Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 29/2018. (VI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01- 2024. 04. 01

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 29/2018. (VI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.01.

Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Dombóvár Város Önkormányzata Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

(Nem adható engedély)

„i) a választási eljárásról szóló törvény szerinti, a választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezés elhelyezésére, tekintettel arra, hogy az erre a célra használható hirdetőberendezéseket az önkormányzat biztosítja a 3/A. §-ban foglaltak szerint.”

„(13) A közterületen a rendeletbe ütköző módon elhelyezett tárgyat a polgármester elszállíttathatja. Az elszállítással és őrzéssel kapcsolatos költségeket a tárgyat kihelyező köteles viselni.”

2. § A Rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„3/A. A választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezések

3/A. § (1) Választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezések (e § alkalmazásában a továbbiakban: hirdetőberendezés) választási kampányidőszakban történő közterületre helyezéséről az önkormányzat a saját költségén gondoskodik. Az önkormányzat által kihelyezett hirdetőberendezések az aktuális választási kampányban érintett jelöltek és jelölő szervezetek – a választási eljárásról szóló törvény szerinti – plakátjainak elhelyezésére szolgálnak a jelen §-ban szabályozott módon.

(2) A hirdetőberendezések rendelkezésre állásáról és közterületre történő kihelyezésükről a polgármester – a választási eljárás szabályainak és alapelveinek tiszteletben tartásával – gondoskodik. A polgármester biztosítja, hogy

a) a hirdetőberendezéseket a jelöltek és a jelölő szervezetek azonos feltételek mellett, térítésmentesen vehessék igénybe;

b) a választási kampány teljes időszakában legalább 20 darab hirdetőberendezés folyamatosan rendelkezésre álljon;

c) a kihelyezett hirdetőberendezések helye az önkormányzat honlapján közzétételre kerüljön.

(3) A választási plakátok hirdetőberendezéseken való elhelyezéséről a polgármester a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ útján gondoskodik, ennek keretében a Központ biztosítja a plakátok átvételét, a hirdetőberendezéseken történő elhelyezésüket és a szükség szerinti cseréjüket vagy pótlásukat.”

3. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.