Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2020. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a sportról szóló 5/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 01- 2020. 09. 30

Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § 


A sportról szóló 5/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 3/A. alcímmel egészül ki:


„3/A. Együttműködés a dombóvári sportszervezetekkel


3/A. §


„(1)    A képviselő-testület együttműködik azokkal a Dombóváron működő szervezetekkel, amelyek a sportról szóló törvény szerinti sportszervezetnek minősülnek.


(2) Az együttműködés keretében a sportszervezetek részvételével Dombóvári Sportszövetség (a továbbiakban: Sportszövetség), valamint a Sportszövetség által határozott időre választott személyekből álló testület, a Dombóvári Sporttanács (a továbbiakban: Sporttanács) működik. Az együttműködésnek a képviselő-testület tevékenységével összefüggő szabályait a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzata tartalmazza. A helyi elismerésekről szóló önkormányzati rendelet szerinti Buzánszky Jenő-díj adományozása előtt ki kell kérni a Sporttanács véleményét arról, hogy a felterjesztettek közül ki részesüljön az elismerésben.


(3) A Sportszövetség a Dombóváron működő sportszervezetek jogi személyiséggel nem rendelkező szerveződése, melynek célja a sportszervezetek informálása és összefogása, valamint érdekeik képviselete.


(4) A Sportszövetség tagjai a dombóvári székhelyű működő, jogi személyiséggel rendelkező sportszervezetek. A tagság létrejöttéhez a sportszervezetnek írásban kell bejelenteni a Sporttanács elnökének, hogy a Sportszövetség tagja kíván lenni, és egyben meg kell adnia az elérhetőségére szolgáló elektronikus levélcímét, valamint a sportszervezetet a Sportszövetségben képviselő személyt, aki a sportszervezet főképviselője. A Sportszövetség tagjait az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


(5) A Sportszövetség szervezését és tevékenységének koordinálását a Sporttanács végzi, melynek érdekében a Sporttanács elnöke rendszeresen összehívja a Sportszövetség ülését. A Sportszövetség ülései nyilvánosak, az ülések megtartásához a képviselő-testület a Városházán helyet biztosít, az ülés összehívásához technikai segítséget nyújt.


(6) A Sportszövetséget a Sporttanács elnöke képviseli.


(7) A Sportszövetség működésének részletes szabályait az általa elfogadott szervezeti és működési szabályzat tartalmazza.


3/B. §


(1) A Sporttanács a Sportszövetség és a városi sportélet 5 tagból álló koordináló szerve.


(2) A Sporttanács tagjait a Sportszövetség választja meg titkos szavazással 3 évre a sportszervezetek által főképviselőként megjelölt személyek közül.


(3) A Sporttanács tagjának megszűnik a tagsága:

a) a tag lemondásával,

b) a tag halálával,

c) a tag Sportszövetség általi visszahívásával,

d) amennyiben megszűnik az a civil szervezet, amelynek képviseletében a tag eljárt,

e) a tag helyett a civil szervezet más személyt jelöl meg főképviselőjeként.


(4) A Sporttanács elnökét és alelnökét a Sporttanács választja saját tagjai közül. A Sporttanácsot az elnök képviseli.


(5) A Sporttanács működéséhez kapcsolódó kiadások tekintetében a Sporttanács elnökének javaslata alapján vállalható kötelezettség a sportkeretből.


(6) A Sporttanács működésének szabályait a Sportszövetség szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.”


2. § 


A Rendelet 8. § (3)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A sportkeret felosztásáról - a sportszervezeteknek biztosított vissza nem térítendő támogatás összegéről - a (2) bekezdés szerint benyújtott pályázatok alapján a Képviselő-testület a tárgyév március 31-éig dönt a Sporttanács javaslata alapján. A képviselő-testület a sportkeret felosztásakor a Sporttanács indítványa alapján határozza meg, hogy a sportkeretből a tárgyévben mekkora összeg fordítható a Sporttanács működéséhaz kapcsolódó közvetlen kiadásokra.


(4) A sportkeretből a Sporttanács javaslata alapján a felosztást követően is lehet támogatást nyújtani egyedi támogatási kérelem alapján, amennyiben a sportkeret nem kerül teljesen felosztásra, vagy a képviselő-testület a sportkeretet évközben megnöveli.”


3. § 


A Rendelet 12. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:


"12. Buzánszky Jenő sportösztöndíj-program


14. §


(1) A Dombóváron sporttevékenységet folytató tehetséges fiatal sportolók támogatása érdekében a képviselő-testület a Buzánszky Jenő sportösztöndíj-programot működteti.


(2) A Buzánszky Jenő sportösztöndíj (a továbbiakban: sportösztöndíj) odaítélésére évente pályázat alapján kerül sor, a pályázatokat a tárgyév március 31. napjáig bírálja el a képviselő-testület a Sporttanács javaslata alapján.


(3) A sportösztöndíjban évente legfeljebb tizenöt, a 20. életévét még be nem töltött, válogatott-kerettagsággal rendelkező vagy az abba való bejutást elősegítő tehetséggondozási programban résztvevő olyan sportoló részesíthető, aki dombóvári székhelyű vagy Dombóváron kívüli székhellyel rendelkező, de Dombóváron is aktívan működő sportszervezetben űzi sporttevékenységét. Egy sportoló összesen három alkalommal részesülhet sportösztöndíjban.


(4) A sportösztöndíj egy évre szól, összege negyedévente bruttó 25.000,- Ft."


4. § 


Hatályát veszti a Rendelet


a) 3. § (3) bekezdés b) és c) pontja,

b) 8. § (8), (9) és (10) bekezdése.


5. § 


Ez a rendelet 2020. október 1-jén lép hatályba. 




              Pintér Szilárd                                                       dr. Szabó Péter

              polgármester                                                               jegyző