben a szükséges számú parkolóhelyek nem biztosíthatók (vagy csak részben biztosíthatók) saját telken, közterület közlekedésre szánt területén, vagy közforgalom céljára átadott magánút területén 200 m távolságon belül, a beruházó a hiányként mutatkozó parkolóhelyek számának megfelelő megváltási díjat köteles fizetni.


(2) A parkolóhelyet megváltani csak
a) Dombóvár belterületén a DL-I. és DL-II. építési övezetben, (többlakásos és többszintes lakóépületek elhelyezésére szolgáló terület)
b) Dombóvár belterületén a DÜ-I. építési övezetben, (több egységes üdülőépület elhelyezésére szolgáló terület)
c) Dombóvár belterületén a D-I. (intézményterület)
építési övezetben lehetséges.


(3) A megváltási díjjal biztosítandó parkolóhelyek számát az építési engedélyben kell meghatározni.


(4) A beruházó a megváltási díjat külön megállapodás alapján legkésőbb a használatbavételi engedély benyújtásáig tartozik az önkormányzat költségvetési számlájára befizetni.


(5) A befizetendő összeg a befizetés időpontjában érvényes megváltási díj és a megváltandó parkolóhelyek számának szorzata.


(6) A megváltási díj összegét a képviselőtestület minden év március hó 31. napjáig felülvizsgálja.


(7) A megváltási díjat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


(8) A parkolóhelyek megváltásából befolyó összeget külön kell kezelni, és az csak új parkolóhelyek építésére, illetve a meglévő használhatóságára és fenntartására biztosítható. A befolyt összeget parkolóház építése esetében öt éven belül, parkolóhelyek építése és karbantartása esetén egy éven belül kell felhasználni.


Vegyes rendelkezések
5. §


(1) E rendelet 1997. április 1. napján lép hatályba.


(2) A benyújtott, még el nem bírált kérelmeket e rendeletben foglaltak szerint kell elbírálni.


(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 3/1995.(III.7.) ök. rendelettel módosított 14/1994.(VII.1.) ök. rendelet hatályát veszti.


    
                                    Tóth Attila sk.                                 Frellerné dr. Kovács Anna sk.

                                    polgármester                                                  jegyző